Jeg har sagt det før… men… siste sew-together bag??

sewtogether lys lilla 03Ja, nå tør jeg ikke love noe lenger. Ja – altså at dette blir siste bagen jeg syr. For du verden de er praktiske og kan brukes til alt. Og da jeg i påsken fant dette lekre, japanske stoffet i støvet lilla og med instrumenter på i gull (og ja – mannen mener bestemt det er Ebb tuba-som han spiller selvsagt), så var det jo klart at DENNE skulle jeg ha selv!

sewtogether lys lilla 01

Innsiden er nesten lettest å se på bilde før hele bagen er sydd sammen.

sewtogether lys lilla 02

Denne er reservert til mine strikketing. Maskemarkører, målebånd, pinnemåler får fin plass, i tillegg til alt det rare som pleier å ligge på stuebordet når jeg strikker (Alt fra hårstrikk til tyggegummi) Nå trenger ingenting å ligge på bordet lengre :-)

Jeg koser meg for tiden, virkelig! Jeg har flere strikketøy som snart er ferdig, og så har jeg også fått lov til å bli med på teststrikking av mønsteret på den fantastiske jakken Saga av Linda Marveng. Mønsteret er å finne på norsk i bladet Familien Trend, og jeg falt pladask. Legg merke til hvordan flettene på ermene fortsetter opp og danner skulderstykkene! I Ravelrygruppen til Linda får vi mulighet til å strikke mønstrene og korrekturlese mønsteret før det publiseres på engelsk. Jeg prøver å få med meg slike teststrikk for jeg foretrekker å strikke etter engelske mønstre, jeg synes strukturen er bedre enn i de norske, sånn generelt sett. Så – i morgen etter jobb skal jeg kjøpe de siste 4 garnnøstene jeg trenger for å gå i gang med denne jakken!

 

Posted in Søm | Leave a comment

Hva skal du da, Nina?

20150422_171149

– Hva skal du da, Nina?
– Nei, jeg skal bare ut å ta noen bilder av strikketøyet mitt.
– Å – du er en sånn en?!

Ja, denne korte samtalen hadde jeg med en kollega nå rett før jeg tok disse bildene.
Jeg er så heldig å få være på kurs hele denne uken på Farris Bad i Larvik! Og – siden jeg har fått festet tråder i sokkene og blondesjalet begynner å bli langt, tenkte jeg å ta bilder her – det er fantastisk vakkert her ved fjorden!

20150422_171349Jeg har fått strikket en del på blondesjalet mitt. Det er ikke ferdig, men med sånn utsikt kunne jeg ikke gjøre noe annet enn å ta bilde ved havet!

wpid-20150422_171034.jpg

Jeg bruker veldig mye handlenettene jeg har sydd etter mønsteret Handlenett i tre utgaver. De er supre til handling, men dette har jeg hatt med meg på reise nå for å ha noe greit å ha strikketøyet i. Da slipper jeg plastpose, så ser det litt skikkelig ut.

Kurset er forresten fantastisk. Og la oss ikke glemme omgivelsene. I går var det badsturitual, her er en nydelig spa-avdeling. Maten er flott og det samme er rommene. Bra at jeg ikke bor så langt unna til vanlig – for dette har gitt litt mersmak.

Posted in Amica Patterns, Strikking, Søm | 1 Comment

Eltefritt grytebrød – en systematisk tilnærming

Jeg har lenge sett på disse eltefrie brødene rundt på blogger og nettsider og vært veldig fristet. Jeg har prøvde meg litt forsiktig frem i begynnelsen og gjorde en god del erfaringer. Visste du at standard knotten til lokket til Le Creuset grytene ikke tåler 250 grader?? Vel, de sprekker. Du må ha knott i metall om du har slik gryte (149 kr på Kitchn). Jada. Min sprakk.

eltefritt grytebrød 02

Vel, jeg begynte med “standardoppskriftene” på “no-knead-bread” som er sånn ca 7 dl hvetemel og 3 dl vann. Men med sensitiv mage som bare er lykkelig på høyfibermat, måtte jeg ta en systematisk tilnærming til dette. (Nesten som å være på jobben :-) )

Dermed satt jeg i gang i påsken. Nybakt brød hver dag! Det var populert, kan jeg love, og jeg prøvet meg gjennom en god variasjon av melblandinger og frø og kjerner.

