Appelsinmarmelade – den beste lager du selv!

Appelsinmarmelade

Jeg har vokst opp med engelsk appelsinmarmelade. Den er mørk, gele-aktig og ganske så bitter. Ikke i nærheten av norsk, søt og god marmelade, men likevel – det eneste jeg foretrekker når jeg har en kopp te og ristet brødskive. Robertson’s Golden Shred var merket, og som jeg fremdeles tar med et par glass av når jeg er på tur i England. Men – denne oppskriften du her får er hverken bitter eller mørk. Den er nydelig og enkel.

Appelsinmarmelade funker også veldig bra på ost – synes jeg, og favoritten min er på Brie.

Tilbereding tar litt tid, men det er verdt det. Alt av appelsiner kuttes opp (med skall) og legges i vannmengden du skal ha dagen før koking. Da blir alle deler mye mykere, og du sparer inn flere timer på koketiden. Det letteste er faktisk å skrelle appelsinene først og finsnitte skallet, og deler fruktkjøttet.

Min standard oppskrift er
Appelsiner
Sukker
Vann
Alt i like deler. Om du ønsker å eksperimentere kan du bytte ut deler av appelsinmengden med sitron, grapefrukt eller andre citrusfrukter. Når jeg lager bitter marmelade har jeg ca halvt om halvt med bitre appelsiner (en egen type de kan bestille inn på Meny, i hvertfall)

Så – har du 2 kg appelsiner, tar du 2 liter vann og 2 kg sukker.
Som nevnt, kutt opp i småbiter (med skall – så vask appelsinene om du ikke har økologiske) og la ligge i vannet minst over natten. Kok 1,5 timer og PASS PÅ! Her svir det seg så rør godt. Tilsett deretter sukker og kok 1 time til. Og det rare er at når sukkeret blir tilsatt svir det seg ikke like mye. Jeg har enda ikke skjønt den mekanismen.

Appelsinmarmelade 2

Jeg koker mye av gangen. Appelsinmarmelade holder seg i minst ett år på glass i kjelleren, så jeg koker gjerne av 3-4 kg appelsiner. Det ga sist noe sånn som 6,5 liter ferdig marmelade (en del vann koker av underveis).

For å være ærlig – på tette, rene glass holder denne marmeladen seg mye lenger enn ett år 🙂

Jeg gir vekk mye marmelade til min søster, og hun rett og slett elsker den. Senest på julaften sa hun at hun hadde gjemt vekk det siste glasset hun fikk sist – og da visste hun ikke at det lå et kjempestort glass under treet! Snakk om suksess!

Så husk på at dette er kjempefin gave til de som liker appelsinmarmelade! Og det lukter så godt i huset når det kokes!

Posted in Mat | Comments Off on Appelsinmarmelade – den beste lager du selv!

Genser og ny bukse

20161016_1345253

På senhøsten har jeg sydd en bukse og strikket en genser, dette fikk jeg knipset bilde av rett før jul. (Ja, lite snø i Larvik). Dette var litt greit for det er garn som jeg har hatt veldig lenge, og som jeg hadde helt andre planer for. Og da er det så deilig å få brukt opp av lageret samtidig som det blir fine klær. Jeg er veldig fornøyd med genseren, den er faktisk strikket fra toppen og ned, og i et viskosegarn.

Garnet heter Cotton viscose og er et Drops garn, og det var veldig vanskelig å strikke med. Det liksom delte seg og det var veldig lett å stikke strikkepinnen rett gjennom garnet i stedet for gjennom masken. Men – det gikk. Og jeg har sett et skjørt en venninne har strikket for noen år siden, og det var like fint nå! Så jeg er sikker på at denne gensere holder seg bra!

Buksen er sydd etter mitt standardmøster, som jeg har laget etter å ha sprettet opp favorittbuksen i påsken (snart ett år siden). Det var litt tilpassing av det ved første bukse jeg sydde, men nå trenger jeg ikke mye tilpasninger, så da går det på en måte å sy en bukse med lommer og linning på en dag.

Mønsteret på genseren er et gratis mønster som heter “On the beach” og jeg synes det var greit å strikke en genser som er en hverdagsgenser.

Posted in Strikking, Søm | Comments Off on Genser og ny bukse

Strikket herregenser til mannen

En gang i ny og ne… sånn ca hvert andre eller tredje år, så strikker jeg jakke til mannen. Jeg strikket ferdig en for et år siden, så sånn sett hadde jeg et år til før jeg egentlig “måtte” strikke, men så ymtet han frempå at han skulle hatt noe litt varmere.

I høst publiserte Denise Samson oppskriften på genseren jeg valgte, i Familien. Dessverre har ikke denne fine genseren noen prosjektside på Ravelry, så derfor tror jeg oppskriften bare er tilgjengelig for de som kjøpte Familien da den ble publisert.

