Favorittrundstykker!

Jeg har bakt litt rundstykker i sommer.

Og – det er bare en ting å si – disse er en favoritt! Magen min er helt avhengig av nok fiber, så disse er 50/50 med vanlig hvetemel og grovt, både magen og mannen likte disse veldig godt. I tillegg er de veldig lette og luftige, så jeg kan absolutt anbefale å prøve disse.

Deigen er min farmors brød-deig, men modifisert:

500 g hvetemel (fin)
250 g fibra (det er sammalt hvete som er malt veldig fint)
250 g sammalt hvete, grov
1 pakke tørrgjær
1 ss sukker (det liker tørrgjæren)
1 ts salt
3/4 dl rapsolje
ca 6 dl godt lunkent vann (men tilsett litt av gangen)
Valmuefrø (eller andre frø) til toppen

Hevingen er viktig! La heve til dobbel størrelse (ca 30 min til en time avhengig av romtemperatur). Ja – jeg mener det virkelig – dobbel størrelse! Etter å ha laget første ladning med rundstykker (se bildet under), så gikk jeg over til halv porsjon (som er oppskriften over).

Deretter knar du deigen godt og deler i ca 24 emner, triller ut og setter på et bakebrett med et håndkle over i ca 30 minutter (Hevingen er fremdeles viktig). Før rundstykkene går i ovnen pensles det med vann og strø over valmuefrø – eller andre frø om du foretrekker.

Jeg har trillet mine emner til pølser og laget en knute.

Stekes på 200 °C i 15-20 minutter (i min ovn akkurat 17 minutter).

Jeg synes ikke rundstykkene er så “fine” i fargen når de er ferdige (de er litt bleke), men vi har lagt alle i frysen, og varmet de opp i stekeovnen til hvert måltid.

Da blir de tatt frossen opp og rett i varm ovn, 200 °C i 10 minutter! Da blir de helt perfekte – sprø skorpe, fin farge og gode inni! (Se fargeforskjell på øverste og nederste bilde).

Om du er glad i litt grov brødbakst som også smaker veldig godt har jeg tidligere gjort en liten “studie” på grytebrød, oppskriften finner du her, og på hjerterundstykker (grove rundstykker med hjerteform lurer selv de mest “kresne” spiserne!). Oppskriften på hjerterundstykkene finner du her. 

Share
Posted in Mat | Comments Off on Favorittrundstykker!

Kjøkkenbenken vår – helt hjemmelaget

Vi er veldig fornøyd med kjøkkenbenken vår. Understellet til den er tre skap fra IKEA, som egentlig er overskap til kjøleskap. De er satt på en ramme, og i stedet for å montere vanlig “åpne/lukke” dører på disse, har vi kjøpt slike skinner som er beregnet på skuffer, + tre skuffer, slik at hele skuffen dras ut, og jeg får tak i alt som ligger oppå. (På bildet over ser dere før – med puter – og etter, med nye trekk og fin rygg).

Madrassen er en tykk skumgummimadrass, og ligger oppå en sponplate. Stoffet er stiftet stramt til på baksiden av platen, og platen er skrudd fast med noen skruer i skapene under.

Ryggen var litt av en jobb!

Jeg har trukket knapper.

Det føltes som en million knapper, men det var 32. Det er jo hyggelig med slikt, jeg får jo alltid selskap av Tussi. Hun tar kvalitetskontrollen!

Så trakk jeg snor gjennom knappene.

Selve ryggen var en panelplate (dere vet, de ferdigmalte), og her måtte det måles opp nøyaktig hvor knappene skulle være, og borres. Jeg bruker normalt sett ikke “powertools”, men denne gangen har jeg faktisk borret selv!

Først laget vi et nøyaktig rutenett og deretter merket vi av i hvilke kryss knappene skulle festes.

Deretter (etter boring altså), la vi skumgummi på platen (ca 1 cm) og oppå der et dobbelt lag med platevatt. Til slutt trakk vi platen med møbelstoff, og stiftet fast på baksiden.

Nå begynte neste jobb… festing av knapper.