Til slutt var favoritten i boks!

Oppskriften ble da som følger:
Om kvelden blandes sammen:
6 dl hvetemel
4 sammalt hvete grov
3 dl sammalt hvete fin eller fibra
2 dl havregryn
1 dl sesamfrø
0,5-1 ts tørrgjør
1 ts salt
Til dette ca 5-7 dl lunkent vann, deigen skal være løs og blandes i en bolle med slikkepott. La heve til neste morgen – 10-18 timer. Avhengig av hvor god tid du har neste morgen bestemmer hvordan du går videre.

Det beste er om du har tid nok til å kna deigen litt på benken neste morgen. Vask bollen godt, strø et godt lag med mel i bunnen av bollen og ha den knadde deigen oppi igjen slik at ikke deigen sitter fast. La deigen heve ca en time igjen i bollen før brødet går over i varm kjele og deretter i ovnen.

Alternative mitt er at om jeg ikke har tid til en ekstra time om morgene til heving, så lager jeg deigen i bollen om kvelden, tar deigen ut av bollen og vasker den, og så legger jeg et bakepapir oppi bollen og deigen oppi der. Da kan jeg neste morgen løfte hele bakepapiret, med deigen, opp i gryten. Dermed slår jeg ikke ned hevingen.

Så – til stekingen.

Forvarm ovnen og gryten (med lokk) til 250 grader.

Ha deigen oppi – enten med bakepapir (løft over) eller den knadde som har en god del mel rundt seg (det gjør ingenting)

Legg på lokket igjen og stek i 30 minutter med lokk, deretter 15 minutter uten lokk (og uten bakepapir disse 15 minutter)

La avkjøle litt på rist.

eltefritt grytebrød

Du trenger ikke noen dyr, fancy gryte til dette. Har du en gammel støpejernsgryte med lokk er den helt super!

Lykke til!

Posted in Mat | 1 Comment

Sew together bag i lilla

sewtogether lilla 07

Jeg har fått litt dilla på disse praktiske veskene. Selv bruker jeg mine til det aller meste, og i påsken sydde jeg to til. Det vil si – dette er den ene, den andre er snart ferdig.

Jeg har nemlig vært på venninnebesøk i helgen i Oslo, og da visste jeg at denne passet bra å gi vekk (mer om besøket senere).

sewtogether lilla 01

Føst sys hele innsiden sammen med både lommer og fôr. Alt er bare rette sømmer, så det er faktsik ikke nødvendig å være veldig dreven for å få til dette.

sewtogether lilla 02

Deretter sys ytterstoffet og vatt fast, og festes med et bånd i hver side. Til slutt settes glidelåsen i  og jeg synes det er absolutt lettest å jobbe med glidelås som en får kjøpt i metervare, og setter jeg på glideren til slutt før jeg syr til endestykkene.

sewtogether lilla 03

Ferdig ser innsiden slik ut, tre rom med glidelås og fire store rom.

sewtogether lilla 04

 

Et bilde til blir det :-) Å sy tar ikke så lang tid, men å klippe ut alle delene – det er en annen sak!

Mønsteret finnes på Craftsy, og heter “Sewtogether bag“. Alle de fine stoffene er kjøpt på Quilteloftet på Brokelandsheia.

sewtogether lilla 06

Posted in Søm | 20 Comments

Atika av Linda Marveng/ Familien trend

atika 05

Jeg følger fast bloggen til Linda Marveng. Jeg har strikket mange av plaggene hun har designet og lar meg stadig imponere over god passform og ikke minst – det ser så vanskelig ut og er så enkelt!

Så – da jeg feiret 40årsdagen min fikk jeg både mønster og garn til dette lekre settet, Atika, som er en løs hals/poncho/cape (det har kanskje ikke noe navn på norsk? Cowl – på engelsk) -med løse ermer til.

