Ninas syrom: Vattert glidelåspung

Vattert glidelåspung

Hurra! Enda en episode om glidelåspunger er klar. Denne gangen en vattert mappe, og du verden så forskjell det blir med og uten vatt. For ordens skyld, jeg syr slike både meg og uten vatt, det kommer helt an på at jeg skal bruke den til. Ja – og selvsagt hvor tykke stoffene er i utgangspunktet!

Klippemålnene mine er som følger:
Ytterstoff: 2 stk à 26 x 22cm
Fôrstoff: 2 stk à 26 x 22cm
Bordvatt:2 stk à 26 x 22cm
Glidelås: 40 cm

Som dere har skjønt nå, så klipper jeg litt på “måfå” og målene mine har derfor bare blitt til for det passet med stoffbiten jeg hadde. Så derfor tenker jeg at ikke ha fokus på mine mål, men finn gjerne på dine helt egne :-) For det jeg aller helst vil er å lære bort teknikken, og så overfører du til det prosjektet som du holder på med eller har i tankene.

Og fremgangsmåten, den finner du i videoen under.

Lær å sy!  Gratis nettkurs!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

 

Posted in Lær å sy, Ninas syrom, Søm | 1 Comment

Ninas syrom: Glidelåspung

Glidelåspung01

Da er jeg klar med en ny episode, og denne gangen er det glidelåspung som er tema. Eller glidelåsmappe eller bare pung. Her er det så mange navn som brukes om hverandre, og det kommer litt an på størrelsen du velger å sy i.

Klippemålnene mine er som følger:
Ytterstoff: 2 stk à 23 x 15cm
Fôrstoff: 2 stk à 23 x 15cm
Glidelås: 20 cm

Og fremgangsmåten, den finner du i videoen under.

Her er en annen mappe jeg har sydd, litt sånn på “måfå”, bare klippet stoff uten å måle egentlig :-)

Glidelåspung02

 

Lær å sy!  Gratis nettkurs!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

Posted in Lær å sy, Ninas syrom, Søm | 1 Comment

Ny veske/nett/bag – her er mine mål!

nett01

Jeg har kjøpt to pakker med firkanter av japanske quiltestoffer på Quilteloftet på Brokelandsheia. Jeg tenkte at det sikkert var for lite med en pakke, men til denne vesken eller nettet har jeg brukt under en pakke, og jeg har enda en pakke igjen.

Motivasjonen var egentlig bare å sy sammen bitene for å se hva det kunne bli for noe, men da jeg hadde fått noen sammen synes jeg det så ut til å kunne bli bra størrelse på en veske jeg vil bruke til korpsøving. Den skal romme to muter, notestativ og noter, samt en liten veske med ventilolje, pennal og litt ymse.

Jeg har ny symaskin. Jepp. Der sa jeg det – og dette skal jeg komme tilbake til senere. Kort fortalt har jeg fått god hjelp og jeg har prøvesydd. Jeg har kjøpt en Brother InnovIs NV1800Q og jeg er forelsket. Kjøpt i butikk (Quilteloftet) for jeg både får opplæring (kanskje blir der kurs om vi er flere som kjøper) og jeg har et sted å kontakte om jeg lurer på noe. Jeg er ikke sponset annet enn av mannen så dette er ikke i konflikt med noe som helst av annonnsering etc, bare sånn for å få sagt det.

Hvorfor sier jeg det nå… For jeg har sydd tre lag med bordvatt inn i denne vesken, så den er tykk, god og isolert og står av seg selv på gulvet. Nevnte jeg tykk? Og maskinen syr rett gjennom.

Jeg var litt bekymret for bunnen på vesken for ofte blir nettene mine satt på bakken – men det finnes noe morsomt i stoffbutikker! Nemlig dette sorte stoffet som er en blanding av vevet stoff og noe laminerte greier. Ikke voksduk, som vil kunne perforeres i sømmen etter en stund, men dette sorte, tykke plast-stoffet.

nett04

Jeg ville at det skulle gå litt opp på sidene og så skulle jeg ha en bred bunn.

Og så var det glidelås. Jeg ville ha glidelås og den skulle være innfelt, ikke bare sitte i toppen av vesken. Jeg har hatt en ide på det lenge, og nå fikk jeg testet den ut!

nett02

Og nærbilde:

nett03

Om du vil sy lik så kommer alle målene her til yttervesken. For og glidelås-delene ble klippet litt på måfå, men jeg gjør det gjerne på nytt. Jeg lurer på om dere er interessert i en video for denne teknikken?