Alle knappene har to ender på hyssingen sin, disse trakk jeg begge gjennom hullet med en lang nål. Det var av og til litt vanskelig å treffe hullet, så det tok litt tid. Deretter spente vi opp metalltråd i sikksakk over hele baksiden, og jeg knøt knutene rundt denne tråden.

Til slutt festet jeg alle knutene med limpistol, og klippet litt ned av lengdene på hyssingen.

Slik så det ut før vi strammet til knappene og knøt knutene:

Da dette var ferdig ble ryggen hengt på veggen.

Jeg kan bare si at dette var (nok) et prosjekt som tok mye lenger tid enn jeg hadde trodd, og ikke minst – det ble også veldig dyrt. Både stoffet i sete-puten og ryggen er møbelstoff, kvaliteten er fantastisk og solid, men du verden, det koster. I tillegg vatt og skumgummi, ja da kunne vi kanskje ha sett om vi kunne kjøpe noe tilsvarende. Men ikke for det – det er jo gøy å klare selv, og jeg har fremdeles litt av stoffene igjen så kanskje blir det noen solide vesker eller puter.

Share
Posted in Gode tips, Søm | Comments Off on Kjøkkenbenken vår – helt hjemmelaget

Skinnfeller og sitteunderlag i skinn

Jeg er veldig, veldig glad i å jobbe med saueskinn. Jeg synes det å sy skinn er skikkelig rolig og avslappende aktivitet. I forhold til andre ting jeg lager, så er dette håndarbeid til fingerspissene, her er det ingenting som kan gjøres “raskt og effektivet”.

Det gjelder egentlig hele prosessen, alt fra å finne ut hvor skinnet skal kuttes (det må sjekkes i forhold til hvordan kvaliteten er både på ullsiden og skinn-siden), det å sy sammen, dekke over sømmene med håndlagde skinnbånd, og til slutt den morsomme trykkeprosessen.

Når jeg trykker er det heller ikke rom for feil. Dette må planlegges nøye, testes og deretter trykker jeg – litt med hjertet i halsen. For – om jeg skulle miste en kloss så setter altså fargen seg i skinnet, og da er det gjort. Jeg har heldigvis ikke gjort det enda, til nå har jeg sydd 4 hele feller, trykket et skinn (som ikke ble sydd) og jeg har laget ganske mange sitteunderlag.

Særlig sitteunderlag er fine ting å ha. De tar ikke like stor plass som hele feller, og er supre i utestolene sånn ved påsketider, når vi begynner å sitte ute for sesongen.

Her er bilde av forrige skinnfell jeg laget:

Som dere ser er det greit med en fin skinnside, men det er trykket på fellen som hever fellen til et nydelig arbeid.

Sitteunderlag har jeg gitt bort i både 50- og 60-årsgaver med stor suksess. Jeg hadde også noen skinn jeg skjønte jeg ikke kom til å klare å få sydd fell av (jeg holder nemlig på med en akkurat nå, og i tillegg har jeg kjøpt noen nye skinn også som blir ny fell 🙂 ) så av disse mørke skinnene laget jeg sitteunderlag. (Bildet øverst). Noen ga jeg bort men de fleste ble solgt, jeg tror mange syntes det var fine julegaver.

Denne fellen (som dere ser påbegynt på bikdet under) håper jeg å få ferdig nå i sommer, det hadde vært deilig, for jeg må si at det støver noe fryktelig å sy i skinn, så det er helt topp å kunne sitte ute med arbeidet. I tillegg tar det ganske mye plass når det er under arbeid, det er bedre når det er ferdig, for da kan jeg fellen plasseres der den skal.

Jeg skal gi dere oppdateringer på hvordan dette går!

 

 

Share
Posted in Søm | Comments Off on Skinnfeller og sitteunderlag i skinn

Ny jakke til mannen – Tempojakke i fleece

Mannen min er med i en lokal Tempo-klubb. Der kjører alle altså veteranmopeder, og jeg har tidligere vist frem setetrekket jeg sydde da han pusset opp denne.

Jeg har også tidligere vist frem broderimaskinen min, og fortalt at det er mannen min som stingsetter de aller fleste tingene jeg broderer i denne maskinen. Jeg har nemlig sånn passe tolmodighet til dette.

