Patronbelte genser og ny, egenkonstruert bukse

Først av alt – tusen takk for alle bursdags-gratulasjoner!! Det er virkelig kjekt å ha bursdag! Jeg har blitt feiret på jobb og fortsetter med å kose meg på strikkekafe i kveld!

Dette er egentlig en liten blogpost – men her ligger det mengder med arbeid bak!

Jeg har nemlig strikket ferdig den utrolig lekre Patronebeltegenseren fra boken To rett, en vrang, Designstrikk av fantastiske Linda Marveng. Jeg har strikket mer fra denne boken enn hva jeg har laget mat fra min mest brukte kokebok! Og denne lekre saken er strikket i noe så spennende som dobbelt vevgarn. Litt hardt å strikke med, men strukturen er helt nydelig og fantastisk eksklusiv. Faktisk slik at jeg har blitt komplimentert for flott genser – men ingen har spurt om jeg har strikket den selv! Og deretter blitt veldig imponert!

Halsen er løs og kjempestilig til genseren, det hadde ikke vært det samme uten! For de som er på Ravelry har jeg en prosjektside der med teknisk informasjon om strikkepinner, garn og sånn :-)

Patronebelte 001

Så – til buksen. Den er et kapittel for seg selv!
Dette er nemlig den første buksen jeg har konstruert helt fra grunnen av. Jeg har brukt konstruksjosnssystemet i boken “Metric pattern cutting for women’s wear” av Winifred Aldrich. Jeg vil vel sånn i ettertid si at jeg skal nok prøve noen andre systemer for konstruksjoner også, for det krevde en god del justeringer for å få perfekt passform.

bukse 001

I utgangspunktet så mønsteret mitt slikt ut – for og bakstykke på samme tegning. Jeg konstruerte dette i romjulen, og jeg brukte ikke mindre enn fire dager på å få laget mønster og sydd sammen mesteparten av buksen.

bukser 002

Jeg sydde buksen først opp i et gammelt dynetrekk og merket jo at den var alt for stor og alt for høy i livet. Justeringer ble gjort og tegnet inn i mønsteret:

bukse 003

I utgangspunktet klippet jeg for mye av bak på buksen så den ble ALT for lav. Dette ble løst ved å sette inn en kile øverst, slik som ofte er på dongeribukse. Litt vanskelig å se, kanskje, men her er bilde:

bukse 004

Jeg konstruerte også linning, og den ble bra.

Så alt i alt nå har jeg en perfekt, sort bukse, og det trengte jeg virkelig. Brass-NM er snart forestående, og jeg trengte en sort, lang nok bukse.

I helgen var jeg på mønsterkonstruksonskurs, og neste blogginnlegg skal absolutt bli om dette fantastiske (men litt vanskelige) kurset.

Og til slutt et lite bilde av hvordan det ser ut når jeg blogger :-) Tussi skal være med på det som skjer :-)

Stor klem til dere alle!!

blog01

Posted in Søm | 3 Comments

Ny omslagskjole – med litt læring underveis

Jeg har sydd noen omslagsplagg opp gjennom årene. Og jeg har blitt like skuffet hver eneste gang.

Denne gang var intet unntak. Selv om den er sydd i jersey, altså et stoff med god strekk, så ble omslaget – som vanlig – IKKE bra.

omslag01

Ser dere, den bukler seg skikkelig, og det gjør den på begge sider.

Men – så var jeg på kurs i helgen i mønsterkonstruksjon. Dette skal jeg blogge skikkelig om litt senere når jeg er ferdig med å sy opp grunnformen min. Men – der gikk det opp ganske så mange lys for meg! Jeg er skjev i skuldrene! Faktisk en forskjell på hele 3 cm fra høyre til venstre skulder. Det vil jo gjøre at slike plagg skjærer seg voldsomt.