Så da ble det slik :

Ytterveske mål av rutete del: 52 cm x 34 cm (2 stk)
4 lag bordvatt (to til hver side) 52 cm x 34 cm (2 stk)
Her hadde jo jeg tre men to vil holde mer enn nok!

Sort bunn: 52 cm x 24 cm
Jeg sydde hjørner som i episoden “Firkantet bunn” (se under) og målet jeg hadde tvers over var 16 cm. Så bunnen min er altså 16 cm bred.

Hankene er laget som i episoden om skråbånd og kantebånd, jeg klippet de ca 12 cm brede og i tillegg la jeg inn (etter å ha strøket de) 6 cm brede remser av bordvatt for litt tykkere hanker. Jeg ville også ha hanker jeg kunne holde i hånden, ikke over skulderen, så lengden på hankene er 112 cm, og de er sydd fast med en avstand på 17 cm.

Som sagt! Gi et hint om dere vil ha dette som prosjekt i video, dette kan overføres til alle størrelser :-)

 

Posted in Lær å sy, Ninas syrom, Søm | 1 Comment

Ninas syrom: Passepoilert lomme med glidelås

Her kommer en stor overraskelse: Denne veldig elegante og lekre lommen med glidelås er på langt nær så vanskelig som den ser ut til! Faktisk, når du har prøvet deg selv, vil du se at den er ganske lett å få til, bare du klipper nøyaktig der du skal, og bruker strykejernet.

Ninas syrom passepoilert lomme helt ferdig (3).Movie_Snapshot

Denne lekre teknikken brukes på lommer, for eksempel baklommer i bukser, vester, jakkelommer og mere, da legges det gjerne inn et stoff i mellom som skjuler selve åpningen, og åpningen i seg selv lages mye mindre. Derfor er det ikke så dumt å sy noen av disse lommene for å øve litt.

Passepoilert lomme:

Klippemål:
2 stk: 20 x 25 cm
Stabilisering av noe slag: 4 x 18 cm
Glidelås 18 cm eller lengre (kan klippes ned). Glidelås i metervare er også kjekt å ha til sånne prosjekter.

***

Lær å sy!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

Posted in Lær å sy, Ninas syrom, Søm | Leave a comment

Kåpe fra kurs hos Tine Solheim

kåpe01

Dere som følger med på bloggen og ikke minst, facebooksiden min, dere har skjønt det for lenge siden! Jeg er helfrelst etter sykurs hos Tine Solheim for to uker siden. I kjent Nina-stil satt jeg i gang med et prosjekt jeg ikke på noen måte ante konsekvensene av. Jeg ville nemlig sy meg en kåpe, og hadde falt helt for en i Tines første sybok, Sy magisk.

kåpe02

Alle kursdeltagere møtte opp fredag ettermiddag, fikk servert suppe og hadde en gjennomgang hva vi skulle sy og hvilke stoff vi ville bruke. Jeg var eneste som skulle sy kåpe, og hadde ikke med noen stoff for å komme litt ut av den vanlige “boksen” min. Så fredag kveld reiste en gjeng av oss, sammen med Tine, til SAAB tekstil på Grønland. Store verden, der skal jeg tilbake!

kåpe03
(klikk på bildet for større bilde)

Jeg fant en lekker blonde, forstoff, knapper og litt ymse bånd der, og boken er slått opp på kåpen jeg falt sånn for. (Så dere som har spurt meg om mønsteret på denne så er det altså veldig lett tilgjengelig i den flotte boken Magisk søm).

kåpe06

Hele lørdagen gikk med til å tegne av og tilpasse mønsteret. Her hadde det vært enklere om jeg hadde sydd kjole som mange andre, men dere kjenner jo meg… høye kneløft er stilen :-)

kåpe05

Da jeg begynte å klippe ut stoffet var klokken allerede blitt fire, og det var bare en time igjen av lørdagen. Da fikk jeg kjempehjelp! For nå skulle den kreative biten få utløp – hva skulle kåpen pyntes med??