Garnet er en kvalitet fra Du store alpakka som heter Tweed, og jeg er spent på å se hvordan dette holder seg i bruk. Det er veldig lett spunnet, og entråds, så jeg mistenker at det kan nuppe seg litt etter bruk. Jeg brukte 2 nøster mer enn i oppskriften, og fikk heldigvis tak i disse på en butikk på lille nyttårsaften, slik at jeg fikk strikket ferdig!

Garnet koster også 63 kr pr nøste, så dette er den dyreste genseren jeg har strikket til mannen.

Vi har avtale om at mannen må stille som fotomodell når han får nye ting jeg har laget, og det har han også gjort denne gangen. Jeg synes genseren er helt topp! Og han synes genseren er kjempevarm, men det var jo også det som var bestillingen.

Med dette ønsker jeg dere alle et godt, nytt og kreativt år!

Posted in Strikking | Comments Off on Strikket herregenser til mannen

Fest-serviettringer, 6 stk til under 10 kroner (budsjettvennlig julegavetips 19)

20161127_110447-2

Jeg har tidligere laget noen koselige serviettringer med bare håndsøm. I dag er tipset mitt noen elegante fest-serviettringer som du syr, og limer på pynt med limpistol!

Og ja – det er virkelig 10 kroner for 6 serviettringer, så da kan du kanskje gi bort en pakke med servietter også!

Fremgangsmåte:

Her har jeg brukt sort, melert ullfilt fra Stoff og stil

Klippemål: 5 x 13 cm
Nål: Vanlig (80)
Sytråd: : Vanlig (jeg bruker polyester Guterman)
Stoff: Ullfilt
Annet: Noe julepynt som du kan lime på, enten med lim eller limpostol. Fine steder å finne slik pynt billig er Jula, Biltema, Claes Olson, Europris… Ja, dere skjønner hva jeg mener. Jeg har brukt sånne som en egentlig kan strø utover duken, disse er stanset ut i noe tynt metall og jeg har limt på med limpistol.

Regnestykke:
1 meter ullfilt koster ca 200 kroner.
Det betyr at 6 serviettringer har stoff til totalt ca 6 kroner
Vi legger på litt for garn, og runder opp til 10,

Totalt på syprosjektet: 10 kroner for 6 serviettringer

Slik gjør du det:
Følg nøyaktig beskrivelsen på samme måte som til tennbrikett-trekket. 

Du syr sammen med rettsøm, og lurer du på hvordan du gjør det, kan du ta en titt på filmen under.

Posted in Ninas syrom | Comments Off on Fest-serviettringer, 6 stk til under 10 kroner (budsjettvennlig julegavetips 19)

Handlenett til 25 kroner (budsjettvennlig julegavetips 18)

Design nett liten

Handlenett er noe alle trenger. Jeg har gitt vekk en god del, men jeg tror ikke det er så mange som faktisk bruker disse som handlenett, de blir gjerne brukt som vesker, vanlige nett, håndarbeids-oppbevaring, ja det aller meste. Og det er koselig, for de blir så godt tatt i mot!

Fremgangsmåte:
Klippemål ytterstoff og fôr (klipp 2 av hver): 40 x 45 cm
Klippemål hanker: (klipp 2) 12 cm x 67 cm (Se videoen “Skråbånd og kantebånd” nederst)
Nål: Vanlig (80)
Sytråd: Vanlig (jeg bruker polyester Guterman)
Stoff:
For: Ditte fra IKEA
Ytterstoff: Stødig bomullstoff fra IKEA (her er det mange å velge i til bra pris!)

Regnestykke:
For (Ditte til 29 pr meter): 7,5 kroner
Ytterstoff (ca 50 kroner pr meter): 13 koner
Sånn ca 20,50 + hanker, nål, tråd – så vi runder av til 25 kroner.

Nederst finner du hele filmen på hvordan du syr dette, og om du har lyst å lage innerlommer så har jeg noen tips til dette: 
Ninas syrom: Vrangsydd innerlomme
Ninas syrom: Innerlomme med brett
Ninas syrom: Innerlomme med isatt glidelås

Sy nettet i epidosen:***

Lær å sy! Gratis nettkurs!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

Posted in Ninas syrom, Uncategorized | Comments Off on Handlenett til 25 kroner (budsjettvennlig julegavetips 18)

Grønnsaksposer til 2 kroner (!) (budsjettvennlig julegavetips 17)

Grønnsakspose

Av alle filmene jeg har laget så er filmen om grønnsaksposer den som har nådd ut til flest utenfor symiljøet. Denne er spredd på “grønne miljøsider” og det sier meg at dette er noe mange flere enn jeg synes er en god ide. I tillegg har jeg fått et tips om stoff på IKEA som kan kjøpes i metervare som duger bra til dette!

