Flexibok – sy selv eller bestill en :-)

I helgen har jeg ferdigstilt et nytt mønster for Amica Patterns, nemlig Flexibok. Jeg er nemlig så veldig fasinert av det japanske Midori systemet og får ikke nok. Etter mye tenking og litt prøving og til slutt – ferdigstillelse – er altså mønsteret klart i kveld. Mønster på stor og liten Flexibok!

Flexibok 01

De fleksible strikkene i ryggen gir mange muligheter for å sette inn notatbøker. Den store Flexiboken passer til notatbøker i størrelse 21 x 11 cm, og den lille Flexiboken passer til notatbøker i størrelse 14 x 9 cm.

Etter noen forsøk kom jeg frem til en måte å sy disse på som er nesten “latterlig” enkel – og som er helt topp selv for de som ikke har sydd mye før. Faktisk, alt du trenger å kunne er å sy rett.

Jeg har sydd 4 store og 3 små for uttesting av dette mønsteret, og jeg kan ikke beholde alle disse, så jeg selger de for 195/145 inkl porto (fullpris 245/195) En liten notatbok som passer til følger med alle Flexibøkene.

Og for dere som venter på flere farger i lær – det kommer neste uke! Så følg med!

Flexibok 02

Posted in Amica Patterns, Flexibok, Scandori | Leave a comment

Scandori – min versjon av Midori-systemet

Scandori er min versjon av Midori. Aldri hørt om Midori? Nei, ikke jeg heller, før venninne Silje, som lager egne lekre smykker samt forhandler andre smykker var på besøk og sa det samme: Har du hørt om Midori?

scandori02

Midori Traveller’s Notebook er et Japansk system for å ha kalener/notatbøker etc. Veldig kort forklart kan det se ut som Filofax, men med strikk-system i ryggen i stedet for ringer. Det gir en fleksibilitet i forhold til at en setter inn hele notatbøker i heftet. Målene er ikke helt standard, men det å lage egne notatbøker er veldig enkelt (se mitt forrige blogginnlegg).

Ved hjelp av ekstra strikk kan en sette inn så mange bøker eller innstikk en ønsker, det ligger haugevis av videoer om dette på Youtube, her for eksempel.

scandori04

Hva kan jeg si – jeg er hektet. Hvordan jeg har klart meg uten skjønner jeg ikke! På nett finnes mengder med ferdige maler som kan skrives ut – linjer, ruter, forskjellige typer kalendere for både uker, måneder og år- og søker du på youtube finner du en enorm mengde videoer. På dette bildet den boken jeg bruker for å planlegge middager og handleliste, den har jeg laget selv i Word, skrevet ut og stiftet i ryggen.

scandori03

De kommer normalt i tre størrelser, for å ha notat bøker i størrelse 11 x 21 (full størrelse, øverst), 9 x 14 cm (“field note” størrelse, de to nederst til venstre) og 9 x 12,5 cm (pass størrelse, de to nederst til høyre).

Jeg klarte til slutt å få tak i rødt og sort lær (huffda – det var ikke billig), men da fikk jeg også samtidig laget noen ekstra, så om du vil ha kan du sende meg en melding. Full størrelse for 245 (inkl porto) og de to mindre størrelsene for 195 (inkl porto).

Mine kaller jeg Scandori (altså Scandinavian made dori) og jeg har allerede faktisk fått bestillinger på disse fra andre siden av jordkloden – jeg er overveldet!

Her er en annen type innstikk jeg har laget, en laminert lomme til å oppbevare løse ting, og fordi den er laminert er den også et fint sted å oppbevare post-it lapper.

scandori06

 

Jeg har en del planer for bøker jeg skal lage, strikkenotatbok og hageplanlegging er absolutt bland disse!

Så – om du ønsker deg en Scandori, (245/195 inkl porto), raskere og billigere tilsendt enn fra utlandet, i rødt eller sort og i kvalitetslær, så send en melding via facebookgruppen min eller legg en kommentar her :-)

Posted in Scandori | 2 Comments

Notatbøker er en lidenskap for meg

Alle som kjenner meg vet at en av mine lidenskaper er notatbøker. I alle fasonger. Store, små, linjer, ruter, blanke ark, fine omslag, nøytrale omslag… ja det er ingen restriksjoner.