Så – løsningen var å løfte midje-sømmen. På venstre side ble den løfete nesten 3 cm, på høyre side løftet jeg den ca 1 cm.

omslag02

Her ser dere den opprinnelige sømmen i livet, og knappenålene markerer hvor jeg må flytte livet til.

Etter å ha sprettet opp overlock-sømmen (som i seg selv er en voksen oppgave), fikk jeg flyttet denne sømmen på begge omslagene og endelig! Der var passformen, gitt!

omslag03

Så nå er jeg skikkelig fornøyd med min nye omslagskjole!

Litt “harde” fakta:

Mønster: Christine Jonson Wrap Dress 526
Stoff: Jersey fra Stoff og Stil
Endringer: Løftet livlinjen foran venstre side ca 3 cm, høyre ca 1 cm
Kommentarer: Knytebåndene er uendelig lange! Halve lengden hadde vært rikelig! Laget kjolen opprinnelig i lang lengde, men det ble ikke helt topp. Laget om til knes-lengde.
Sømmer: Overlock til alle innvendige sømmer, rettsøm i ene sien, opplegg foran og nede med coverlock. Her hadde en helt vanlig, enkel symaskin gjort jobben så ikke behov for mange maskiner.
Egen dom: Da mønsteret først var oppdatert var dette et veldig greit mønster! Jeg ser absolutt for meg å sy denne i litt forskjellige varianter – for eksempel uten de flagrende ermene, og så kort at det blir mer en genser.

Jeg går inn i en travel, men gøy uke, så håper dere alle får en fin uke dere også!!

Posted in Søm | 2 Comments

Marimekko A-skjørt

Når først mønsteret er laget er det ganske raskt å sy et skjørt.

marimekko01

Skjørtet er laget uten å dele mønsteret, slik jeg gjorde på forrige skjørt.

Stoffet ble kjøpt for snart to år siden i en butikk i Larvik. De solgte ut alle Marimekkostoffene sine, og i dag angrer jeg på at jeg ikke kjøpte av de andre Marimekkostoffene som de også hadde. Eller, egentlig ikke… Stofflageret er jo stort nok!

marimekko02

Glidelåsen er i siden, jeg har laget belegg og festet glidelås. Belegg og for er bare sydd fast i toppen slik at det henger løst.

Jeg skulle tatt et bedre bilde, men jeg fikk hjelp og da ble det ikke flere bilder :-)

marimekko03Riktig god helg!!

Posted in Søm | Leave a comment

Nytt skjørt – A-skjørt konstruert selv

Askjørt 03

Jeg har jo konstruert meg et nytt A-skjørt i julen. Jeg har gjort noen endringer i forhold til A-skjørtets grunnform, som jeg også beskrev i forrige innlegg. Jeg har laget bærestykke (heter det det?) som er klippet rett, og skjørtedelen er klippet på skrå. Stoffet er et tynt vevet ullstoff fra Stoff og Stil, og var egentlig litt vanskelig å sy i for det dro seg litt. Jeg oppdaget det allerede på avklippet – jeg syr nemlig alltid litt i avklippet for å sjekke hvordan stoffet oppfører seg ved symaskinen – så jeg klarte å komme i mål helt greit.

Askjørt 06

Jeg liker å øve meg på å sy. Det betyr at jeg prøver å få tingene til å stemme – også på innsiden. Her er sidesømmen i foret. Her er det altså viktigst for meg at søm møter søm, og at jeg da er en halv cm utenfor øverst er ikke noe problem, for det tar jeg inn i sømmonnet. Jeg prøver å få disse tingene til hver gang jeg syr, for da blir det lettere fra gang til gang.

