Fredagstaco – slik lager du krydderet!

For en del år siden fortalte en venninne at de alltid laget tacokrydderet selv. Oi – sa jeg – er det mulig?? Så jeg fikk en basisoppskrift av henne som var topp, men fordi vi liker det litt mer hot og kjøttdeigen nå selges uten salt, har jeg utvidet denne oppskrften litt.

Slik jeg nå lager det har jeg:
2 ts spisskumin
2 ts oregano
2 ts koreander
2 ts paprikapulver
1/2 ts chillipulver (skikkelig chillipulver, ikke chillimix)
1/2 ts salt

Et par (andre) venninner har spurt meg om hvordan jeg gjør dette, så nå har jeg laget en liten videosnutt om dette også.

Den supre krydderboksen min, Masala-boksen, er genial, for endelig har jeg krydderet mitt lett tilgjengelig når jeg lager mat. Den var også 2015 julegave-ideen min – flere fikk en slik boks til jul. Du kan kjøpe den på nett, søk på Masalaboks. Selv har jeg kjøpt min hos Masala Magic, som holder til i Oslo slik at det er lett med forsendelser. De har også være suverene på kundeservice, for jeg fikk to bokser som ikke var helt topp, og det var ikke noe problem å returnere. Å! Jeg blir så glad når kundeservice er bra!!

Så altså – skal du kjøpe en boks til deg selv så kan du jo samtidig vurdere om du allerede nå skal kjøpe noen og ha til julegave. Min søster fikk en slik, pluss at jeg var og kjøpte masse morsomt krydder, og hun ble kjempeglad. Bare et tidlig julegavetips, altså!

Posted in Mat | Leave a comment

Oppskrift: Slik lager du yoghurt

Jeg har fått mange spørsmål til nøyaktig hvordan jeg lager yoghurt – og jeg fant ut – da er det like greit å lage en kort video. Og den er virkelig kort, for å lage yoghurt er raskt gjort! Eller – det du skal gjøre er kjapt gjort, så kommer en 8 timers venting og deretter nedkjøling.

13179014_1357926830900429_3521232156357464370_n

Jeg fyller gjerne yoghurt på slike porsjonsglass, og tar frukt og bær på når jeg skal spise de. Men – jeg bruker yoghurt til andre ting også – baking, tzatziki og til å lage yoghurt-is, eller frozen yoghurt som det heter på ny-norsk 🙂

For å lage en liter yoghurt trenger du 1 liter H-melk og 2 ss yoghurt. Første gangen må du bruke en kjøpe-yoghurt (naturell) men deretter sparer du på 2 ss av den du lager, og bruker videre i neste.

For å holde varmen uten strøm og annet bruker jeg yoghurtdrivhuset jeg har laget mønster til. am

Men nok skriverier – her er fremgangsmåten:

Posted in Mat | Leave a comment

Ny jakke ferdig – Icelandic jacket

icelandic 5

Jeg har strikket en ny jakke, den spennende og elegante Icelandic Jacket designet (nok igjen) av Linda Marveng. Mønsteret er tilgjengelig som nedlasting (er ikke det supert – ingen venting!) på både engelsk og norsk.

Vi har tatt en tur til en strand i Larvik som heter Mølen for å ta disse bildene. Så lenge jeg har strikket denne har jeg tenkt at dette måtte være et supert sted å ta bildene. Først og fremst er dette en vernet strand, og den store haugen med stein bak meg på første bildet, er faktisk en gravhaug fra vikingetiden! Hele stranden er fredet, og jeg anbefaler et besøk om du er i Larvik. Lyden der er helt fantastisk – et høyt sus av bølger som slår inn mot alle rullesteine.  Du kan lese mer om mølen på norsk her og engelsk her.

icelandic 1

Men, i tillegg til at dette er et historisk sted, så hadde jeg en tanke om at jakkens farger ville komme bra frem mot disse vakre, grå rullesteinene, og i etterkant synes jeg det ble bra. Vinden er jo ekstrem der – hele tiden – og pensko hadde jeg med – men tok rett og slett ikke sjansen.

