Benitas bilder – fantastisk utstilling i Stavern

I år kom vi tidlig hjem fra påskefjellet. Etter en aktiv dag i hagen er den faktsik helt klar for vår og sommer, og i dag har vi fått med oss mange flotte utstillinger i Stavern. Der er det hver påske kunstnere som stiller ut på området til Fredriksvern.

Men – hovedgrunnen for kunstutstilling var å få se Benitas bilder i levende live! Og du verden for noen flotte bilder hun lager!!

benitas bilder 01

Jeg skjønner veldig godt at hun har vunnet mange priser for sin billedkunst! Hun bruker kobinasjonsteknikker med stoff, tekstilmaling og symaskin for å trylle frem de mest fantastiske, sjarmerende bilder!

benitas bilder 02

Det er vanskelig å gjengi med fotoapperat, men ta en titt på hjemmesiden hennes – eller aller best – besøk en av utstillingene hun deltar på.

benitas bilder 03

Hun syr også bilder på bestilling, etter fotografier av hytten din eller båten. Er du bare litt interessert i søm, eller synes disse bildene er helt sjarmerende, så må du finne facebooksiden hennes og følge med på oppdateringene hun legger ut der!

Jeg blir så glad når jeg treffer flinke kunstnere som også klarer å leve av kunsten sin! Det er nemlig ikke gitt i dag at en får det til. Så hva med å allerede nå tenke julegaver eller bursdagsgaver til noen noen du er glade i? Bestille et lekkert bilde av en hytte eller båt? Men jeg tror det er lurt å være rask, hun fortalte om lange bestillingslister.

Jeg håper dere alle har hatt en fin påske! Selv har jeg oppdaget at det er under en måned til 17. mai og årets konfirmasjoner, og tenkte at jeg skulle lage en liten oppfrisking på behandling av bunadsskjorter, den jeg laget i fjor ble veldig populær. Det samme kan jeg si om de spesial-lagete såpene jeg har laget til bunadsskjorter, de har lagt under mange juletrær i år. Jeg har fremdeles noen igjen og om du ønsker en god og skånsom vask av bunadsskjorten din så finner du bunads-såpene mine her. (gratis porto)

Bunad

I settet følger det med 1 såpestykke, 1 såpekopp, 1 laminert vaskeanvisning (slik at du kan ta vare på den i mange år) og en lekker papirbag.

Posted in Søm | Leave a comment

Nytt skjørt med katter!

katteskjørt02

Like i nærheten av der vi har hytte, ligger en liten juvel. Turmessig er det mange, men om en er interessert i stoff og søm, så ligger Quilteloftet på Brokelandsheia.

For en stund siden la Bente (som eier Quilteloftet) ut bilde av et kattestoff på Facebooksiden til Quilteloftet. Jeg så umiddelbart at dette kunne bli et veldig stilig skjørt! Jeg sendte melding og ba henne holde av to meter til meg til påske, da jeg hadde tenkte meg på sykafe (hver tirsdag fra 10-ca 14).

katteskjørt01

(Blitzen lyger litt her, det er ikke så tydelig mønster i stoffet)

Litt hadde jeg jukset – for fòret sydde jeg ferdig i går.

katteskjørt03

Mønsteret har jeg konstruert tidligere, og det anbefaler jeg alle å prøve! Det er ganske behagelig å ha et mønster som passer 100% ! Mønsteret er laget etter mine egne mål og da er det ikke vanskelig å sy opp nye skjørt! Fordi skjørtene ser så forkjellige ut avhengig av stoffet som blir brukt, har jeg ikke noe problem med å sy mange av denne fasongen, nemlig det som kalles A-skjørt. Skjørtet skrår utover som en A, derav navnet. Hvordan du konstruerer skjørt etter egne mål finner du øverst på bloggen her, under Håndbøker/Tutorials.

katteskjørt04

Med ønske om en fortsatt fin uke!!

Posted in Søm | 1 Comment

De søteste kremmerhus!

For en stund siden laget min venninne Elisabet mønster på disse nydelige kremmerhusene. Mønsteret var nok ikke nytt, for disse søte kremmerhusene har hun sydd mange av, men hun valgte til min store glede å publisere dette som ett Amica Patterns mønster. Jeg tenkte å sy slike før jul, men du verden så mye som skal gjøres før jul, da! Så i stedet har jeg kost meg med dette mønsteret nå før påske og sydd tre kremmerhus.