Men – det går ikke av seg selv :-)

Askjørt 04

Glidelåsen midt bak, for eksempel. Den er sydd inn i bærestykket, og jeg synes at når jeg først har ruter og striper – så kan det jo like godt passe ved glidelåsen også. Det medførte at jeg tråklet fast glidelåsen med tråkletråd for hånd først, og deretter sydde den inn med maskin. Det tar ikke lange tiden – kanskje 10 minutter, men det er absolutt verdt det for det blir jo så veldig mye bedre :-)

Så! Dermed fikk jeg brukt både stoff og glidelås – litt mindre i hyllene og litt mer i klesskapet. Nå er jeg klar for nytt prosjekt!! – Jeg har tenkt å sy meg en omslags-kjole i jersey!

Vil du konstruere et slikt mønster selv? Sjekk linkene mine under fanen øverst “Håndbøker/Tutorials” :-)

Posted in Søm | 1 Comment

Slik lager du fôr med belegg i et skjørt

Jeg har brukt juleferien til å konstruere litt forskjellige mønstre. Ett av dem er et A-skjørt – jo det har jeg konstruert før, og til og med laget en fremgangsmåte for.  Blant annet dette katteskjørtet har jeg sydd etter dette mønsteret:

katteskjørt02

Men i forbindelse med innflytting på nytt syrom så er det en del av mønstrene mine jeg ikke finner. Jeg har lagt de på et lurt sted for jeg bruker de hele tiden, men akkurat DET lure stedet har jeg ikke funnet igjen nå. Så – da var det ingen vei utenom enn å konstruere på nytt.

I disse skjørtene liker jeg å ha fôr inni med belegg øverst. Belegget er en sånn ca 10 cm bredt, og jeg har fjernet innsnittene, og det skal jeg vise hvordan jeg gjør.

På A-skjørtet jeg syr er det bare innsnitt bak. Jeg tegner av øverste 10 cm med innsnittet, som vist på bildet (klikk på bildet for å få det større). Mønsteret ligger under og arket oppå er en kopi av det.

Belegg 01
Jeg klipper opp langs ene “benet” i innsnittet. Papiret krøllet seg så jeg måtte legge linjalen på for å klare å ta bilde.

Belegg 02
Deretter teiper jeg sammen delene ved å legge delen jeg klippet langs innsnittet inntil det andre innsnittet.  Da blir den nye mønsterdelen seende slik ut:

Belegg 03

Av og til blir det veldig harde kanter i slike mønsterdeler, da jevner jeg de ut sånn noenlunde med en blyant. I tillegg skriver jeg alltid på det jeg trenger av informasjon. Her, for eksempel, at det er til belegget, jeg skal også klippe dette i strykeinnlegg at midt bak er mot brett og at sømmonn er inkludert. I selve skjørtet har jeg tenkt å sette inn glidelås midt bak, da må jeg legge til sømmonn også midt bak.

Her er for og belegg (riktignok til for-stykket)

Askjørt 02

I tillegg har jeg delt skjørtet ca ved hoften, og vil ha rutemønsteret vannrett over og på skrå under. Det betydde at det ble veldig mange mønsterdeler til dette skjørtet, men når jeg først har kommet så langt, er det bare det gøyeste igjen – å sy!

Askjørt 01

Og bare til info – jeg har sydd en prøve av grunnformen min i et gammelt dynetrekk. Det er lurt å gjøre slik at dette passer når en er ferdig etter såpass mye arbeid!

Posted in Søm | 1 Comment

Studentveske med pennal

Dette er årets siste dag, og som vanlig har jeg en del neeeesten ferdige prosjekter. En bukse, et skjørt, noen toalettmapper… som alle mangler bare litt. Men – noe som ER ferdig er denne kjempekule Studentvesken som jeg laget mønster til i høst. Denne fylte jeg med mønstrene jeg og Elisabet har laget sammen på Amica Patterns, og ga til henne som gave. Det ble suksess!!

Studentveske01

Mønsteret er et trekk til ringperm (med beskrivelse til hvordan størrelsen justeres avhengig av størrelsen på ringpermen). Det er bærehåndtak i siden, slik at innholdet holder seg på plass når det bæres.