kåpe04

Her prøver vi blonder og stasj i forskjellige formasjoner på kåpen. Jeg fikk tilbud om å stå videre i atelieet utover kvelden, og jeg fortsatte halvannen time til, før jeg reiste til hotellet. Men jeg skjønte jo at det var ikke sjanse i havet å bli ferdig om jeg ikke jobbet utover kvelden. Så symaskiner ble tatt opp på rommet, og jeg sydde til halv ett om natten – det meste håndsøm for å få ferdig de tingene som tok tid.

kåpe09
Hotellrommet med symaskiner og Skal vi danse på TV :-)

Jeg skjønte og at uten plan for siste dagen ville jeg ikke komme i havn – og nå var målet mitt nedjustert til å få hjelp til å sette inn det ene ermet. Så plan ble skrevet på morgenkvisten:
kåpe07

Det var fremdeles en del håndsøm som gjensto og det tok jeg fortløpende.

kåpe10

Da kurshelgen var ferdig, hadde jeg sydd kåpen med ett erme, foret var helt ferdig og det samme var kragen. Det som manglet var å sy på blonde på ermet for hånd, sette i ermet nr 2, sette i foret, sy knapphull og knapper. Overkommelig – tenkte jeg – men du verden det har tatt tid!

For – da jeg sydde i foret gikk jeg tom for undertråd og måtte gjøre det en gang til (er det ikke typisk??).

Og foret var helt satt i, oppdaget jeg at høyre frontstykke (som har blonde på seg) var 3 cm lenger enn det andre. Antakelig har stoffet dradd seg da jeg sydde blonden på og jeg tenkte ikke på at det var noe som jeg måtte sjekke. OK, så gikk det i orden, men så oppdaget jeg at symaskinen min ikke ville sy så store knapphull. (Knappene ER store). Så frem med en annen maskin. Til slutt vrangsydde jeg ermene og da var kåpen ferdig da jeg hadde sydd i knappene for hånd. Men jammen tok det tid. Og jammen er kåpen flott og god!!

kåpe08

Her er vi, Tine Solheim og jeg, etter endt kurs. For en fantastisk helg, og så gøy å få litt innblikk i hvordan proffene jobber! Både håndtering av symaskin og tanktegang når det gjelder komposisjon. Uten tvil – jeg er medlem i fanklubben til Tine, det er helt sikkert!

Planen videre når det gjelder klær til meg selv er å sy noe fra boken Sy Magisk, der er fine grunnmønstre som gir store muligheter for å variere disse!

Posted in Søm | 1 Comment

Ninas syrom: Poncho, hals og pulsvanter

poncho06

Etter å ha prøvesydd den blå ponchoen har jeg sydd opp en i beige med litt kraftigere bånd på, og ikke minst – spilt inn ny episode i Ninas syrom!

Så – her kommer vitale mål og info:

Sammensying med rettsøm:
Lengde: 3-3,5 mm (prøv deg frem hva du synes er best)

Klippemål:
Poncho: 140 cm x 55 cm
Løs hals: 140 cm x 30 cm
Pulsvanter: 20 cm høyde, mønster lager du selv som beskrevet i episoden.
Totalt må du altså kjøpe 1,05 meter ullfilt. Kjøp gjerne en litt tynn og fin kvalitet, da får du fin drapering i halsen på ponchoen.

Sidesømmen sys, og la det stå igjen 30 cm fra bretten til halsåpning. Prøv først med å sette knappenåler for å sjekke om du synes det passer for deg.

poncho07

Posted in Lær å sy, Ninas syrom, Søm | 1 Comment

Poncho-dilla i høst

Jeg har ponchodilla i høst!

Poncho04

Det begynte i vår hvor jeg fikk denne lekre saken av en venninne (tusen takk igjen!!! <3 ) Det er en Tinde-poncho og jeg har brukt den i vår og nå i høst, bildet av den var sammen med halsen jeg strikket.

Ja, så strikket jeg meg jo en poncho. Den ble jeg også veldig fornøyd med!

Jeg har jo abolutt sett motebildet nå i høst – det skal være ponchoer i alle varianter. Jeg må si jeg er ikke så veldig begeistret for de som er laget av pledd med frynser og ruter og sånn, men jeg liker de som kan erstatte gensre.

