Nytt vottepar – Skraut i damestørrelse

Jeg har strikket enda et par votter, nemlig Skraut, i damestørrelsen.
Vottestrikking er skikkelig koselig, og jeg liker mye bedre å legge tid og arbeid i votter enn i sokker, som blir fort slitt 🙂

Vottene har jeg strikket i babyull (den hvite) og det blå garnet er fra Viking garn og heter Nordlys. Veldig mosromt, for det har så fine sjateringer.

Skraut betyr ornament eller dekorasjon på gammelnorsk. Mønsterbordene i disse vottene er inspirert av gamle tresnitt, med sine rette, elegante linjer.

Mønsteret kommer i både dame og herrestørrelse og strikkes med garn med ca 175 m pr 50 gram på pinne nummer 2,5, men pinnestørrelse kan variere for å oppnå riktig strikkefasthet.

Mønsteret finnes både her på Ravelry, eller her hos Amica Patterns.

Posted in Amica Patterns, Strikking | Comments Off on Nytt vottepar – Skraut i damestørrelse

Bella Kitten Mittens – de søteste pusevotter!

Jeg har strikket votter igjen! Og laget mønster. Og så glad som jeg er i katten her hjemme vet dere hvor inspirasjonen er hentet fra 🙂 Kniven og sliren har mannen laget til meg, det er turkniven min 🙂

Mønsteret er tilgjengelig på Ravelry her og på Amica Patterns her.

Jeg strikker og strikker, og har du ikke slått deg på votter enda så er det kanskje på tide?

Dette er – for ikke å glemme det – kjempefine julegaver, og dette er også ypperlig tidspunkt å begynne på!!

Posted in Amica Patterns, Strikking | Comments Off on Bella Kitten Mittens – de søteste pusevotter!

Dørskilt/husskilt – hva en kan lage selv, altså!

Dere har av og til sett at jeg har laget trykk til klær, en form for “strykemerker”. Den maskinen jeg har til dette (en Silhouette Cameo) er rett og slett en kuttemaskin, og den kutter det aller meste.

Det som er gøy med dette, er at det ikke er noen annen begrensning på hva jeg kan bruke den til, enn min egen fantasi. For noen år siden laget jeg husskilt til oss,  men det kom seg aldri opp på veggen (for vi har jobbet på huset) og nå finner jeg det ikke igjen. I tillegg ville jeg ha noe enklere som også inkluderer husnummeret, da vi ikke har nummerskilt på huset.

Men – svigermor har ønsket seg skilt, så det har hun fått, og hun ble veldig fornøyd! (Hun fikk det faktisk til jul)

Selve platen er pleksiglass kjøpt på Clas Olsson og avstandsskruene kjøpte jeg en del av på e-bay for et par år siden. Da trodde jeg nemlig at jeg skulle lage en del skilt – men dere vet jo hvordan det er med planer og gjennomføring…

Posted in Ninas syrom | Comments Off on Dørskilt/husskilt – hva en kan lage selv, altså!

Sunna – nytt vottemønster :-)

Jeg har vottedilla! Jeg har holdt på i hele vinter med planlegging og testing av vottemønstre, og nå fremover vil det komme nye mønstre helt frem til påske!

Jeg må si – votter er for meg det ideelle strikketøyet akkurat nå! Det er små prosjekter som er lett for armer og skuldre, votter er lett å ta med seg i vesken og ikke minst – de er perfekte gaver. Og for all del – slitasjen er ikke i nærheten av sokker, så om du liker sokkestrikking, da er vottestrikking noe for deg!

Dette er vottene Sunna!

Sunna betyr sol på gammel høytysk, og solmotivet i disse vottene er hentet fra gamle vikingesymboler.
Mønsteret kommer i damestørrelse og strikkes med garn med ca 175 m pr 50 gram på pinne nummer 2,5, men pinnestørrelse kan variere for å oppnå riktig strikkefasthet. Det er lett å variere størrelsen på vottene ved å velge tykkere eller tynnere garn.

Disse vottene har jeg strikket i garnet jeg farger selv, Vandre, som kommer i 100 grams hesper, rikelig til 2 par. Men, Sisu eller de fleste typer av babyull har samme tykkelse og kan fint brukes!

Mønsteret er publisert både på Amica Patterns, og på Ravelry.

Posted in Amica Patterns, Strikking | Comments Off on Sunna – nytt vottemønster :-)

Miljøvennlig emballasje – lag din egen!