Mine poser ligger fast nederst i handlenettene, slik at når jeg er på butikken så kan jeg bare bruke de i stedet for de tynne posene til grønnsaker og frukt. Jeg er veldig fornøyd med mine!

Fremgangsmåte:
Klippemål: 30 x 40 cm (brettes i siden til 30 x 20)
Nål: Vanlig (80)
Sytråd: Vanlig (jeg bruker polyester Guterman)
Stoff: Myggnetting, eller en blondegardin. For eksempel SUNRID i metervare fra IKEA (til 12 kroner pr meter!!)
Annet: Husholdningshyssing til å lukke posen, ca 0,5 meter

Sikksakk til sammensying:
Bredde: 4-5 mm (ikke så viktig)
Lengde: 2,5 mm

Klippemål: 30 x 40

Regnestykke:

SUNRID koster 12 kroner pr meter, og er 150 cm bredt.
Det betyr at en bit på 30 x 40 koster: 96 øre! Så la oss legge på litt og si 2 kroner.

Eller – om du kjøper en bit på 40 cm (som koster da 4,80) så har du nok til 5 poser.

 


***

Lær å sy! Gratis nettkurs!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

Posted in Ninas syrom, Uncategorized | Comments Off on Grønnsaksposer til 2 kroner (!) (budsjettvennlig julegavetips 17)

Tennbrikettskjuler til 12 kroner (eller 5!) (budsjettvennlig julegavetips 16)

20161126_134422-2

Jeg vet nesten ikke hvordan jeg skal få skikkelig fyr i ovnen uten tennbriketter. Aller best liker jeg de som ligger i en sånn liten pose, men alt duger 🙂 Men de boksene ser jo ikke pene ut i det hele tatt. Derfor tenker jeg at det kan være populært å gi vekk trekk til slike bokser til jul – eller lag ett til deg selv.

Her vil jeg anbefaler at du enten bruker fleece eller ullfilt. Selv har jeg brukt ullfilt, jeg hadde til overs etter jeg laget de vanntette sitteunderlagene (husker dere de?) og snurreskjerfet.

Fremgangsmåte:
Klippemål:
Mål boksens høyde og omkrets.
Min boks var 37,5 cm i omkrets og 22 cm høy.
Derfor ble mine klippemål: 39 (omkrets + 1,5 cm) x 21 (høyde – 1 cm)
Nål: Vanlig (80)
Sytråd: Vanlig (jeg bruker polyester Guterman)
Stoff: Ullfilt eller fleece, disse rakner ikke og trengs ikke kantes.
Annet: Noe julepynt som du kan lime på, enten med lim eller limpostol. Fine steder å finne slik pynt billig er Jula, Biltema, Claes Olson, Europris… Ja, dere skjønner hva jeg mener. Jeg har brukt sånne som en egentlig kan strø utover duken, disse er stanset ut i noe tynt metall og jeg har limt på med limpistol.

Klipp ut stoffstykket.

20161126_123026-2

Legg stoffet rette mot rette og sy sidesømmen. Legg stoffkantene kant i kant med symaskinfoten, da har du et sømmon som er ca 0,7 cm og du “tar” ca 1,5 cm av stoffet totalt, det er tillegget vi la på omkretsen.

20161126_123719-2

Fremdeles med vrangen ut, stryk sømmonnet fra hverandre slik at det blir flatt. Pass på å bare stryke på selve sømmen, slik at det ikke blir en “brett” i hver side. Til sånne ting bruker jeg strykeplaten jeg laget for en tid tilbake (som også er et tips egentlig, om du kjenner andre som liker å sy)

Vreng deretter trekket, pass på at sømmen ligger midt bak, og lim på den pynten du vil ha på.

Andre ting du her kan gjøre er selvsagt å sy på pynt, da ville jeg gjort det før jeg sydde sammen sømmen midt bak og det blir en tube.

Regnestykke:

En bit ullfilt (39 * 21 cm) koster 12 kroner. Du får selvsagt ikke kjøpt en bit så liten, men da kan du jo lage flere, eventuelt ta en titt på noen av mine andre tips. Og sånne stjerner kommer i pakker med mange og koster lite, så 12 kroner blir ca pris på prosjektet. Bruker du fleece derimot, koster det mindre enn halvparten, ca 5 kroner!

Om du aldri har sydd før, eller har lyst på en liten oppfrising, forklarer jeg hvordan du syr rettsøm i filmen under:

Posted in Ninas syrom, Uncategorized | Comments Off on Tennbrikettskjuler til 12 kroner (eller 5!) (budsjettvennlig julegavetips 16)

Fin snørepose til under 50 kroner (budsjettvennlig julegavetips 15)

Slike snøreposer er fine til mye forskjellig. Skoposer, håndarbeid, skittentøy i kofferten, samling av ymse hobbyting eller fine ting du vil ta vare på.