Og for ca et år siden stingsatte han logoen (eller – deler av logoen) til denne Tempo-klubben. Det tok rimelig lang tid, og jeg tror jeg broderte 7 prøver i full størrelse før han var fornøyd med hvordan det ble. Og da kom jo bestillingen – han ville ha en fleece-jakke.

Greit nok – men det har vært litt mye på listen i det siste, og dette har bare blitt skjøvet ned og ned og ned – så nå i ferien tok jeg fart. Og det er jo egentlig bare tull – det tok meg to timer totalt å få tatt mål, tegnet skikkelig mønster, klippet og sydd.

Han ble veldig fornøyd – og da er jo jeg også fornøyd!

Glidelåser er tidvis noe “herk” å sette i- for det må skje så nøyaktig. Det var vel egentlig den jeg brukte lengst tid på for å få pen, men med nok knappenåler så gikk det heldigvis bra på første forsøket.

Jeg har for noen år siden sydd en annen jakke etter dette mønsteret, den fikk også lommer foran. Det ville ikke mannen ha på denne.

Fleece og glidelås har jeg kjøpt hos Stoff og stil, mens sort ribb til bråt nede og på ermer er fra Quilteloftet på Brokelandsheia.

Det som er greit nå er at nå er mønsteret ferdig og klart, og passet perfekt. Om han nå vil ha en jakke til så vil det gå mye raskere (enn ett  år….) å få laget en til!

Share
Posted in Søm, Uncategorized | Comments Off on Ny jakke til mannen – Tempojakke i fleece

Egne trykk til klær – og merkelapper

Jeg har innimellom vist at jeg har en maskin til å lage trykk til klær. Den heter Silhouette Cameo og jeg fikk maskinen min for fire år siden.

Det er en “plotter”, altså – den kutter i forhold til koordinater fra et program på PC-en. Det høres kanskje innviklet ut men det er ikke så vanskelig. I dette programmet kan jeg laste inn bilder og tekst, og deretter lage design beregnet til å bli kuttet.

Det er også mulig å kjøpe ferdige design, og det finnes mange gratis på nett.

Jeg har brukt min mye. Eksempler på dette er Vinterkos – kopper jeg solgte med håndstrikket trekk og kakao i:

Her har jeg stemplet “vinterkos” på papiret, og stempelet er også laget med denne maskinen. Alle lagene med papir er kuttet i maskinen også.

Innpakningen på disse kakaopinnene har jeg også laget i maskinen. Her er også teksten skrevet i maskinen med tusjer.

Merkelapper til klær er veldig greit å kunne lage selv. Om det blir veldig mye billigere enn å kjøpe proffe lapper (sånne som henger inni plagget) i butikker som selger slikt, vet jeg ikke, men – jeg slipper i hvertfall å kjøpe 100 lapper i hver størrelse! Så jeg lager bare de jeg trenger der og da. Disse stryker jeg rett inn i plagget, gjerne før jeg syr sammen (når alle delene fremdeles er flate). Eksempel på dette er:

Disse blir først kuttet, deretter må all overflødig vinyl fjernes. Det er et lite … mareritt 🙂 I hvertfall en god jobb, det må sies. Bildene under kan klikkes på for å få de større.

Men – her må en være forsiktig! Bilder på nett har opphavsrett og en kan ikke helt uten videre bare forsyne seg. Lurt å sette seg litt inn i slike regler 🙂 Alle mine lapper har jeg laget selv i dataprogrammet som følger med.

Julegaver blir også litt gøy når jeg kan lage navn på termokopper og annet:

Dørskilt, vinyl på plexiglass blir også stilig:

Den største jobben jeg har hatt var å lage jakker til alle damene i korpset. 9 jakker laget jeg! Jeg brukte to hele dager (ikke arbeidsdager, men fra tidlig morgen til sent kveld) på å bli ferdig med dette. Heldigvis har min venninne Elisabet en proff varmepresse, så jeg fikk presset på trykkene på bare noen timer. Med strykejern hadde det tatt en evighet.

Alle fikk navn på forsiden og korpslogo + musikalsk ugle på baksiden. (Og for ordens skyld – alle har tillatt publisering av bilde!)

Uglen har jeg kjøpt (altså filen), så den har jeg derfor lov til å bruke slik.