Atika

Påskeferien begynte tidlig forrige fredag – halv dag på jobben og vi var på hytten til klokken tre. Det har vært mye som har skjedd fra jul til nå, så lykken var stor da det var fyr på ovnen og jeg satt meg ned BARE for å strikke.

atika 02

Dette var et mønster som var veldig lett å huske, etter første mønsterrapport var det ikke lenger nødvendig å lese mønsteret, det gjorde det jo enda enklere, og helt supert strikketøy jeg kunne ha selv når vi drakk kaffe med naboer og pratet :-)

Så til de tekniske detaljene:
Garn:
Picles Merino Tweed (200 gram, farge SD5519)
Dream line Soul fra Du store alpakka (125 gram, farge DL214)
Pinne: 3,5
Endringer: Jeg strikket ermene en mønsterrapport lenger. Bortsett fra det – ingen endringer til mønsteret.
Prosjetet på Ravelry: Finner du her :-)

Strikking i solen har det blitt, med “hjelperen” i fanget.

atika 03

Jeg har kjøpt stoff for å sy meg en kjole som skal matche, men jeg var så ivrig på å få tatt bilder av dette settet at jeg måtte bare ta på det jeg hadde på hytten :-) (Ser dere forresten øket antall fregner?)

Atika 06

Jeg tar også med tråfestebildet – jeg synes disse fargene er helt nydelige!

atika 01

Posted in Strikking | 2 Comments

To nye sminkepunger med litt stasj

Jeg har sydd to nye sminkepunger. Jeg har brukt det samme mønsteret som sist, og det er så enkelt å sy og blir så fint også inni. Mønsteret heter “Sminkepung og toalettmappe” fra Amica Patterns.  De fine stoffene og blondene fikk jeg i overraskelsesgave på et syforum jeg er med på, og jeg tenkte at det ville være gøy om jeg kunne bruke alt dette på ett – eller i dette tilfellet – to prosjekter.

Så her fikk jeg sydd to søte sminkepunger som jeg har tenkt å gi vekk.

Sminkepung 07

Det var litt vanskelig å få dette til å gå helt opp med størrelsen på stoffbitene, så på begge sminkepungene har jeg laget stripete sidestykker. Da ble faktisk stoffene (begge to) helt brukt opp, ikke en gang en liiiiten rest å ta vare på! Og slike prosjekter er nesten de beste, for jeg synes det er så veldig vnaskelig å vite hvor små biter som er “forsvarlig” å ta vare på. Ofteste samler en jo generelt på alt for mye.

Sminkepung 08

Og blondeglidelåser! Blondeglidelåser løfter inntrykket av det meste, så da er det ekstra kjekt å sy de på synlig på slik som dette! Og ikke bare det – de er mye lettere å sette i enn vanlige glidelåser ;-)

Jeg strikker også mye for tiden. Eller – mye er vel kanskje å ta i, men jeg strikker i hvertfall. Jeg har feiret bursdagen min og fikk både garn og mønter til en nydelig topp som består av løse armer og sjal/poncho/ eller “cowl” som de kaller det på engelsk. Jeg skal få vist frem noen fine bilder av dette om noen dager :-)

For de av dere som begynner påskeferien nå – riktig god påske! Er strikketøyet pakket??


Lyst til å følge meg oftere enn bare på bloggen? Følg meg på Instagram @ninahovemyhre
Posted in Amica Patterns, Søm | 1 Comment

Saueskinn med trykk

Jeg vil vise frem et helt skinn jeg ga vekk i høst i en 60-årsdag. Jubilanten var engelskmann og jeg ønsket å gi vekk noe som var helnorsk og med røtter tilbake i våre norske tradisjoner, i tillegg til noe som faktisk kan brukes til noe nyttig.

Jeg kjøpte et fint skinn som var garvet på Granberg garveri. Fordelen med de skinnene er at de faktisk kan vaskes på ullvask i maskin om det skulle bli behov.

Jeg valgte å beholde skinnet akkurat som det var, uten å klippe det til, for å få mest mulig skinn. Pga skinnets form var det en god del planlegging med blokkene før jeg turde å gå i gang med trykkingen.

skinnfell 05

Men etter litt planlegging og tenking følge jeg at jeg hadde fått system på dette her, og slik ble det ferdige skinnet:

skinnfell 06

Her er det både brukt Kaupangblokker – altså trykkblokker som er laget etter motiver finnet på (vikinge)-utgravingene på Kaupang i Larvik. I tillegg har jeg valgt det utradisjonelle røde hjertet – for jeg er litt opptatt av å bringe noe nytt til gamle teknikker. Skinnet ble godt motatt og det var veldig hyggelig!

Jeg impregnerer alle skinnene mine etter trykking slik at de er mer robuste mot skit og smuss.