De er full av potensiale for hva som kan fylle de. Mange små sider som bare venter på å få ideer, farger, tegninger og skriblerier.

Ble ikke disse tre morsomme? To med blanke ark og en med linjer.

Notatbok02

For et par år siden traff jeg flinke Kaja Marie, forfatter, oversetter, designer for Du store alpakka og med et kreativt overskudd som overgår de fleste. Hun laget kladdebøker og jeg fikk ikke deltatt på marked for å sikre meg en av disse. For de var nydelige og flott laget. Og jeg tenkte “at hun gidder”. Ikke negativt, men i form av at dette, ja dette kunne jeg bare ikke skjønne at noen ville drive med.

Og hva har jeg gjort i helgen… Jo – laget notatbøker. Ikke av samme kvalitet som Kaja Maries, men likefult på akseptabelt nybegynnernivå.

Jeg har fått flere spørsmål om hvordan jeg gjør dette, og min løsning er ganske enkel.

Jeg begynner med å brette A4 papir i to, til A5 størrelse. Og bretter godt, sånn at det blir en skarp brettekant. Når jeg har nok ark til boken min, bretter jeg omslaget på samme måte. Deretter setter jeg det sammen med slike papirklemmer som dere ser på bildet under, stikker 5 hull i ryggen/midten med syl (OBS! Ha noe under som du kan stikke ned i, et skjærebrett for eksempel) og så syr jeg med sterk tråd. Jeg begynner i midterste hullet og syr gjennom alle hullene til jeg igjen kommer tilbake til midten, og knyter en båtmansknop.

Notatbok01

Deretter kutter jeg notatboken til ønsket størrelse, de som det er bilde av øverst har fått blitt ca 11 x 21,5 cm.

Jeg kan ikke si annet enn at jeg har fått dilla. Og jeg elsker virkelig notatbøker.

På nettet finnes det også mange gratis nedlastbare filer – kalendere, huskelister, ark med ruter og linjer, notelinjer og mere. Her er det bare fantasien som setter begrensingene.

Ble du også inspirert til å gjøre noe du aldri hadde trodd du skulle gjøre? Så bra! Det er det jeg synes er det gøyeste med å blogge – å utveksle ideer og inspirasjon!

Posted in Gode tips, Opplæring | 2 Comments

Blonderibbet sjal – Lacy rib shawl- ferdig!

Lacy rib 02

For tre år siden møtte jeg den flotte designeren Linda Marveng for første gang – av mange!

Hun kom da til Larvik Husflidslag for å presentere den helt nye boken sin, To rett, en vrang – Designstrikk.  Jeg hadde, frem til foredraget, bare lånt boken noen ganger (jepp- noen ganger!) på biblioteket, men fikk ikke helt følelsen for at disse designene passer for andre enn de veldig flotte modellene i boken. Men du verden – det ble anderledes å se disse plaggene ferdigstrikket. Vi fikk en flott presentasjon av tankene bak plaggene, hvordan de ble til og konstruert, vi fikk prøver plagg og kjenne og ta på strukturene.

Av alle strikkebøker jeg har er dett den mest brukte boken min nå. Av bokens flotte design har jeg nå strikket fire design og dette blir det femte.  I tillegg har jeg tatt noen avgjørelser – jeg “gidder” ikke lengre strikke dårlige design som jeg ikke vet passer når jeg er ferdig – så nå strikker jeg mer eller mindre bare Lindas design. De er lett å få tak i, hun er ofte på trykk i Familien, og hadde senest en stor serie i det helt nye magasinet Familien Trend. I tillegg er alle design tilgjengelig på Ravelry slik at en kan kjøpe ett og ett design.

Lacy rib 03

Jeg syr mye og er opptatt av at klær skal passe og ha en fasong. Når Linda konstruerer sine strikkeplagg har hun en klar og bevisst plan for plaggets fasong på kroppen, og om dere titter på de forskjellige som har strikket hennes design på Ravelry, ser dere at hun får til noe fantastisk: Plaggene er flott på de slanke og veldig flatterende på oss litt større! Så hvorfor velge noe annet?