Det første kremmerhuset er pensjonert :-) Jeg fant nemlig denne søte engelen iblant mine broderifiler, og tenkte at den kom til å bli kjempefin på kremmerhuset. Det hadde den da også blitt om jeg hadde klart å plassere den midt på (stønn!), og i tillegg synes jeg den var litt stor.

julekremmerhus 01

Jeg er veldig, veldig, veldig glad i lin. Jeg synes det er et fantastisk materiale å jobbe med, og det er et helt nydelig naturprodukt. Utsiden er laget av en blanding av lin og bomull og innsiden er bomull. I stedet for å lage hempe har jeg valgt å sette i en malje i stedet. Det synes jeg er veldig tøfft.

julekremmerhus 02

Etter å ha forminsket engelen noe, og ikke minst – plassert den midt på kremmerhuset – så ble dette akkurat som jeg hadde ønsket meg!

julekremmerhus 03

Jeg har sydd to og dette er nok bare begynnelsen. Det er godt mulig at det blir noen slike med på julemessen i år, og det er ingen grunn til ikke å begynne tidlig nok.

Kremmerhusene rommer en hel haug med Twist, og fra jeg var liten hadde min søte tante alltid julekurver på juletreet som hadde små godbiter oppi seg. Jeg ser ikke bort fra at jeg henger noen slike rundt i huset med litt forskjellig i.

Og noen slike skal jeg lage til hytten også. Ikke som Julekremmerhus, men som helårs-kremmerhus hvor jeg skal ha tørket lyng oppi. Det er så vakkert!

Og noen små julegaver blir det også tenker jeg :-)

Mønster: Julekremmerhus fra Amica Patterns
Maljer fra Biltema (ja, de funker fint!) , rester av lin/bomull og bomull-stoff.

 

Posted in Amica Patterns, Broderi, Søm | Leave a comment

Buttercup – i ny versjon

Jeg har sydd enda en Buttercup veske. Denne gang i stoff som ser ut som litt skinnaktig. Mønsteret er gratis, og et veldig greit mønster å prøve seg på om en ikke har sydd noe før :-) Jeg har sydd en veske tidligere også.

Dette stoffet er litt vanskelig å sy i for det glir ikke så lett gjennom symaskinen, så da må noen triks taes i bruk. Jeg kan lette på syfottrykket på maskinen min, så det har jeg gjort.

Og ikke kan stoffet strykes heller, så jeg har fingerpresset så godt som mulig. Og for å toppe det hele kan jeg heller ikke sette knappenåler i dette stoffet, for det blir synlige hull av det! Så det var en liten utfordring å sy, og det liker jeg jo.

Vesken ble helt forskjellig fra den forrige, og gies vekk til en god venninne :-)

the buttercup bag 10

Dette mønsteret var litt morsomt, så jeg har sydd to til i litt spreke bomullstoffer til to nieser. Det blir helt forskjellig veske avhengig av stoffet som er brukt.

the buttercup bag 11

Jeg har en gammel skinnjakke hengende i skapet, og må innrømme at jeg har lurt på om jeg skulle rett og slett sy en slik veske av den. Jeg må nok tenke litt mer på det, kjenner jeg, men jakken har hengt ubrukt i snart 15 år. Kanskje på tide at den skal bli brukt til noe fornuftig :-) ?

Posted in Søm | 1 Comment

Å ha det som fisken i vannet

Dette stoffet har jeg spart på en god stund. Det er en nydelig lin-bomullsblanding, og jeg har kjøpt det på Quilteloftet. Det har hele tiden vært tiltenkt et A-skjørt, og det er veldig lett å lage mønster på selv. Jeg har laget en video som du finner her. Det forutsetter at du har konstruert en grunnform først, fremgangsmåte for det finner du her i bloggen under håndbøker, eller på youtube-kanalen min i linken over.

fisken i vannet 06

Jeg har valgt å ha glidelås midt bak og fordi det er så mange fisker, har jeg prøvet å få fiskene til å treffes i skjøten. Jeg klippet derfor med litt ekstra sømmon bak.

fisken i vannet 01

Det blir veldig fint når en bruker noen ekstra minutter på slike detaljer. Jeg har sett på The Great British Sewing Bee, og der er de veldig, veldig opptatt av at mønster skal treffe nøyaktig. Og når de gjør det, så kan jeg også ;-)

fisken i vannet 04

I tillegg har jeg laget nytt mønster til foret, slik at det øverst mot linningen er ca 8 cm med samme stoff som utsiden, og så er resten i forstoff. Når jeg gjør det sånn, kan jeg fjerne innsnittene i den innvendige linningen.