Men – det jeg synes er det beste er innsiden:

Studentveske02

Der er det både plass til notatblokk (i ønsket størrelse) og penner, men ikke minst, det er også mønster på pennal som er laget for å passe inn i ringpermen.

Jeg har laget et slikt pennal til meg selv også, men det er tomt. Mannen skjønte jo at der var både penner og viskelær, så han har forsynt seg til det ikke var mer igjen. Kanskje han må få sin egen perm til garasjen og veteranbil/moped-hobbyen?

Med dette vil jeg takke dere alle for et flott år – jeg er heldig som har så mange trofaste lesere! Er det noe spesielt dere ønsker at jeg skal skrive om neste år, gi meg gjerne et lite tips. Med nytt syrom (neeeesten ferdig det også) har jeg mye større muligheter for å lage beskrivelser av “slik gjør du…”

Vi “sees” i 2015!

Posted in Amica Patterns, Søm | 1 Comment

Topp med “vannfall”

vannfall01

Jeg fant dette stoffet i hyllen min. Jeg har et liiite stofflager, og når jeg finner mønstre som jeg vil sy, kan jeg for det meste bare plukke noe jeg har. Målet er riktignok å nesten ikke ha stoff på lager i det hele tatt. Jeg blir stresset av alt det som lagrer seg både her og der, og det lagrer seg ikke selv, det er jo jeg som legger det der…

Dette stoffet var såpass mønstrete at jeg ville roe det litt ned med å lage sorte ermer.

Men en ting er sikkert – NÅ ER DET NOK!! Jeg skal aldri – ja ALDRI  kjøpe flere syblader!!! Jeg fikser ikke å tegne av disse mønstrene! Det er 2000 mønsterdeler i nesten samme farge på et tynt ark, og det er HELT umulig å få tegnet av skikkelig! Jeg anbefaler ingen å gjøre dette – og er du nybegynner – velg heller et skikkelig mønster hvor delene er tegnet opp hver for seg.  (Ok – det føles i hvertfall som 2000…)

vannfall02

Bladet er den tyske utgaven av “Simplicity” og hadde mange fine modeller, men jeg tror det holder med denne ene genseren.

vannfall03

Forstykket og bakstykket er sydd sammen på en litt lur måte slik at alle sømmer ble skjult til slutt.

vannfall04

Ermene og kanten nederst på genseren er lagt opp med trippel coversøm, denne gangen med “retten” på utsiden.

Genseren sitter fint på, men stoffet er nok egentlig litt i tykkeste laget for slik draperingseffekt. Men ikke sånn at det blir et problem, bare sånn at jeg vet neste gang jeg skal lage noe slikt skal jeg velge et tynnere stoff.

Håper dere alle har en fin og koselig romjul!

Posted in Søm | 6 Comments

Modifisert hettejakke

kosejakke01

Jeg har sydd en jakke til hyttebuksen i forrige innlegg. Denne jakken har jeg sydd før, det er Stoff og Stil sitt mønster 22004, så jeg vet at den er kort i modellen. I tillegg har den egentlig lommer og glidelås. Jeg valgte å droppe lommene, og jeg laget knappestolper i stedet for å sette inn glidelås. Jeg forlenget også hele jakken med hele 15 cm!

For å lage knappestolpene laget jeg mønsterdelen foran 6 cm bredere, slik at jeg kunne brette den tilbake 3 cm og feste knappene. I tillegg strøk jeg strykeinnlegg langs kanten der jeg festet knappene for jeg vet disse er harde og at det er lett å rive stoffet om ikke det er stabilisering på baksiden.

kosejakke03

Hettens kant er sydd med coverlock og sømmen på utsiden, for å matche buksen og gi en kontrast.

kosejakke04

Etter litt fintenking sammen med en venninne ble det plutselig helt klart hvordan jeg måtte vrangsy hetten fast til jakken for å få fin kant på “jakkeslaget”.

kosejakke02

Jeg er skikkelig glad for å ha en ekstra hytte- “dress”, og ikke minst så har jeg fått brukt opp ganske mye av den blå veluren min! Stor glede!