Lacy rib 01

Jeg har hatt litt strikke-tørke i vinter, eller skal jeg si – monteringstørke – så jeg har nå flere plagg som ligger her 95 % ferdige som bare trenger sammensying og litt sluttgjøring. Fremover kommer disse etterhvert som jeg blir ferdig.

Men – settet jeg har på meg heter “Blonderibbet sjal” og er fra boken, og kan kjøpes enkeltvis på Ravelry her. Det er tredelt – løs hals, pulsvanter og sjalet, som er kneppet i hver side som en bolero.

Prosjektet mitt på Ravelry finner du her, jeg har brukt originalgarnet Colina fra Tedman og Kvist, og strikkepinner 3 mm.

Kan ikke si annet enn at jeg føler meg fin i dette :-)

Posted in Strikking | 1 Comment

Jeg har sagt det før… men… siste sew-together bag??

sewtogether lys lilla 03Ja, nå tør jeg ikke love noe lenger. Ja – altså at dette blir siste bagen jeg syr. For du verden de er praktiske og kan brukes til alt. Og da jeg i påsken fant dette lekre, japanske stoffet i støvet lilla og med instrumenter på i gull (og ja – mannen mener bestemt det er Ebb tuba-som han spiller selvsagt), så var det jo klart at DENNE skulle jeg ha selv!

sewtogether lys lilla 01

Innsiden er nesten lettest å se på bilde før hele bagen er sydd sammen.

sewtogether lys lilla 02

Denne er reservert til mine strikketing. Maskemarkører, målebånd, pinnemåler får fin plass, i tillegg til alt det rare som pleier å ligge på stuebordet når jeg strikker (Alt fra hårstrikk til tyggegummi) Nå trenger ingenting å ligge på bordet lengre :-)

Jeg koser meg for tiden, virkelig! Jeg har flere strikketøy som snart er ferdig, og så har jeg også fått lov til å bli med på teststrikking av mønsteret på den fantastiske jakken Saga av Linda Marveng. Mønsteret er å finne på norsk i bladet Familien Trend, og jeg falt pladask. Legg merke til hvordan flettene på ermene fortsetter opp og danner skulderstykkene! I Ravelrygruppen til Linda får vi mulighet til å strikke mønstrene og korrekturlese mønsteret før det publiseres på engelsk. Jeg prøver å få med meg slike teststrikk for jeg foretrekker å strikke etter engelske mønstre, jeg synes strukturen er bedre enn i de norske, sånn generelt sett. Så – i morgen etter jobb skal jeg kjøpe de siste 4 garnnøstene jeg trenger for å gå i gang med denne jakken!

 

Posted in Søm | Leave a comment

Hva skal du da, Nina?

20150422_171149

– Hva skal du da, Nina?
– Nei, jeg skal bare ut å ta noen bilder av strikketøyet mitt.
– Å – du er en sånn en?!

Ja, denne korte samtalen hadde jeg med en kollega nå rett før jeg tok disse bildene.
Jeg er så heldig å få være på kurs hele denne uken på Farris Bad i Larvik! Og – siden jeg har fått festet tråder i sokkene og blondesjalet begynner å bli langt, tenkte jeg å ta bilder her – det er fantastisk vakkert her ved fjorden!

20150422_171349Jeg har fått strikket en del på blondesjalet mitt. Det er ikke ferdig, men med sånn utsikt kunne jeg ikke gjøre noe annet enn å ta bilde ved havet!

wpid-20150422_171034.jpg

Jeg bruker veldig mye handlenettene jeg har sydd etter mønsteret Handlenett i tre utgaver. De er supre til handling, men dette har jeg hatt med meg på reise nå for å ha noe greit å ha strikketøyet i. Da slipper jeg plastpose, så ser det litt skikkelig ut.

Kurset er forresten fantastisk. Og la oss ikke glemme omgivelsene. I går var det badsturitual, her er en nydelig spa-avdeling. Maten er flott og det samme er rommene. Bra at jeg ikke bor så langt unna til vanlig – for dette har gitt litt mersmak.