fisken i vannet 02

Når disse delene til innsiden er sydd sammen ser det slik ut:

fisken i vannet 03

Med A-skjørt kan det være vanskelig å legge opp kanten nede. Det skrår jo ut hele veien, så det blir bare større og større, så å lage en stor fald er rett og slett ikke så enkelt. En kan selvsagt løse dette på flere måter, sy på belegg eller ta inn noe av vidden i siden, men enkleste løsningen er å lage en veldig liten fald. Det har jeg gjort. Jeg bretter stoffet to ganger inn mot vrangen, så smalt jeg kan, setter knappenåler rundt hele og syr over.

fisken i vannet 05

Jeg pleier å sy fra baksiden her for å være sikker på at jeg treffer kanten hele tiden, samtidig som jeg holder samme avstand fra kanten slik at sømmen blir rett å forsiden.

Skjørtet ble ferdig til turen forrige helg, og her er bilde av meg i butikken til Christel Seyfarth. Kåpen jeg sydde har jeg også på meg, den begynner å bli ferdig, men ikke helt enda. Jeg har satt i ganske store, brune knapper, og har brodert litt her og der på den.

fisken i vannet 07

Nå har jeg skikkelig begynt å glede meg til påske! Jeg skal nemlig på sycafe på Quilteloftet på tirsdag – og jeg skal faktisk kjøpe stoff… Ja – jeg vet - jeg skal jo ikke kjøpe stoff før jeg har brukt opp store deler av det som ligger hjemme, men jeg tenkte som så: Om jeg kjøper stoff – og bruker det opp med en gang – så må det vel være greit?

Og Quitlteloftet hadde fått inn så fint stoff med katter på! Så da tenkte jeg rett og slett å sy meg et A-skjørt til. Da er stoffet oppbrukt innen jeg kommer hjem igjen den dagen, og det blir på en måte som å gå og handle klær….. eller…..?

Posted in Søm | 2 Comments

Christel Seyfarths butikk i Skagen

I helgen har jeg vært på jente-strikketur til Skagen. Og det store målet for turen vår var butikken til Christel Seyfart i Skagen. Hun har to butikker i Danmark, en på Fanø og en i Skagen.

christelseyfarth01

Christel Seyfarth designer strikkeplagg som er satt sammen av intrikate mønstre i forskjellige farger, og helt spesielt for hennes design er at du selv setter sammen fargeskiftene i det du strikker. Du nøster opp noen meter av hver farge du strikker, knyter sammen med båtmannsknop og når du har et godt nøste, begynner du å strikke. Da skifter fargene i mønsteret i ujevne intervaller og du får en nydelig effekt.

christelseyfarth04

Butikken er ikke veldig stor, men likevel stor nok! Her har de alle modellene til Christel Seyfarth som strikke-sett, ferdig med garn og mønster. De aller fleste modellene henger også utstilt ferdigstrikket, og disse er til salgs. De er håndstrikket og jeg må si jeg ble imponert over kvaliteten på disse. Et ferdig, håndstrikket sjal koster ca 4200-4500 danske kroner, og med tanke på at en mønsterpakke på tilsvarende koster ca 1300 Dkr så er det ikke mye som blir tatt i timebetaling for dette, for disse sjalene er digre!

christelseyfarth02

Faktisk er sjalene så digre at da jeg prøvet et på meg følte jeg at jeg ble altfor stor selv :-) Så sjal falt ut av listen over ting jeg må lage :-)

christelseyfarth03

Men ikke for det – jeg fant både garn til en liten hals og ikke minst til en ganske lekker jakke fra den nye boken hennes, Fanøstrik, faktisk modellen på forsiden, men i helt andre farger!

Så – skal du på en liten tur til Skagen, så anebfaler jeg absolutt en tur innom denne butikken. Det kan være lurt å ha tittet litt på nettsiden først, så du er litt kjent med Christel Seyfarth som designer, hun har en youtubeside som forklarer teknikkene som brukes, og ikke minst en Ravelryside.

Med ønske om en riktig fin søndagskveld!

Posted in Strikking | 1 Comment

Skinnfell – hvordan lages det?