Og nå har også lille julaften inntatt systuen min! Ønsker dere en riktig, riktig god jul, alle sammen!

Posted in Søm | Leave a comment

Sånn rett før jul – nytt syrom og en skjev bukse

Jeg har lenge hatt planer om å gjøre om mannens hobbyrom til syrom til meg selv. Han har nemlig fått nytt rom, og nå har vi fått tømt syrommet, platet, nytt tak og gulv og lister – lister – lister… Det er fremdeles et paaaar små detaljer som mangler, men min tre meter lange arbeidsbenk er på plass med symaskiner. For en drøm!

syrommet01

Bra, eller!!?? For meg er dette rett og slett helt himmelsk.

I lykkerus over å ha fått benken opp og symaskinene på plass, samt siste strøk på listene rundt døren, fant jeg ut at jeg måtte jo tross alt prøve rommet – og sy første plagg. Jeg har jo ved innflyttingen her funnet frem – og sortert – alt jeg har av stoff, så måleg er jo også å redusere stofflageret. Jeg fant flere meter med blå velur (hvorfor i all verden har jeg egentlig kjøpt dette??), og tenkte det kunne funke som hytteklær. Så jeg fant frem et gammelt mønster fra Stoff og Stil og laget en joggebukse. Jeg skal ikke jogge i den, men drikke te i sofaen på hytten.

kosebukse01

Buksen er lett å sy, men jeg finne ikke lengere mønsteret på nettsidene til S&S, så det er antakelig utgått.

Buksebena har jeg lagt opp med covermaskinen min, med coversømmen på utsiden for å få litt konstrast.

kosebukse02

Og – knapphullene sløyfet jeg- og satt i maljer i stedet. Men det var her det sviktet. Skal ikke gjøre slikt etter elleve om kvelden. Så jeg bommet skikkelig og de sitter nå godt – og skjevt – plasser.

kosebukse03

Men – buksen er like varm og god likevel.

Om dere ser, så er veluren litt “krøllete” fordi den har lagt så lenge i en hylle. Dette er veldig lett å få vekk – en liten vask og tørk i tørketrommel så er stoffet som nytt igjen.

Da var altså syrommet “kjørt i gang” og det er rett og slett en drøm for meg! Når rommet er helt ferdig (etter jul) skal jeg ta litt bilder og vise – jeg har jo planlagt og tegnet dette i over ett år så jeg har noen gjennomtenkte løsninger som kanskje andre også er interesserte i.

Ha en fin søndagskveld!!

Posted in Søm | 1 Comment

Et lite røys av Hausenvotter

Jeg har gått vinteren i møte – med et lite knippe Hausenvotter. Jeg har sydd til meg selv, julegaver og ikke minst julemesse! Disse er så gøy å sy og ikke minst – de blir så utrolig bra. En trenger selvsagt ikke ha noe på de, men jeg har valgt å brodere snøkrystaller på alle sammen.

Har du lyst på et par? Jeg selger disse for 250 kroner + porto (35), og gratis porto ved kjøp av flere.

votter grå Votter røde og hvite Votter sorte Votter blå

 

Bortsett fra julemesseforberedelser er holder jeg på å flytte inn på nytt rom her hjemme – systue blir det!! :-) Målet er å ha kommet i orden til jul – så gjett om jeg gleder meg til januar! Da har jeg også fått plass på et mønsterkonstruksjonskurs – grunnform kjole. Jeg har konstruert mye selv, har lest meg opp på dette, men jeg gleder meg veldig til å få det forklart med ord – og ikke minst – lære alle triksene!

Med ønske om en hyggelig første uke i desember!!

Posted in Amica Patterns, Søm, Til salgs | 3 Comments