Icelandic 3

De tre nydelige knappene er håndlaget av kunstner Siri Berrefjord på spesialbestilling til denne jakken, og det synes jeg gjør det hele litt ekstra stas! Knappene fikk jeg laget for en god stund siden, i etterkant har jeg også hatt gleden av å møte Siri da hun holdt foredrag i Larvik, og jeg har også kjøpt to fantastiske brosjer hun har laget. Følg med på facebooksiden hennes her eller på Eplabutikken hennes. En veldig kul dame – og får du mulighet til å se en utstilling med hennes arbeider eller til og med høre foredrag med henne – FÅ DET MED DEG!

Icelandic 4

Jakken er ikke egentlig kneppet med knappene – jeg har sydd fast trykknapper under knappene. Det er en fantastisk fin løsning, for ofte kan knappehull helt ødelegge et inntrykk av en slik jakke. Og jeg synes de leggene nederst på ermene er kjempestilige.

icelandic2

På ryggen er det innfeldt ett panel med noen flotte fletter. Veldig gøy!

Jeg har strikket jakken i originalgarnet i oppskriften – og er i bunn og grunn veldig fornøyd! Jakken ble akkurat slik jeg håpet på. Kanskje litt for pen til jobb? Nei – tror jeg må ha den på i morgen for å skryte litt 🙂

For de som er på Ravelry har jeg et prosjekt på jakken her.

Posted in Strikking | Leave a comment

Å lage sin egen yoghurt

Jeg har laget min egen yoghurt i over 20 år. Det hele begynte med at jeg fikk en spesial-termos fra min farmor beregnet til dette. Jeg var da student, og dette var supert av flere grunner: For det første kommer en liter yoghurt på samme prisen som en liter melk (for det er hva du trenger) og for det andre er yoghurten da helt uten tilsatt sukker, og jeg kunne ha i hva jeg ville.

Når jeg gjør det enkelt tar jeg bare 1 ss av vilkårlig syltetøy i kjøleskapet, men favoritten min til frokost er havregryn, yoghurt og friske bær.

Nå har det seg sånn at den termos-“greien” jeg fikk av farmor, som nå er over 20 år gammel (ikke farmor, hun ville vært over 100 <3 ) er vanskelig å vaske fordi den ikke går i oppvaskemaskin, og det føler jeg er nødvendig med sånn type fermentert mat. Derfor har det utviklet seg et behov her for bedre løsning, og nå har jeg den!

Jeg har laget et mønster som gjør sammen nytten – og som baserer seg på at du lager yoghurt i et 1 liters Norgesglass – eller annet glass som har samme omkrets.

20160508_191713

For å begynne hele yoghurteventyret trenger du bare 1-2 ss med naturell yoghurt fra butikken og 1 liter melk av eget valg. Og – om du vil lage deilig, økologisk yoghurt, så kjøper du økologisk melk. Her er det absolutt noe å spare – og ikke minst – det er så gøy å få til!

Selvsagt er hele oppskriften på yoghurten i mønsteret! Pluss sømbeskrivelsen til hva du trenger for å lage dette, og mønsteret har jeg kalt “Yoghurthimmelen”. Mønsteret finner du over på siden til Amica Patterns, hvor jeg publiserer mønstre sammen med min supre venninne Elisabet.

Forsidebilde

Det er en fordel om du har mikrobølgeovn – men ikke noe krav. I tillegg trengs et termometer – steketermometer holder, og har du et digitalt ett så er det helt topp.

Ja til hjemmelaget yoghurt!!

Posted in Amica Patterns, Søm | Leave a comment

Rød cape

Som dere sikkert så i filmen om den blå capen, måtte jeg sy en rød cape for å få laget filmen ferdig. 20160402_115146

Denne røde ble jeg veldig fornøyd med, og jeg kunne godt tenke meg en slik selv, men nå var det en hyggelig dame som ville ha den så det var veldig kjekt også (og før det evnt kommer bestillinger så tar jeg ikke flere bestillinger på denne akkurat nå 🙂 )

Særlig når jeg syr til andre passer jeg på å sette en liten lapp i med navnet mitt på:

20160402_114957

Slike lapper får en bestilt mer eller mindre overalt på det store “internettet”, og jeg liker godt slike som jeg kan sy på for hånd.