For litt over ett år siden var jeg på kurs i søm og trykk av skinnfell.

Av alt jeg har lært innen husflid de siste årene, må jeg si at dette er noe av det gøyeste jeg har vært med på. For dette MÅ gå sakte. En kan ikke bruke maskin og sy – det er bare håndsøm som gjelder. Og alle skinn er forskjellig, så selv om prosessen er lik blir ikke utformingen det.

I etterkant av kurset har vi hatt noe som heter Studiering. Det er altså ikke kurs, men åpen kveld hvor vi er en gruppe som treffes og syr sammen. Dette har vi samtidig med spinneringen, og jeg deltar på begge.

Jeg skal få lagt ut bilder av de fellene jeg allerede har sydd og trykket, men jeg tenkte å vise prosessen i dette med skinnfellsøm, bilde for bilde.

skinnfell 01

Aller først legges skinnene ut for å se at de passer sånn noenlunde sammen. Dette er lammeskinn av spelsau.

Og ja, jeg glemte kanskje å nevne at dette egentlig er en fryktelig dyr hobby – derfor syr jeg bare skinnfell annenhver uke når vi har studiering, slik at jeg ikke blir så fort ferdig. Disse fire skinnene kom på nesten 4800.- men det finnes selvsagt skinn i flere prisklasser. (Noen syr også av Ludde fra IKEA)

skinnfell 02

Deretter må de kuttes til firkanter. Det gjøres gjerne ved å legge store, helt rette plater i plexiglass oppå kjøttsiden, og tegne rundt med blyant eller kulepenn.

Deretter klipper jeg etter strekene. De som er tøffe bruker barberblad og skjærer, men med så dyre skinn tar jeg ikke sjansen på å glippe bladet og skjære feil.

Selv om skinnene nå er kuttet til firkanter er ikke kuttingen ferdig. Der hvor bena har vært er det veldig lite pels, og disse områdene må kuttes ut. Her skal det etterpå felles inn skinn med mye pels, og allerhelst i samme farge og retning (pelsen har retning) som området det felles inn i. Derfor samler jeg alle avkapp i hver sin pose og merker det med hvilket skinn jeg har kuttet det av.

Om ikke lenge skal jeg komme med oppfølgeren til dette med skinnfell :-)

Med ønske om en riktig god helg til dere alle!

Posted in Skinnfell | Leave a comment

Kurs i strikkedesign!

I helgen har jeg hatt det helt fantastisk. 14 timers kurs i strikkedesign! 14 timer med ren, skjær lykke. Og deretter opptil flere på sofaen!

designkurs02

Vi var 7 deltakere på dette kurset, og som dere ser er arbeidsbordet vårt helt fult!

Kurset ble undervist av designer og forfatter Linda Marveng. Dette er det fjerde strikkekurset jeg deltar på som hun underviser, og nok en gang er jeg helt målløs over det arbeidet hun legger ned i sine kurs.

I forkant skulle vi strikke litt prøvelapper, jeg hadde da også min, og det som skiller meg fra en vaske-ekte designer er at jeg syntes lappen min var fin, men etter to sekunders titting fra Linda kom flere gode forslag på hvordan den kunne gå fra grei nok – til super! Noen bare har blikket for slikt og jeg lar meg imponere.

designkurs04

Se for eksempel her, forskjellen på vrangborden på prøvelappen (bak) og vrangborden Linda foreslo (foran). Ingen tvil om hva som ble penest!

designkurs01

Kalkulator ble mye brukt og det var utregning etter utregning. Men nå har jeg lært hvordan jeg skal lage isatte ermer (det er de som har en bue på toppen, ikke slike som blir strikket rundt og rundt og felt av, og som blir satt inn som en T på det ferdige plagget). Det har jeg lurt på lenge hvordan en gjør. Ikke at det var enkelt, ikke at jeg kommer til å gjøre det så mange ganger selv heller, men nå vet jeg hvordan det skal gjøres ;-)

Er du interessert i strikking og teknikk er dette absolutt kurset for deg! Jeg vet at det antakelig skal holdes i Sandefjord Husflidslag og Stokke husflidslag til høsten, og har du ikke vært på kurset i Fargestrikk og montering, mener jeg det kurset avholdes i Sandefjord og Stokke nå i løpet av våren.

designkurs03

Til slutt må jeg bare vise bilde av Arkadevesten min som jeg strikket tidligere i år. Jeg hadde den på søndag, og Linda ville ta bilde av den. Jeg må si hun også er en utmerket fotograf, hun har virkelig fått frem godsiden min her, altså ! :-) Mønsteret sto i Familien nummer 3, 2014.

arkadevest08

Posted in Kurs, Strikking | 4 Comments

Ashland kjolemønster – fin kjole!

