Klesklypeforkle! Et must!

Jeg har lenge hatt lyst til å lage et skikkelig klesklypeforkle. Det skulle være praktisk, men ikke bare praktisk, det måtte også være pent.

Etter måling og tegning, prøvesying og litt justeringer har resultatet blitt både pent og praktisk! Kjempegøy! Og så tenker jeg litt på både mormor og farmor, som stadigvekk hadde et slikt rundt livet når klesvasken skulle på snoren.

Mønsteret, som er kjempelett og med mange bilder, finnes hos Amica Patterns, og det er absolutt noe jeg kan anbefale en nybegynner!

Det lekre bomullstoffet i lommen er fra Quilteloftet på Brokelandsheia

Klesklypeforkle 20

Heldigvis er været for tiden perfekt til utetørk! …og dessverre også andre uteaktiviteter. Vi maler, rydder, ordner og står på! Men jeg har nå klart å snike meg en liiiiten tur på Stoff og Stil i dag, noe basis må en jo ha, og en liten tur innom IKEA ble det også.

Resten av helgen blir avsatt til såpekoking – jeg er nesten tom i butikken nå, og noen såper er heldigvis klare allerede om et par uker. Jeg forbereder julemarked-sesongen :-)

Ha en fin helg!!

Posted in Amica Patterns, Søm | Leave a comment

Oppskrift: Hjemmelaget, fersk pasta – som kan fryses!

Som nevnt i forrige innlegg har jeg laget pasta siden studietiden. Jeg har faktsik laget så mye pasta at jeg har slitt ut en pastamaskin. Den kjevler fremdeles fint pastaen, men den klarer ikke kutte lenger. Nå har jeg fått ekstrautstyr til min Kenwood – men for all del – du trenger ikke noe dyrt utstyr for å lage pasta!

Grunnoppskrift til 1 porsjon:

1 egg
1,5 dl mel (finmalt)

Bland egg og mel. Det er alt. Deigen skal være fast og fin og ikke klistre. Du kan lage pastaen med en gang – eller legg den i en pose i kjøleskapet til neste dag. Da blir den mye mer elastisk å jobbe med, men min erfaring er at smaken endrer seg ikke.

Dette er litt i overkant til 1, så ved større porsjoner kan en redusere litt. For eksempel – i dag laget jeg en porsjon med 10 egg og 1,5 liter mel. Denne ble til oss to 6 middager – eller til 12 personer.

Kjevle ut deigen tynt, med maskin eller kjevle.

pasta01

Kutt den opp – med maskin eller kniv.

Hiv den oppi kokende vann – og når den flyter er den ferdig.

Når jeg fryser min ferske pasta, tørker jeg pastaplatene først ca en halvtime. Jeg kutter opp platene i ca 30 cm lengder og lar de bare ligge på benken med godt med mel.

pasta02

Deretter kutter jeg den opp og legger den i bokser – uten å “pakke” den hardt.

pasta03

Når jeg senere tar den opp fra frysen, hiver jeg pastaen rett fra frysen og i kokende vann. Jeg HAR nemlig prøvd å tine den først – da blir det bare en diger deigklump! Så trikset er å kaste den helt frossen i det kokende vannet.

Når det gjelder mel har jeg brukt mange forskjellige typer. Sammalt hvete fin, Fibra, hvetemel og spelt går helt bra. På mange butikker selges også durumhvete til pasta – som er malt enda litt finere. Her er det litt smak og behag. De grovere malte melene går ikke like bra  da deigen ikke henger sammen.

Å lage pasta fra grunnen av tar ikke lengre tid enn å koke poteter. Lager du til en liten husholdning (1-2) så tar det faktsik bare halve tiden – med litt trenging er du ferdig på 10 minutter.

Lykke til ! Og gi meg gjerne et ord om du prøver!

Posted in Mat | 3 Comments

Hjemmelaget gnocchi

I studeietiden laget en venninne av meg gnocchi (nåkki eller njåkki i uttale) hele tiden. Jeg laget aldri gnocchi, men at jeg laget pasta 2-3 ganger i uken er jeg sikker på.

“Men det er jo så enkelt, Nina” pleide hun å si, “du tar bare noen poteter, et egg og litt mel”.

Nå, et par (!) år etter avsluttede studier fant jeg ut at tiden var moden for å lage gnocchi. Og etter litt googling så det ut som om å bruke bakte poteter var anbefalt – selv om jeg tror at det ikke er nødvendig. Vel, uansett bakte jeg poteter i Potetbaker’n min. Og for å gjøre det enkelt vred jeg opp hele bakern i vann før start.

gnocchi01
Etter skrelling ble dette 300 gram potet. Til det brukte jeg ett egg og ca 50 gram mel, men jeg kunne nok hatt noe mer mel i.

gnocchi02
Som sagt – først moses potetene og jeg blandet inn ett egg, jeg brukte bare en gaffel til dette. Deretter blandes mel inn til en passe deig, som kan trilles ut til fingertykke pølser.

gnocchi03

Del opp i ca 1,5 cm biter, og om du vil ha striper, så ruller du bitene over en gaffel.

gnocchi05

Ha alle oppi kokende vann, og når de flyter er de ferdige.