Sau1

Posene måler ca 45 x 28 cm flatt.

Fremgangsmåte:
Nøyaktig som i filmen under.

Klippemål:
Jeg har laget forstykket og bakstykket for seg. For å lage disse like som mine, klipper du til hver av sidene 30 x 30 cm i et fint motivstoff, og to striper på 30 x 10 cm som du syr på i toppen og bunnen av motivstoffet.
Forstoff: 30 x 48,5 cm (2 stk)
Nål: Vanlig (80)
Sytråd: : Vanlig (jeg bruker polyester Guterman)
Stoff: Bomullstoff eller det du har.
Annet: Anorakksnor og eventuelt snorstopper

Regnestykke:
Om du bruker et fint quiltestoff bruker du 60 cm av dette, ca 35 kroner
Om du forer med Ditte fra Ikea eller annen bomullslerret, kommer hele posen på rett under 50 kroner.

Og fremgangsmåten, den finner du i videoen under.

Sau 2

Og for å være helt ærlig – jeg synes det er så gøy å sy, så å ha noen sånne på lur er bare helt topp!

 

Lær å sy!  Gratis nettkurs!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

 

Posted in Ninas syrom | Comments Off on Fin snørepose til under 50 kroner (budsjettvennlig julegavetips 15)

Nettbrettmappe til 50 kroner (budsjettvennlig julegave 14)

En mappe til nettbrettet er noe som kommer vel med! Og for all del- disse vatterte mappene kan brukes til mye, mye mer!

Glidelåspung02

Denne gangen kan jeg dessverre ikke gi deg klare og tydelige mål når du skal lage en nettbrettmappe. Her er det så mange forskjellige størrelser på nettbrett, så du må nesten finne størrelsen på det brettet du skal sy til, og legge til noen cm.

Men – fremgangsmåten er klar og tydelig, da!

Fremgangsmåte:
Nøyaktig som i filmen under.

Klippemål: Mål nettbrettet (eller finn målene i en nettbutikk som selger elektonikk). Legg til 3 cm på bredde og lengde, da har du klippemålene dine.
Klipp 2 x ytterstoff, 2 x fòr og 2 x vatt.
Nål: Vanlig (80)
Sytråd: : Vanlig (jeg bruker polyester Guterman)
Stoff: Bomullstoff eller det du har. Bordvatt eller ett støttestoff. (Se mitt tips nummer 10 her)
Glidelås: Ca 5 cm lenger enn kanten den skal sys fast i.

Regnestykke:
Om du bruker et fint quiltestoff bruker du 60 cm av dette, ca 35 kroner
Om du forer med Ditte fra Ikea, litt bordvatt og glidelås i metervare kommer hele mappen på rett under 50 kroner.

Og fremgangsmåten, den finner du i videoen under.

Vattert glidelåspung

Lær å sy!  Gratis nettkurs!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

 

Posted in Ninas syrom | Comments Off on Nettbrettmappe til 50 kroner (budsjettvennlig julegave 14)

Toalettmappe til 50 kroner (budsjettvennlig julegavetips 13)

Hvem trenger ikke en mappe som dette? Selvsagt kan den brukes til toalettmappe, men den kan absolutt til så mye mer! Lag den dobbelt så stor og du får en kjempefin mappe til håndarbeid og annet som du av og til vil ha med deg.

Glidelåspung04

Fremgangsmåte:
Nøyaktig som i filmen under.

Klippemål: 30 x 30 cm, 2 x ytterstoff og 2 x fòr
Nål: Vanlig (80)
Sytråd: : Vanlig (jeg bruker polyester Guterman)
Stoff: Bomullstoff eller det du har. Er det veldig tynt kan du bruke litt bordvatt eller ett støttestoff. (Se mitt tips nummer 10 her)
Glidelås: Ca 5 cm lenger enn kanten den skal sys fast i, så her: 35 cm

Regnestykke:
Om du bruker et fint quiltestoff bryker du 60 cm av dette, ca 35 kroner
Om du forer med Ditte fra Ikea, litt bordvatt og glidelås i metervare kommer hele mappen på rett under 50 kroner.

Klippemålnene mine er som følger:
Ytterstoff: 2 stk à 30 x 30cm
Fôrstoff: 2 stk à 28 x 28cm
Bordvatt:2 stk à 30 x 30cm
Hjørnene: 7 cm på tvers (3,5 cm på hver side av sidesømmen)
Glidelås: 35 cm eller i metervare.

Følg fremgangsmåten nøyaktig i filmen under – men å sy gjennom vatt og ytterstoff er absolutt frivillig, og ikke egentlig nødvendig!

Posted in Uncategorized | Comments Off on Toalettmappe til 50 kroner (budsjettvennlig julegavetips 13)