En annen venninne skulle på superhelt-fest, så til henne lagen jeg en supermann (dame?) t-skjorte. Her blir det gråsone med opphavsrett, men jeg tok hverken betalt for materialer eller jobben, da er det lov 🙂 Viktig å passe på slikt, ting med andres logo kan ikke selges.

Om du synes dette er en spennende teknikk (den kutter også papir og andre materialer) så er det nesten en hel hobby i seg selv. Om du bare trenger noen enkle trykk, så finnes det mange facebookgrupper på nett hvor det går an å etterlyse for kjøp og salg.

Og – skulle du finne på å kjøpe en maskin og tenke at bruksanvisningen var elendig (det er den), så er det en flink dame i Norge som har fått lisens fra Silhouette til å lage norsk brukerveiledning og selger denne på nettsiden her. (Jeg vet denne er bra, jeg har nemlig lest hele flere ganger for å hjelpe til med korrekturlesning).

Oddrun har også mange fine, gratis veiledninger på bloggen din, så finner du ikke ut av ting på egenhånd så kan du ta en titt hos henne.

Share
Posted in Søm | Comments Off on Egne trykk til klær – og merkelapper

Tekstiltusjer – handlenett – PERFEKTE gaver!!

Noen ganger i det siste har jeg gitt vekk tekstiltusjer og handlenett i bursdagsgaver og julegaver til kreative barn. Det som er gøy er at hver gang har de blitt tatt like godt imot – mottakerne har satt i gang med en eneste gang!

Jeg har nemlig funnet tekstiltusjer hos min lokale fargehandel, Arnes Fargehandel i Larvik, som ikke trengs fikseres med strykejern. De skal bare tørke i 12 timer så er det ferdig!

Fordi det kan være vanskelig å lese seg frem til dette bakpå, så har jeg laget en bruksanvisning som jeg legger ved:

I tillegg har de alle fått 2 handlenett hver, og jeg har kuttet til en papp-plate til hver også, slik at ikke tegningen på den ene siden går gjennom til den andre siden av nettet. Papp-platen passes inni nettet og skal være der så lenge det tegnes. Det sparer også gulv og bordflater for tusj 🙂

Jeg må si – jeg hadde synes det var gøy med slikt selv, jeg!

Og – en trenger ikke gi bort handlenett. T-skjorter, singletter, toealettmapper – her er det bare fantastien som begrenser. Det gir best resultat når underlaget som tegnes er hvitt.

Billige handlenett kan du få blant annet hos Søstrene Grene, men har du litt hvitt stoff hjemme, en avlagt gardin eller lignende, så kan du jo absolutt sy noe selv!

Hva med en glidelåspung eller handlenett (trenger ikke fore dette, bare brette ned kanten)?

 


***

Lær å sy! Gratis nettkurs!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

 

Share
Posted in Gode tips | Comments Off on Tekstiltusjer – handlenett – PERFEKTE gaver!!

Cable On Scarf – fletteskjerf som er like fint på begge sider!

I påsken strikket jeg også ferdig et skjerf – Cable On Scarf – som er designet av Linda Marveng.

Det spesielle med dette skjerfet – i tillegg til at det er fint – er at det er like fint på begge sider! Her har hun fått det til slik at det ikke er noen forside eller bakside og det gjør jo det hele mye enklere ved bruk! Jeg synes nemlig ikke “vrangsider” er så fine, og synes det er vanskelig å knyte skjerf med en tydelig forside og bakside. Med dette så er det ikke noe problem, her er ingen bakside!

Katten vår Tussi stiller veldig villig opp som modell, alt som er ull elsker hun! Som dere ser ville hun allerhelst hatt et slikt skjerf selv!

Mønsteret var opprinnelig publisert i Familien nr 2, 2015, men jeg har brukt det engelske mønsteret som kan kjøpes på Ravelry her. Om du ikke har strikket etter engelsk mønster før kan dette være en fin start! Etter min erfaring er de engelske mønstrene veldig mer tydelige i teksten enn norske, hvor jeg som regel finner ut at jeg skulle gjort noe samtidig med noe annet for 15 cm… Det har enda ikke skjedd meg med et engelsk mønster!