Bland i pesto – jeg gjorde det enkelt og kjøpte på glass.

gnocchi06

Læringen her var at 300 gram poteter var litt mye til to personer, vi hadde kyllingfillet og salat til. 200 gram hadde nok være bedre, men da tror jeg det blir litt mye med ett egg, så neste gang skal jeg prøve meg på 400 gram poteter, og fryse ned halvparten. Gnocchi skal være fin å fryse før den er kokt, men da må den fryses på et brett så det ikke blir en stor bolle :-)

Posted in Amica Patterns, Mat | Leave a comment

Andelsbønder – det er vi!

I en del år har vi hatt kjøkkenhage her hjemme, med OK resultater, men selvsagt har det vært størst høsting når vi har hatt ferie. Jeg er heldig og har fått sylteagurker av kolleger, og har fått dekket inn litt av mitt behov for å tilberede mat om høsten. Ingenting er bedre enn å være litt rustet til høsten, med norske grønnsaker.

Så satt vi her før ferien og så på Grønn Glede, og der var et innslag om andelsjordbruk. Et konsept hvor en rett og slett er medeier i avlingen. Vil du se innslaget, klikker du her. Dette så helt fantastisk ut for oss, og akkurat denne gården i innslaget ville være aktuell for oss, da vi bare bor 25 minutter unna. Jeg tok umiddelbart kontakt, men selvsagt – alle andeler for 2014 var fylt opp.

Men – siste helgen i ferien vår fikk vi mail! De åpnet opp for 25 nye andeler, og vi fikk heldigvis 2 av disse! Så i dag har vi vært på informasjonsmøte, åkervandring og vi har høstet grønnsaker.

virgenes01

Vi var vel en 40 stykker på åkervandring, både ferske andelsbønder og “eldre” bønder. Mannen var mest populær av alle i grisebingen.

virgenes02

Det var snakk om at det muligens neste år blir satt opp andeler for kjøtt også. Det var veldig mange griseunger på gården.

virgenes03

Og mengder med høns – og dermed også masse egg!

virgenes04

Etter åkervandring var det kokkekurs (som vi ikke deltok på). I stedet tok vi oss en liten runde til og tok med litt av hvert fra åkrene. Tre forskjellige typer poteter, purre, salatløk, vanlig gul og rødløk, rødbeter, fennikel, blomkål, egg og ikke minst – nymalt mel! Både rug og spelt. Og gulrøtter i alle regnbuens farger! Så det var jo bare å sette i gang da vi kom hjem, vasking og sortering, og brødbaking.

virgenes05

Brødene ble veldig gode, mye veldig god smak (som ikke pleier å være der – men når har jeg bakt med så ferskt mel før?), og hevingen var OK men selvsagt ikke like bra som med vanlig hvete. Det er en av utfordringene med spelt. Et sted mener jeg å ha lest at det kan tilsettes litt sitronsyre (eller noen spiseskjeer appelsinjuice) for å få bedre heveeffekt, men det hadde jeg ikke i kjøleskapet akkurat nå.

Gården vi er med på heter Virgenes Gård, de har også en facebookside.

Konseptet er at en, med sitt innskudd, er medeier i avlingen og dermed også kan ta ut grønnsaker, poteter, mel og egg til eget forbruk. 1 andel er beregnet ut fra hva en voksen spiser pr år i snitt. En skal heller ikke ta ut mer enn en spiser, og bare til eget forbruk. I hver andel må en også arbeide 4 timer på gården i løpet av en sesong. Jobber en mer, får en avslag på neste års andel. Og har man på ingen måte mulighet til å jobbe disse 4 timene kan en kjøpe seg ut med 250 kroner pr time. Men noe av sjarmen er jo faktsik å gjøre noe også.

Posted in Uncategorized | 1 Comment

Siste kveld før jobbstart igjen

Vi har hatt en deilig, lang ferie i år. Faktisk så lang at nå er vi helt, helt klare for å starte jobb og hverdag igjen! Og det er en deilig følelse – å glede seg til hverdagen!