For dere som har savnet meg er det kjempehyggelig! Jeg har fått så mye mail og meldinger! Jeg ble slått ut av bihulebetennelse men det jeg ikke forventet var å bli så utrolig slapp av penicillin! Så når jeg har kommet hjem fra jobb om dagene har jeg rett og slett måtte “holde sofaen med selskap”… om dere skjønner. Har strikket litt men det er ikke mye 🙂

Nå håper jeg på en flott og ernergisk uke – både for meg selv og alle dere!!

(Og alle kjerringråd mot bihulebetennelse er det bare å komme med! )

Her er forresten videoen som viste hvordan denne ble sydd 🙂

Posted in Lær å sy, Søm | 2 Comments

Ny genser – Vouge 8793

603614_1289346034425176_6872101407353718173_n

Jeg har sydd meg en genser. Jeg har brukt mønsteret som heter Vouge 8793 og det synes jeg så veldig fint ut. Jeg synes faktisk det så SÅ fint ut at jeg har kjøpt det to ganger og glemt at jeg hadde det. Første gangen jeg kjøpte det var i 2012 da vi var på ferie i Sverige. Da fikk jeg invilget en time på den fantastiske butikken Gårda Textil i Gøteborg, og mønsteret havnet i handlekurven. Men, så fant jeg det på nett nå i høst og tenkte – det var JAMMEN meg et fint mønster, så jeg kjøpte det en gang til. Så nå har jeg to.

Jeg brukte faktisk en hel dag på denne genseren og litt til. Det var fordi jeg har virkelig gjort meg flid med å tilpasse mønsteret. Jeg målte meg selv, målte mønsteret, fant ut hvor mye ledighetsvidde som var inkludert og etter mye tegning, spissing av blyanten og visking, hadde jeg et mønster som var klart.

Kanskje eneste minus med mønsteret er at det inkluderer sømmon. Da blir det litt vanskligere å korrigere størrelsen synes jeg, så jeg tegnet opp først hele mønsteret uten sømmonn, og så begynte jeg å tilpasse.

Jeg traff nesten på første sammensying. Jeg hadde lagt til for mye over hoftene, så jeg måtte ta inn genseren litt. Og det var ganske greit å gjøre. Så jeg tok inn og rettet opp mønsteret.

Trykket foran og bak har jeg laget selv. Jeg har en maskin (Silhouette Cameo) som kan skjære i vinyl, og så stryker jeg på selv. Jeg lager på PCen de trykkene jeg vil ha, og det er også mange steder det går an å kjøpe slike ferdige filer. Det finnes flere slike type maskiner og kanskje kommer jeg tilbake med mer info senere, men om dere lurer så er det bare å google det og det kommer masse treff.

Jeg skal forklare alle teknikkene brukt for å lage denne i noen episoder av Ninas syrom, de første teknikkene begynner om ikke så lenge.

Hele genseren er sydd sammen med BARE rettsøm og sikksakk. Så du trenger IKKE noe fancy symaskin for å gjøre dette. Om du trenger en liten oppfrisking på rettsøm og sikksakk, så har jeg to episoder fra Ninas syrom om dette, som du kan se her:

Posted in Søm | 1 Comment

Ninas syrom: Sy en flott Cape!

Som dere så i forrige episode laget vi mønster til denne fine capen. I denne episoden skal jeg vise dere hvordan dere syr den!

2016-02-28 14.30.02 (2)

 

2016-02-28 14.29.51

Lær å sy!  Gratis nettkurs!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

Posted in Ninas syrom, Søm | Leave a comment

Ninas syrom: Lag ditt eget mønster til en flott Cape!

Jeg har sydd meg en cape jeg er veldig fornøyd med! Og det kan jammen du gjøre også!

2016-02-28 14.30.02 (2)

I denne første delen skal vi rett og slett bare lage mønsteret. Det er ikke vanskelig, men du trenger stort papir. Om du ikke har mønsterpapir kan du bruke matpapir og lime sammen slik at du får det stort nok.

Selv om capen ser fin ut er dette et prosjekt med veldig lav vanskelighetsgrad! Så jeg lover deg suksess om du vil prøve deg på en slik.

Min er sydd i ullfilt fra Stoff og stil, jeg klarte nemlig ikke gå forbi denne fine blåfargen.

2016-02-28 14.29.51

Lær å sy!  Gratis nettkurs!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

Posted in Ninas syrom, Søm | Leave a comment

Strikkedamens favoritter – nytt mønster!