Hva kan vi lære av en strandet hval i Bergen?

 

Som dere vet synes jeg at det er viktig å ta små grep for en grønnere hverdag. Jeg mener ikke at alle skal flytte på landet og dyrke egne grønnsaker, men at kanskje det er en eller to ting som det går an å endre i hverdagen som på lang sikt bidrar litt til at alle får det bedre.

Jeg ble oppriktig lei meg av å se bildene fra Sotra, rett utenfor Bergen på mageinnholdet i den strandete hvalen.

Det er klart – vi skal ikke kaste plast i naturen, og en måte å hindre det er å bruke mindre plast. Så – her kommer mine aller beste tips!

Handlenett er en av de tingene jeg bruker mye. Når de ikke er med på butikken, henger de på knagger på kjøkkenet og er oppsamling for panteflasker. Dermed blir det aldri mye flasker hjemme (slik det var før, da vi bare satt plastposer i boden…)

Handlenettene over har jeg sydd fra mønsteret “Handlenett i tre utgaver” fra Amica Patterns. Jeg tror jeg har sydd en million av de blomstrete… eller i hvertfall nermere 40 og både gitt vekk i gaver og solgt. De er foret og holder vekten veldig bra!

Dette handlenettet i voksduk har jeg kalt “Internett”, det er også fra Amica Patterns. Dette var et av de aller første mønstrene jeg laget til meg selv og dette har også vært en stor suksess på messer. Jeg har fremdeles en del av disse hjemme med strikketøy og annet i. Og jeg har også sydd mange av disse i stoff, uten voksduk.

Dette er to handlenett som du finner gratis på serien min Ninas syrom. Her har jeg også laget beskrivelser for en mengde forskjellige lommer som du kan utstyre nettet ditt med, og alt dette finner du gratis blant annet her.

Så skal vi ikke glemme grønnsaksposene mine. Om du er lei av å gå på butikken og komme hjem med alle disse tynne, gjennomsiktige posene som du ikke kan bruke til noenting etterpå, så kan du sy deg noen grønnsaksposer! Gratis mønster finner du her. 

Og sist, men ikke minst – om du trenger noe å pakke inn matpakken i – gulroten – osten i kjøleskapet etc – så har jeg også en liten film som viser hvordan du lager bivokspapir, eller vokset stoff som du kan bruke til nettopp dette. 

Da håper jeg du ble litt inspirert til å lage deg noen handlenett eller annet og gå på butikken med stil neste gang!

Bare bildet av den strandete hvalen i Bergen med 30 plastposer i magen er argument godt nok for å gjøre dette 🙂

Posted in Amica Patterns, Lær å sy, Ninas syrom | Comments Off on Miljøvennlig emballasje – lag din egen!

Nye votter – nytt vottemønster – Skraut

Jeg kan bare si en ting og det er at jeg koser meg noe veldig med å strikke votter. For 15 år siden var jeg en votte og lue-strikker, noe alle rundt meg ble påvirket av (de ble varme på hode og hender).

Nå har jeg i lengre tid strikket store plagg, skapet er fullt og jeg var klar for småstrikk igjen. Så jeg har tatt opp igjen min gamle lidenskap – nemlig votter!

Dette har resultert i dette mønsteret, Skraut.

Skraut betyr ornament eller dekorasjon på gammelnorsk. Mønsterbordene i disse vottene er inspirert av gamle tresnitt, med sine rette, elegante linjer.

Mønsteret kommer i både dame og herrestørrelse og strikkes med garn med ca 175 m pr 50 gram på pinne nummer 2,5, men pinnestørrelse kan variere for å oppnå riktig strikkefasthet.

Det som er ekstra gøy er at dette er det første mønsteret som jeg og Elisabet publiserer på Ravelry! Så om du ønsker å kjøpe mønsteret kan du nå altså velge, enten her på Ravelry, eller her på siden vår Amica Patterns.

Og jeg må si jeg er ørlite stolt over å ha publisert mitt første mønster på Ravelry 🙂

Posted in Amica Patterns, Strikking | Comments Off on Nye votter – nytt vottemønster – Skraut

Scandori – mitt system for å huske…

Dette er jo ikke mitt system. Men jeg bruker det. Opp gjennom årene har jeg hatt en haug med skoledagbøker (husker dere de?), 7. sanser i forskjellige varianter og ymse elektroniske opplegg, men jeg har kommet frem til  jeg må skrive. Ikke møter og avtaler, men andre ting som skal huskes.