Posted in Amica Patterns, Strikking, Søm | 1 Comment

Eltefritt grytebrød – en systematisk tilnærming

Jeg har lenge sett på disse eltefrie brødene rundt på blogger og nettsider og vært veldig fristet. Jeg har prøvde meg litt forsiktig frem i begynnelsen og gjorde en god del erfaringer. Visste du at standard knotten til lokket til Le Creuset grytene ikke tåler 250 grader?? Vel, de sprekker. Du må ha knott i metall om du har slik gryte (149 kr på Kitchn). Jada. Min sprakk.

eltefritt grytebrød 02

Vel, jeg begynte med “standardoppskriftene” på “no-knead-bread” som er sånn ca 7 dl hvetemel og 3 dl vann. Men med sensitiv mage som bare er lykkelig på høyfibermat, måtte jeg ta en systematisk tilnærming til dette. (Nesten som å være på jobben :-) )

Dermed satt jeg i gang i påsken. Nybakt brød hver dag! Det var populert, kan jeg love, og jeg prøvet meg gjennom en god variasjon av melblandinger og frø og kjerner.

Til slutt var favoritten i boks!

Oppskriften ble da som følger:
Om kvelden blandes sammen:
6 dl hvetemel
4 sammalt hvete grov
3 dl sammalt hvete fin eller fibra
2 dl havregryn
1 dl sesamfrø
0,5-1 ts tørrgjør
1 ts salt
Til dette ca 5-7 dl lunkent vann, deigen skal være løs og blandes i en bolle med slikkepott. La heve til neste morgen – 10-18 timer. Avhengig av hvor god tid du har neste morgen bestemmer hvordan du går videre.

Det beste er om du har tid nok til å kna deigen litt på benken neste morgen. Vask bollen godt, strø et godt lag med mel i bunnen av bollen og ha den knadde deigen oppi igjen slik at ikke deigen sitter fast. La deigen heve ca en time igjen i bollen før brødet går over i varm kjele og deretter i ovnen.

Alternative mitt er at om jeg ikke har tid til en ekstra time om morgene til heving, så lager jeg deigen i bollen om kvelden, tar deigen ut av bollen og vasker den, og så legger jeg et bakepapir oppi bollen og deigen oppi der. Da kan jeg neste morgen løfte hele bakepapiret, med deigen, opp i gryten. Dermed slår jeg ikke ned hevingen.

Så – til stekingen.

Forvarm ovnen og gryten (med lokk) til 250 grader.

Ha deigen oppi – enten med bakepapir (løft over) eller den knadde som har en god del mel rundt seg (det gjør ingenting)

Legg på lokket igjen og stek i 30 minutter med lokk, deretter 15 minutter uten lokk (og uten bakepapir disse 15 minutter)

La avkjøle litt på rist.

eltefritt grytebrød

Du trenger ikke noen dyr, fancy gryte til dette. Har du en gammel støpejernsgryte med lokk er den helt super!

Lykke til!

Posted in Mat | 2 Comments

Sew together bag i lilla

sewtogether lilla 07

Jeg har fått litt dilla på disse praktiske veskene. Selv bruker jeg mine til det aller meste, og i påsken sydde jeg to til. Det vil si – dette er den ene, den andre er snart ferdig.

Jeg har nemlig vært på venninnebesøk i helgen i Oslo, og da visste jeg at denne passet bra å gi vekk (mer om besøket senere).

sewtogether lilla 01

Føst sys hele innsiden sammen med både lommer og fôr. Alt er bare rette sømmer, så det er faktsik ikke nødvendig å være veldig dreven for å få til dette.

sewtogether lilla 02

Deretter sys ytterstoffet og vatt fast, og festes med et bånd i hver side. Til slutt settes glidelåsen i  og jeg synes det er absolutt lettest å jobbe med glidelås som en får kjøpt i metervare, og setter jeg på glideren til slutt før jeg syr til endestykkene.

sewtogether lilla 03

Ferdig ser innsiden slik ut, tre rom med glidelås og fire store rom.

sewtogether lilla 04

 

Et bilde til blir det :-) Å sy tar ikke så lang tid, men å klippe ut alle delene – det er en annen sak!