Jeg har jobbet ganske mye med denne kjolen, The Ashland Dress

ashland dress 01

For å gjøre en veldig lang historie kort så er altså kjolen for stor til meg. I frykt for å få den for liten har jeg nok vært litt generøs med størrelsen og konsekvensen er at skuldrene kommer for langt ut på skuldrene. Skjønner? Altså blir utringningen for bred. Jeg har sydd en stor mengde håndsøm inne i denne kjolen, så å ta alt opp igjen er en stor jobb, men jeg får bare sette i gang.

Jeg viser likevel hvordan jeg har gått frem i noen trinn her :-)

Forstykket er laget mange deler, alle doble.

ashland dress 02

 

Dette er akkurat nå mitt største problem, jeg må gjøre de to overlappende delene foran smalere (det skal knapper i der). Fordi jeg må ta kjolen opp i alle sømmer, helt tilbake hit og litt til.

ashland dress 03

Dette er innsiden av kjolens forstykke. Det er sydd til for hånd på innsiden.

På bildet under har jeg sydd i en usynlig glidelås. En ser jo ikke glidelåsen, det er bra, men jeg har klart å bomme på “linningen” – det båndet som går rundt hele kjolen. Det er slike ting som gjør den store forskjellen på OK kjole og veldig fin.

ashland dress 04

Hvilket betyr – sprettekniven er min beste venn

ashland dress 05

Her ble det perfekt treff. Denne gangen sydde jeg ikke i hele glidelåsen, bare akkurat området der jeg måtte treffe kant i kant, sjekket deretter at det stete og så sydde jeg i resten av glidelåsen.

ashland dress 06

Ermene er rynket, i utgangspunktet så det slik ut:

ashland dress 07

Jeg har sydd inn to rynketråder, med to sømmer med lange sting i kanten av den største biten (ermet). Deretter har jeg dratt i en tråd fra hver søm og rynket ermet slik at det passer til kanten.

ashland dress 08

Men jeg må si at kjolen blir jo kjempefin. Og selv om den ikke passer akkurat nå, så skal jeg få fikset opp i det slik at den blir bra. Fasongen ser fin ut og stoffet jeg har kjøpt fra Japan gjør den litt gøy – og ikke så vanlig.

 

ashland dress 09

 

…men et lite hjertesukk… det er så forferdelig kjedelig å sprette opp…

Posted in Søm | 4 Comments

Herreskjorte – Vouge C8759

vouge herre 02

Skjorten er ferdig, knappene er satt i!

Bildet ble tatt ute i full fart, og jeg sa meg fornøyd med bare ett bilde. Ikke la jeg merke til at modellen rakte tunge til fotografen :-) Så slik ble det :-)

Å sette i knappene har vært en liten sperre for meg. Nå har jeg fått i hus en avstandsmåler, slik at jeg kan stille inn avstanden mellom alle knappene samtidig. Den fungerer helt supert, men med veldig korte avstander (under 3 cm) må jeg ta et kontrollmål. Avstandsmåleren kom i hus på fredag, så da var det bare å få ferdig denne skjorten.

Avstandsmåleren har jeg kjøpt på ebay her.

vouge herre 04

Skjortestoffet er kjøpt på Gårda Textil, det samme er mønsteret, VOUGE C8759.

vouge herre 03

Under skulderstykket er ryggen delt i tre, noe som gir veldig fin fasong.

vouge herre 05

Mansjettene har fått to knapper hver. Manskjetter har jeg ikke sydd før og det var litt “knotete”. Ikke egentlig mansjetten i seg selv, men den splitten som går oppover ermet var litt vanskelig å skjønne beskrivelsen på. Dette var også det som tok mest tid på hele skjorten.

Nå bruker ikke egentlig mannen langermete skjorter, og jeg har kjøpt stoff til 2 skjorter til -da blir de kortermet og det blir ganske mye raskere å sy.

Uansett var mannen veldig fornøyd – og det er jeg også!

Med ønske om en fortsatt fin søndag og god uke!

Posted in Søm | 6 Comments