Dette er virkelig en hyggelig hobby!

Posted in Skinnfell | 4 Comments

Sitteunderlag i lekkert saueskinn

Jeg er veldig glad i ull generelt. Og etter å ha sydd ferdig skinnfellen min hadde jeg bare lyst til å gjøre noe mer. Vi har lenge vært invitert i 50-årsdag til en fantastisk venninne – som er så kreativ at hun faktisk EIER en stoffbutikk. Ja – hva kan jeg da finne på å gi? Jo – noe som hun ikke driver med selv!

Sitteunderlag 02

Jeg har laget to sitteunderlag til henne av Norsk Sort Sau, og jeg har trykket med noen tradisjoneller trykkblokker, og noen utradisjonelle, for jubilanten skal bygge drivhus og disse kan være fine å ha på noen stoler inni der. Ja, og på tur og i utestolen og til og med i en kald bil om så skulle være.

Men vi har også en 60-års jubilant i vennekretsen, og han er en ivrig hyttebruker. Så hva bedre enn å gi ham to sitteunderlag også!

Sitteunderlag 01

Han fikk med mer klassisk trykk.

Det var litt vanskelig å ta disse bildene for det blåste sånn. Alle underlagene er runde, men de ligger litt brettet i vinden.

Og den varme siden til å sitte på ser slik ut (i vinden!)

Sitteunderlag 03

Skikkelig pels! God og varm!!

Jeg har snart en liten samling slike med forskjellige trykk, både som jeg skal ha selv, gi bort og kanskje til salgs. Jeg håper å ha ferdig våre til påske – dette hadde vært topp å hatt på hytten til å ta med ut i stolene før solen skikkelig varmer!

Jeg impregnerer alle skinnene mine etter trykking slik at de er mer robuste mot skit og smuss.

Posted in Skinnfell, Søm | 1 Comment

Aiai!! Ny skinnfell ferdig!

Ja, det er litt aiai når jeg er ferdig med en skinnfell. For det er så veldig mye arbeid – og så veldig dyre materialer.

skinnfell 03

Denne fellen er sydd sammen av to saueskinn. Der hvor bena har vært er det felt inn stykker med ull, og over alle skjøtene har jeg sydd fast 1 cm bånd av skinn. Deretter har jeg trykket, og det rakk jeg før jul, for til sist å sy på brudekanten i helgen.

skinnfell 04

Det er kanskje litt lettere å se fra pels-siden at det er to skinn? Du ser kanskje sånn ca midt på her at det er to skinn?

skinnfell 02

Det er så mye arbeid med slikt at akkurat på fellene mine er jeg opptatt på å signere og å sette årstall. Og så synes jeg det var litt gøy å være litt tøff – og velge en helt utradisjonell farge som kontrast på hjertet.

skinnfell 01

Her ser du detalj av trykket, samt hvordan det ser ut når jeg syr på pelskanten – eller brudekanten som det heter, når den sys på slik.

Skinnfellsøm er veldig, veldig hyggelig arbeid for det går ikke raskere enn det gjør. Og av og til er det rett og slett meditasjon å gjøre noe som ikke kan gjøres på noen annen måte enn sting for sting. (og plaster for plaster… :-) )

Posted in Skinnfell, Søm | 4 Comments

Brun sew together bag – men er dette siste?

sewtogether 16

Ja det er det store spørsmålet! For er dette den siste “Sew together” bagen? Jeg er litt usikker for det er jammen begrenset hvor mange jeg trenger. Men denne skal jeg nok bruke til sysaker. Og jeg synes fargene ble helt topp og veldig meg!

sewtogether 11

 

Disse stoffene har jeg ikke spart på så lenge, faktisk ble de kjøpt for ikke så lenge siden i en pakke som var satt sammen. Ofte har stoffbutikkene – eller quiltebutikkene – pakker med stoff, gjerne halve 30-cm stykker som er satt sammen for å matche hverandre. Og det er jammen ikke dumt.

sewtogether 12

sewtogether 13

Denne gangen husket jeg også å sette på merkelappen min.

sewtogether 15

 

sewtogether 18

 


Lyst til å følge meg oftere enn bare på bloggen? Følg meg på Instagram @ninahovemyhre

 

Posted in Søm | 1 Comment