For snart 2 år siden kom jeg over et system som heter “bullet journal”. Det bruker jeg. Og det er derfor jeg trenger notatbøker. I tillegg kom Silje, en god venninne, på besøk og lurte på om jeg hadde hørt om Midor. Hæ! Sa jeg. Men du verden dette var et fantastisk tips!! Dette er et et japansk system som oppbevarer disse bøkene.

Dette er skinnomslag med strikk i ryggen, slik at nye notatbøker settes inn med strikken midt i notatboken. Og her kan det utvides med ganske så mange notatbøker. I motsetning til Filofax, for eksempel, hvor alle sidene har hull og settes i “ringperm” så er altså dette et system hvor en setter inn hele notatbøker/kalender/adresselister/kart – ja det er nesten ikke grenser for hva som går inn her.

På jobb  skriver jeg mye når jeg er på møter. Og vanligvis har jeg hatt en møtebok, hvor alt føres kronologisk. Men for to år siden begynte jeg å ha en notatbok for hvert prosjekt. Det har gjort det mye enklere å finne tilbake til hva som ble gjort sist når noe må finnes frem. Og alle notatbøkene oppbevares da i læromslaget. Jeg kan ikke vise dere bilde av dette, men dere kan få se bilde inn fra siden for å se tykkelsen på jobb-boken (den røde) og den private (den sorte).

I den private har jeg ikke hemmeligheter for dere! Der er det enkelt. Jeg skal vise dere hvordan den ser ut inni. En bok til kalender, en bok for å notere planer for blogg og sånn, og en bok jeg noterer i når jeg holder på med håndarbeid. Fyllepenner bruker jeg hele tiden for jeg har en tendens til å holde så hardt på kulepenner. Klikk på hvert bilde for å se det større.

Disse skinnetuiene, eller Scandori, som jeg kaller mine, lager jeg i 3 størrelser som passer til notatbøker i følgende størrelser:
11 x 21 cm
9 x 14 cm
9 x 12,5 cm

Om dette er noe du kunne tenkt deg har jeg fremdeles litt skinn igjen. Jeg har sendt slike mange steder for noen år siden, inkludert utlandet og det er jo litt gøy.
Den største tar jeg 245 (inkl porto) og de to mindre størrelsene 195 (inkl porto). Da sender du meg en mail på nina @ fiberandart.no (fjerne mellomrommet 🙂 ) eller om du er på facebook så sender du meg en melding. Alle får forresten med en håndlaget notatbok i sitt læromslag og strikk til å sette inn ekstra bøker.

Fargene jeg har er vist under, fra toppen og nedover: Sort, brun, rød, grønn og blå.

Posted in Scandori | Comments Off on Scandori – mitt system for å huske…

Lag din egen notatbok på 1-2-3

Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for fine notatbøker, og jeg bruker de også.

For noen år siden begynte jeg å lage noen skinn-omslag for oppbevaring av notatbøker, og da tenkte jeg at jeg måtte jo klare å lage notatbøker også. Jeg har prøvet litt forskjellige metoder, i begynnelsen sydde jeg de i ryggen, og det har jeg laget fremgangsmåte på som du finner her. Jeg har prøvet med litt av hvert forskjellig på utsiden, ark fra plakater, kalender og litt stive ark, men det jeg synes fungerer best, og som blir “gøyest”, er tapeter.

Jeg har derfor tenkt å vise hvor enkelt det er å lage disse bøkene.

Jeg har vært kjempeheldig, og fått noen nydelige tapet-prøvebøker fra min lokale fargehandel i Larvik, Arnes Fargehandel. De har (dessverre…) et veldig godt utvalg av Panduro og all verdens andre hobbysaker så det er vanskelig å komme ut derfra uten fulle poser 🙂

Dette er boken jeg bruker, og jeg har valgt meg ut en tapetprøve som jeg har revet ut.

Jeg har lagt 2 A4 ark oppå for å se at størrelsen passer, og at motivet blir bra når boken blir brettet.

Det første jeg gjør er å dele arket i to. det gjør jeg ved å klippe litt buet mellom de to A4 arkene slik:

Det ser kanskje litt rart ut, men enten må jeg klippe helt nøyaktig rett, eller så kan jeg gjøre det slik. (Jeg klipper altså buet for å vite hvor jeg IKKE skal rette inn arkene etterpå)
For å gå videre nå trenger jeg nemlig to helt rette kanter, altså hjørnet oppe og nede til høyre. Det er der jeg nå legger arkene mine.
Du kan velge hvor mange ark du vil bruke. Jeg bruker ofte 10 ark. Det blir 20 ark ferdig brettet, eller 40 sider.