Strikkedamens favoritter

Påsken har blitt brukt flittig og koselig – Elisabet og jeg har fått laget et nytt mønster til Amica Patterns, nemlig Strikkedamens favoritter. Dette er ting vi lenge har tenkt å publisere, men hver for seg har det blitt litt lite, og plutselig satt vi med fire mønstre som passet så bra sammen!

Ikke minst da jeg fant dette fantastiske stoffet da jeg var på sycafe på Quilteloftet på tirsdag – det bare ropte til meg. (Og det var mer igjen på rullen om du vil sikre deg litt! Til HELE settet brukte jeg nøyaktig 0,5 meter av stoffet med stjernene!) Ikke bare stoffet, de fine treknappene klarte jeg heller ikke gå forbi.

Håndarbeidsposen er stor og rommelig, har løpegang med anorakksnor, snorstopper og treperler til pynt. I tillegg er posen pyntet opp med en kjempefin treknapp.

Nålebrevet har 4 “ark” inni til å sette fast både store og små nåler. I tillegg er det lukket med en trykknapp – du kan selvsagt bruke borrelås eller knapp og knapphull.

20160326_181443-1

Strikkepinneholderen er genial om en strikker med korte pinner (altså ikke rundpinner) og legger fra seg strikketøyet. Med denne utenpå arbeidet forsvinner ikke pinner i øst og vest, og ingen masker går tapt!

20160326_181359-1

Strikkepinneetuiet har 10 lommer inni til strikkepinner og annet, og lukkes med anorakksnor og knapp. Disse har jeg solgt maaaange av opp gjennom årene (inkludert på Epla), da laget jeg ofte knapp og hempe, men jeg synes denne lukkingen er penere og ikke minst så falt jeg helt for knappen fra Quilteloftet.

20160326_181541-1

Jeg har tenkt som så at dette er supre gaver til de venninnene som strikker eller hekler – men for å være ærlig – dette settet beholder jeg selv! Om du lager ting fra mønstrene våre på Amica Patterns – så har du lov til å selge så mange du vil og jeg håper at du gjør dette – lager og selger med god samvittighet! Sånn til info da så har jeg pleid å selge mine strikkepinneetuier for 270 og nålebrevene for 120 (+ porto). Og nei, om du lurer så selger jeg ikke settet jeg har laget her for det vil jeg ha selv. Jeg oppfordrer deg heller til å sy selv – sybeskrivelsene er veldig detaljerte så dette syr du greit uansett hvilket nivå du er på 🙂

Posted in Amica Patterns, Søm | Leave a comment

Fanakofte – litt utradisjonell

2016-03-19 11.58.28-1 (2)

Jeg er ferdig med min Fanakofte. Den er litt utradisjonell, både i fargevalg, belegg og hullkant på alle kanter. I tillegg har jeg kjøpt myntknapper, 25-øre, som jeg syntes gjorde jakken enda litt mer gøy. Og endelig fikk jeg strikket en Fanakofte – jeg som faktisk er fra Fana 🙂

2016-03-19 10.22.03

Jeg la koften på snøen og tok bilde – dette er de beste fargene jeg fikk av den, og de mest riktige. Selv om fargen heter Rosa – synes jeg det er mer en støvet lilla.

2016-03-19 10.22.08

 

Tekniske data
Mønsteret finner du her, og er et gratismønster fra Europris
Garn: Pelsullgarn fra Hillesvåg, farge 1115 Naturgrå (300 g), farge 1110 Rosa (300 g) og 1107 Lime (80 g).
Strikkepinner: 3 og 4
Kommentarer: Jeg strikket jakken lenger enn oppskriften. Jeg laget ermene mye smalere enn oppskriften, øket nesten ikke i det hele tatt, før jeg hadde strikket nesten ferdig.

Dette er også en kofte jeg kan anbefale om du ikke har strikket så mye før. Det er ikke så veldig lange sprang med garnet på baksiden, og på pinne nummer 4 går det ikke så aller værst unna heller.

2016-03-19 11.58.37

Ikke lett å være fotomodell i snøen – jammen bra det var et tre jeg kunne støtte meg til eller så hadde det blitt skikkelig trynings 🙂

2016-03-19 11.58.42

2016-03-19 10.21.55 (2)

Posted in Strikking | Leave a comment