Litt har jeg jo fått sydd, både denne helgen og siste uke. For eksempel har jeg laget 5 pennaler etter mønsteret på Amica Patterns, Skolestart: 

Pennal01

Jeg trenger jo ikke alle disse, men de var så gøye å sy. Enten blir de med på husflidslagets messe 30. august, eller så bruker jeg de til å sortere strikkepinner og annet. Jeg har ikke helt bestemt meg enda.

Så har det jo blitt en hel liten familie av Potetbaker’n. Jeg har sendt fra nord til sør og øst og vest. Og jeg har sydd opp noen til. De blir med på messen 30. august, det er helt sikkert!

potetbakern 2014-05

Men så – det som er det skikkelig koselige nå er at jeg skal begynne på nytt strikketøy! Og nytt strikketøy har så stor spenning ved seg. Først av alt er mønsteret nydelig! Oriel Ballerina av Linda Marveng. En lekker omslagstopp med blondestrikkede ermer. Jeg har kjøpt originalgarnet fra England, Jagger Spun, 50 % silke og 50 % ull, i en nydelig (synes jeg, da), lys blå farge. Som vanlig går jeg ned et helt nummer på strikkepinnene (jeg strikker løst).

Så – nå er det høst – start på nytt strikketøy og start på hverdagen igjen! Og – frysen er full av nybakte brød. Rett og slett luksus her i kveld!

Oriel 01

Posted in Amica Patterns, Strikking, Søm, Til salgs | 1 Comment

Skolestart – nytt – og nyttig mønster

Skolestart01
Jeg har sydd hele settet “Skolestart”. Dette er det nye mønsteret som vi har gitt ut på Amica Patterns, rett og slett et basis-mønster på pennal, trekk til spiralblokk (A4 og A5) og trekk til A5 møteprotokoll.

Både jeg og Elisabet får mange spørsmål om hvordan vi kommer på mønstrene våre, og ofte er det en kombinasjon av egne behov og ideer. Som dette mønsteret – hvor Elisabet begynte med å lage et pennal som jeg synes var kjempefint (og det er ingen sårkanter inni!). Men det jeg har ergret meg over er disse kjedelige møtebøkene jeg har på jobben. Jeg har i alle år brukt disse A5 møteprotokollene, og det blir litt rotete. Så i mønsteret til møteprotokollen er det også en lomme (etterlengtet!) på innsiden til å oppbevare visittkort i, og en snor til å bruke til bokmerke.

Til slutt syr vi opp settet i matchende stoffer for fotografering. Og – vi passer også på å sy opp disse tingene hver for oss – og er nøye med å følge mønsteret! Det er en god kontroll på at målene stemmer når de blir publisert.

Og – det vi oppdaget i dette mønsteret er at de forskjellige produsentene av A4 og A5- spiralblokker opererer med forskjellige mål! Da har vi også lagt ved en forklaring slik at du sjekker hvor stor boken din faktisk er og dermed finner du også de rette målene.

Men nå er det fredagskveld – og riktig god helg til alle!

 

Posted in Amica Patterns, Søm | Leave a comment

Brittas veske – årets sommerprosjekt

Britta01
Hver sommer har jeg et sommerprosjekt. Denne sommeren har det vært “Brittas veske”, et mønster av Bente Malm. Jeg så et bilde av denne for en stund siden, etter at Sandefjord Quiltelag hadde hatt møte hvor de viste frem forskjellige ting de hadde sydd. Ledere der, Solveig, holdt opp to slike vesker og jeg falt pladask. Så da vi var på påskeferie fikk jeg tak i mønsteret, men som så ofte med innkjøpte mønstre, må de ligge litt til “marinering” før jeg faktisk får brukt de.

Britta02

Jeg hadde lyst til å lage en halvtøff veske, så jeg fant frem det jeg hadde av dongeristoffer, og et blått som matchet. I tillegg tenkte jeg at slike fine, ferdige hanker ville gjøre seg godt, og løfte inntrykket litt, nå som det ble en dongeriveske.

Som vanlig – jeg har tilbrakt tirsdagene den siste måneden på Quilteloftet. Der er det sykafè hver tirsdag – og denne vesken har vært sommerporsjektet mitt. Det er også der jeg har kjøpt mønsteret.

Mønsteret var lett å følge selv om det var litt vanskelig å sy den ytterste klaffen, så der ble det litt min egen vri da jeg ikke fikk det til som det sto skrevet. Bortsett fra dette passet alle mål og det er så gøy når en skal sy sammen og alt går som smurt!

Til slutt fikk jeg en fin pynteknapp til å ha på ytterst!

Og – i stedet for å sy vesken sammen øverst i sidene, har jeg satt i trykknapper der. Dermed kan jeg åpne de om jeg plutselig skulle trenge litt større plass.

Nå er altså høstens veske helt klar! Det er en veldig god følelse å bli ferdig med et slikt prosjekt.