Under ser du at jeg har lagt arkene mine kant i kant med tapethjørnet, og da kan jeg ta de inn i stiftemaskinen og stifte på midten. Stiftemaskinen var faktisk litt vanskelig å få tak i og da jeg til slutt fikk tak i så kostet den litt, men jeg er tipset om at ebay er et sted å se etter slikt.

Og – selv om jeg viser det fra denne siden på bildet for at dere skal se hvor rett hjørne er, så pleier jeg å stifte fra utsiden slik at stiften er hel i ryggen på boken.

For å kutte bruker jeg linjal og rullekniv. Du kan bruke tapetkniv, bare pass på å ikke dra i stykker tapeten.

Begynn med å rette av kanten på langsiden. Dette gjør du før du bretter boken. Legg linjalen slik at du kutter bare i tapeten og ikke i boken.

Du kan selvsagt også bruke en saks.

Når kanten er renskåret bretter du boken slik at stiftene er i ryggen, men her må du også passe på at det er helt rett i toppen og bunnen.

Nå kan du bestemme hvor bred du ønsker boken din. Fordi jeg bruker disse i mine skinnbøker, vil jeg ha bredde fra ryggen og til kanten 11 cm. Jeg legger dermed linjalen min på slik at 11 cm treffer ryggen, så presser jeg hardt ned og ruller over med kniven flere ganger, helt til alle arkene er kuttet.

Og det er faktisk det hele! Da har du en notatbok fiks ferdig!

Og her er en hel liten haug ferdig 🙂

Posted in Scandori | Comments Off on Lag din egen notatbok på 1-2-3

Andor – veldig elegant og stilig strikket poncho!

Rett før jul strikket jeg ferdig ponchoen Andor, designet av Linda Marveng. I alle juleforberedelsene så fikk jeg faktisk ikke blogget denne, bare vist et bilde på facebook, så her kommer flere bilder og link til mønster!

Ponchoen er strikket i Pelsullgarnet fra Hillesvåg Ullvarefabrikk, som heter Tinde. De har fått denne spesialdesignet av Linda Marveng.

Det går altså an å kjøpe mønster og garn i pakke hos Hillesvåg her, eller så kan mønsteret kjøpes på engelsk alene her.

Jeg har valgt å strikke min poncho i lys brun og er veldig fornøyd med fargevalget mitt (som dere nå vet er favoritten…!)

Dette var et stort arbeid å strikke, men du verden så kjekt! Det er alltid gøy når jeg strikker noe og så blir det enda bedre enn jeg kunne håpe på! Jeg har brukt ponchoen en del og fått masse skryt, hva er vel gøyere?

Det er jo ikke bare jeg som liker strikketøy… Når det er strikketøy av god kvalitet så har jeg jo verdens skjønneste hjelper, Tussi 🙂

Posted in Strikking | Comments Off on Andor – veldig elegant og stilig strikket poncho!

Selbu Modern – ny strikket lue etter gratismønster

Jeg har strikket en ny lue i helgen. Jeg fant et gratismønster på Ravelry som het Selbu Modern, og synes denne så veldig fin ut. Jeg har manglet noe å bruke på hodet til den grønn-brune kåpen min, og i mangel på andre ting har jeg altså i hele vinter gått rundt med en … blå!… lue. Den er jo varm, men ikke noe fin.

Nå fant jeg faktisk nestes samme, litt rare grønnfarge i Raumas garn PT2, så da ville jeg prøve meg.

Jeg har strikket på pinne 2 (bråtet) og 2,5 (resten) og på et par kvelder ble den ferdig.

Garnet “stakk” noe voldsomt synes jeg, men det bedret seg veldig etter vask. Jeg vasket først for hånd i vasken, og så skulle jeg likevel vaske en strikket jakke i maskinen, så jeg la luen med. Mønsteret kom også mye tydligere frem etter denne vasken.

Prosjektet mitt ligger på Ravelry her, og der er også gratisoppskriften. Jeg er litt usikker på om det er mulig å få tak i den uten å være bruker på Ravelry. Ravelry er en stor database for strikkere med mønstre, forum og mulighet til å holde orden i egne prosjekter etc.

Posted in Strikking | Comments Off on Selbu Modern – ny strikket lue etter gratismønster