Mønsteret finnes på Craftsy, og heter “Sewtogether bag“. Alle de fine stoffene er kjøpt på Quilteloftet på Brokelandsheia.

sewtogether lilla 06

Posted in Søm | 20 Comments

Atika av Linda Marveng/ Familien trend

atika 05

Jeg følger fast bloggen til Linda Marveng. Jeg har strikket mange av plaggene hun har designet og lar meg stadig imponere over god passform og ikke minst – det ser så vanskelig ut og er så enkelt!

Så – da jeg feiret 40årsdagen min fikk jeg både mønster og garn til dette lekre settet, Atika, som er en løs hals/poncho/cape (det har kanskje ikke noe navn på norsk? Cowl – på engelsk) -med løse ermer til.

Atika

Påskeferien begynte tidlig forrige fredag – halv dag på jobben og vi var på hytten til klokken tre. Det har vært mye som har skjedd fra jul til nå, så lykken var stor da det var fyr på ovnen og jeg satt meg ned BARE for å strikke.

atika 02

Dette var et mønster som var veldig lett å huske, etter første mønsterrapport var det ikke lenger nødvendig å lese mønsteret, det gjorde det jo enda enklere, og helt supert strikketøy jeg kunne ha selv når vi drakk kaffe med naboer og pratet :-)

Så til de tekniske detaljene:
Garn:
Picles Merino Tweed (200 gram, farge SD5519)
Dream line Soul fra Du store alpakka (125 gram, farge DL214)
Pinne: 3,5
Endringer: Jeg strikket ermene en mønsterrapport lenger. Bortsett fra det – ingen endringer til mønsteret.
Prosjetet på Ravelry: Finner du her :-)

Strikking i solen har det blitt, med “hjelperen” i fanget.

atika 03

Jeg har kjøpt stoff for å sy meg en kjole som skal matche, men jeg var så ivrig på å få tatt bilder av dette settet at jeg måtte bare ta på det jeg hadde på hytten :-) (Ser dere forresten øket antall fregner?)

Atika 06

Jeg tar også med tråfestebildet – jeg synes disse fargene er helt nydelige!

atika 01

Posted in Strikking | 2 Comments

To nye sminkepunger med litt stasj

Jeg har sydd to nye sminkepunger. Jeg har brukt det samme mønsteret som sist, og det er så enkelt å sy og blir så fint også inni. Mønsteret heter “Sminkepung og toalettmappe” fra Amica Patterns.  De fine stoffene og blondene fikk jeg i overraskelsesgave på et syforum jeg er med på, og jeg tenkte at det ville være gøy om jeg kunne bruke alt dette på ett – eller i dette tilfellet – to prosjekter.

Så her fikk jeg sydd to søte sminkepunger som jeg har tenkt å gi vekk.

Sminkepung 07

Det var litt vanskelig å få dette til å gå helt opp med størrelsen på stoffbitene, så på begge sminkepungene har jeg laget stripete sidestykker. Da ble faktisk stoffene (begge to) helt brukt opp, ikke en gang en liiiiten rest å ta vare på! Og slike prosjekter er nesten de beste, for jeg synes det er så veldig vnaskelig å vite hvor små biter som er “forsvarlig” å ta vare på. Ofteste samler en jo generelt på alt for mye.

Sminkepung 08

Og blondeglidelåser! Blondeglidelåser løfter inntrykket av det meste, så da er det ekstra kjekt å sy de på synlig på slik som dette! Og ikke bare det – de er mye lettere å sette i enn vanlige glidelåser ;-)

Jeg strikker også mye for tiden. Eller – mye er vel kanskje å ta i, men jeg strikker i hvertfall. Jeg har feiret bursdagen min og fikk både garn og mønter til en nydelig topp som består av løse armer og sjal/poncho/ eller “cowl” som de kaller det på engelsk. Jeg skal få vist frem noen fine bilder av dette om noen dager :-)

For de av dere som begynner påskeferien nå – riktig god påske! Er strikketøyet pakket??


Lyst til å følge meg oftere enn bare på bloggen? Følg meg på Instagram @ninahovemyhre
Posted in Amica Patterns, Søm | 1 Comment