Britta03

Posted in Søm | 1 Comment

Pimp my knappepresse

For en god del år siden endte jeg opp med en “ny” knappepresse. Vel- jeg er sannelig ikke helt sikker. Den så ikke ut i måneskinn og så også egentlig ganske brukt ut. Det har sånn sett ikke noen effekt på trekking av knapper, men jeg er i planleggingsfasen av nytt syrom. Da hadde det vært veldig hyggelig med en presse som kan stå fremme hele tiden (jeg trenger jo stadig en knapp) og ikke minst at den ser litt “fresh” ut.

Knappepresse01

Før oppussing så vraket slik ut. Noen deler var også ganske løse og det var litt knotete å holde på med den.

Etter at mannen hadde tatt en spraylakkrunde på den, fikset og trikset ser den nå slik ut:

Knappepresse02

Noe helt annet! Jeg har limt kork på basen, og synes dette ble veldig bra! Så nå er i hvertfall denne klar for å flytte inn :-)

Bortsett fra det er jeg nå tom for Potetbakere. Jeg har ingen planer om å sy flere i nærmeste fremtid, men om noen ønsker å bestille til julegaver (med levering rundt 1. desember) så skal jeg nok klare å få til dette. Men det er så veldig hyggelig, jeg får så mange meldinger om gode poteter rundtomkring. Og det er faktsik veldig gøy å sy noe som slår an hos alle, ikke bare de veldig håndarbeids-interesserte!

For dere som skal på jobb i morgen – ha en god uke!

Posted in Amica Patterns | 1 Comment

Oppskrift på iskaffe

For en del år siden var vi i Roma, og noe av det vi tok med oss hjem (foruten gode minner) var hvordan de laget iskaffe, eller cafe freddo. Med temperaturene denne sommeren, har dette blitt laget flere ganger i uken her.

Det hele er veldig enkelt!

6 isbiter i et stort glass
1 dobbel espresso eller 1 kopp sterk kaffe ( ca 1,5 dl). Om en ønsker sukker/suketter, ha dette i varm kaffe for da løser det seg godt.
Hell kaffen over isbitene.
Mål opp ca like mye melk som kaffe og hell på toppen.

Vi har nespressomaskin med kapsler, det gjør det veldig, veldig raskt å lage dette. To trykk og det er så godt som ferdig.

Om en ønsker kan en ha oppi forskjellige smaker, siruper, sjokolade eller vaniljeis, men jeg liker min iskaffe helt bar, kun litt sukker eller en sukett.

iskaffe

Jeg har også sydd opp hele bestillingslisten på Potetbaker’n. Ikke bare bestillingslisten, men jeg er også ajour med ventelisten. Og jeg har sydd noen ekstra. Så jeg tar igjen bestilling (til lageret er tomt) på Potetbaker’n, 175 + 19 i porto for en, og gratis porto ved kjøp av flere. Sist sa jeg gratis porto ved kjøp av to, men hjelper jo ikke det når dere bestiller både 3 og 4 for å gi vekk i gaver. Og det gøye er – de første utsendte har kommet frem over hele landet – og jeg får rapporter om deiiiiilige poteter over alt! Tusen takk!

Bruksanvisning følger selvsagt med – og du får de deiligste bakte poteter i mikrobølgeovn på 6-10 minutter (avhengig av effekten på ovnen din)

Send meg en melding som kommentar her, eller på facebookgruppen min :-)

potetbakern 2014-2 potetbakern 2014-3

Posted in Amica Patterns, Mat, Til salgs | Leave a comment

Jeg åpner for bestillinger frem til i morgen klokken 11!

Ja, dette er ikke vanlig kost. De som kjenner meg vet nemlig at jeg ikke lager ting på bestilling. Jeg blir vanligvis ganske gretten av det… Det er akkurat som om all kreativitet blir sugd ut av kroppen i det noen sier “kan du lage… til meg?”. Jeg må lage etter innfallsmetoden (eller annfall – mener mannen).

Uansett – den supre Potetbaker’n var en suksess og faktsik ble jeg rett og slett utsolgt! Hele stabelen forsvant på to dager! Derfor har jeg tatt en avgjørdelse, jeg skal åpne for bestilling av disse. Ikke lenge – ønsker du en av disse (eller flere) må du ha bestilt innen i morgen (mandag 4. august) klokken 11. Etter dette tar jeg ikke opp bestillinger lengre.

Så send en melding på facebooksiden min eller legg en kommentar her på bloggen :-)

Bortevekk:
potetbakern 2014
Prisen er selvsagt den samme, 175 for en + porto (19), og gratis porto ved kjøp av flere.

Potetbakern 01

 

Posted in Amica Patterns, Søm, Til salgs | 3 Comments