Jeg har strikket i Daletta fra Dale, ikke helt optimalt, men jeg hadde ikke nok pelsullgarn i fargen jeg ville ha. Jeg strikket på pinne 3, men VELDIG løst, så jeg kunne sikkert egentlig brukt pinne 4 eller 4,5.

Og et tips – kjempefint skjerf å gi bort i julepresang, og akkurat passe størrelse å ha i fanget nå når det er litt temperatur ute i luften!

Share
Posted in Strikking | Comments Off on Cable On Scarf – fletteskjerf som er like fint på begge sider!

Foredrag i Tønsberg 30. august

Fra tid til annen får jeg hyggelige forespørsler om å holde foredrag. Det er ikke alle jeg har anledning til, men da Tønsberg husflidslag kontaktet meg før påske for å høre om jeg ville kommer på første samlingen deres til høsten, var jeg ikke i tvil. Her kan alle komme, du trenger ikke være medlem for å møte opp.

Jeg skal snakke om mitt gratis sykurs på nett, om rekruttering til søm generelt, litt om sosiale medier og håper å motivere til at mange melder seg på kursene til høsten. Mine kurs kan du jo alltid delta på – helt gratis – og en oversikt finner du enten ved å klikke på fanen øverst her på bloggen “Ninas syrom” – eller klikk her. 

I mellomtiden har du kanskje lyst til å se introduksjonsvideoen min, hva du trenger som nybegynner (og egentlig trenger du ikke mye annet altså!) Her finner du listen nedskrevet.

***

Lær å sy!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

Share
Posted in Lær å sy, Søm | Comments Off on Foredrag i Tønsberg 30. august

Stripeteppe-dilla!

Enda et nytt teppe har sett dagens lys!

Disse teppene er virkelig greie å sy! Og de blir så fine! Dette har jeg sydd av stoff jeg har kjøpt på e-bay for mange år siden. Så har jeg spart på de for å finne det perfekte prosjektet, og så kom jeg på det- dette blir perfekt pledd på hytten til mine foreldre.

Det ble gitt vekk i julegave så nå er et trygt å vise frem 🙂

Jeg bruker fleece på baksiden av teppene mine, da blir det skikkelig kosetepper og helt perfekte å slumre under på sofaen.

Om du aldri har sydd tepper før kan jeg anbefale dette som nybegynnerteppe. Jeg vender fremdeles tilbake til disse teppene selv om jeg kanskje ikke er så nybegynner lenger. De er raske å sy, og ikke minst – det blir fantastiske gaver. Og… det er en veldig fin måte å bruke opp litt rester på! Jeg har laget en forklaring til hvordan du lager selve stripedelen, den finner du her. 

Og så har jeg jo laget mønster på et slikt teppe med innsatte hjerter, det mønsteret (med veldig detaljert bildeforklaring til både hjerter, striper, kantene rundt og bakstykke) finner du på lenken her. 

Slik ser det teppet ut, jeg har kalt det Hjerter Dam (fordi det har 12 innfelte hjerter)

Share
Posted in Uncategorized | Comments Off on Stripeteppe-dilla!

Vouge 8793 igjen – fin genser!

Jeg har sydd meg enda en genser etter mønsteret som heter Vouge 8793. Det er et supert mønster, jeg måtte riktignok bruke god tid på tiplassning første gangen jeg sydde den, men det har lønt seg. Og er god læring til at det ALLTID lønner seg å tilpasse før en går i gang (og med “en går i gang” så mener jeg “jeg går i gang” 🙂 ) Den forrige genseren finner du her.

Genseren henger litt skjevt på bysten, den er helt symmetrisk.

Stoffet med de metalliske prikkene er kjøpt hos Stoffdronning, en stor stoffbutikk i Kristiansand. Absolutt verdt et besøk om du er i området. Nettbutikken er forsåvidt også godt utrustet – så det er lett å “gå på en smell” der 🙂

Hele genseren er sydd sammen med BARE rettsøm og sikksakk. Så du trenger IKKE noe fancy symaskin for å gjøre dette. Om du trenger en liten oppfrisking på rettsøm og sikksakk, så har jeg to episoder fra Ninas syrom om dette, som du kan se her:

Share
Posted in Søm | Comments Off on Vouge 8793 igjen – fin genser!