Derfor har jeg planlagt ganske lenge dette prosjektet. (Det tar tid å lage mønstre og episoder til Ninas syrom!) I dag fikk jeg satt meg ned og testet planen min (det sys alltid prøve før film), og den funket! Stoffet er en deilig, deilig ullfiltkvalitet fra Quilteloftet på Brokelandsheia (det er lokalbutikken min når jeg er på ferie, og så sender hun i posten, da bare ringer jeg og så vips er det der på en svupp!). Og – den koster 145 pr meter! Og til hele prosjektet går det 1,05 cm! Snakk om julegavetips!

poncho05

Settet består av poncho, løs hals og pulsvanter, og alt kan selvsagt brukes om hverandre eller sammen. Fordelen med ullfilt av bra kvalitet er at det blir en lekker drapering i halsåpningen på ponchoen hvis en ikke bruker den løse halsen.

Jeg har pyntet med to fløyelsbånd og det synes jeg løftet hele ponchoen.

Men frykt ikke – dette var jo prøven, jeg skal sy en til slik at det blir film av det!

Posted in Ninas syrom, Søm | Leave a comment

Nytt mønster: Prosjektmappen

Jeg har hatt en fantastisk helg på kurs hjemme hos Tine Solheim i hennes atelier. Jeg har lovet blogginnlegg av dette og det kommer, men akkurat det jeg har gjort nå er å lage ferdig et nytt mønster til Amica Patterns. Det ermønstersiden til Elisabet og jeg, hvor du kan sy/strikke og deretter selge produktene du lager med god samvittighet.

Mange av våre mønsteridèer kommer egentlig fra våre egne behov, naturlig nok, og noe jeg har savnet er å kunne se hva jeg har i forskjellig oppbevaring. Jeg har nemlig alltid mange prosjekter på gang samtidig, være seg både strikking og søm og annet. Derfor kom jeg på ideen med disse prosjektmappene som er stødig og solide, og som det er lett å se hva som er inni.

Prosjekt01

De kommer i tre størrelser slik at det er mulig å ha både store og små prosjekter på lur… eller jeg mener… tilgjengelig når du trenger de .

Mappene måler (bakfra) 38x18x8, 25x22x8 cm og 20x40x8 cm.

I disse har jeg brukt noe som heter veskeplast, som er en ganske solid og god plast å jobbe med. Ikke minst holdbar, for et alternativ er faktisk å få tak i sånn plast som brukes i vinduer i båt-kalesjer. Veskeplast får du i alle quiltebutikker. Du kan også bruke voksduk, men jeg opplever at de er ganske tynne i forhold til denne veskeplasten.

Det å sy i veskeplast kan være en utfordring i seg selv – men har du ikke gjort det før så går dette helt greit, for alt dette er veldig godt vist i mønsteret med bilder og forklaring.

Jeg vet dere venter både på helgereferatet og ny episode på Ninas syrom – og det kommer om ikke mange dagene!!

Riktig god fredagskveld til dere alle!!

Hilsen Nina :-) :-)

Posted in Amica Patterns, Lær å sy, Søm | 4 Comments

Ninas syrom: Grønnsakspose

Grønnsakspose

Jeg er ganske opptatt av miljøet. Ikke sånn at jeg er fanatisk, men sånn at om jeg kan gjøre enkle grep i hverdagen og det ikke tar meg noe mer tid enn det mindre miljøvenlige alternativet, ja da tar jeg grep.

Jeg har lenge brukt handlenett som jeg har sydd selv. Og fordi jeg la igjen handlenettene mine på hytten i sommer (ja, jeg fant jo raskt ut at jeg trengte å ha noen der også), så har jeg sydd meg to nye i det samme mønsteret fra Amica Patterns. Også disse nettene har jeg kjøpt i koselige Tilda-stoff.

Men til stadighet kommer jeg hjem med de små og tynne plastposene til grønnsaker, og de bruker jeg ikke til noe i det hele tatt. De går rett i resirkuleringen i det øyeblikket jeg pakker ut av handlenettene.

Jeg har derfor lenge tenkt å sy poser som kan brukes flere ganger, og nå har jeg laget noen fine poser. Faktisk så fine at mannen i kassen sa “Å så deilige poser!” første gang jeg brukte de.

Se filmen og sy slike selv!

Sikksakk til sammensying:
Bredde: 4-5 mm (ikke så viktig)
Lengde: 2,5 mm

Klippemål: 30 x 40 (brettes i siden til 30 x 20)


***

Lær å sy! Gratis nettkurs!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

Posted in Ninas syrom, Søm | Leave a comment

Kongelig lilla jakke/ Regal Purple Jacket

Jeg har tidligere strikket min utgave av “Kongelig lilla jakke” av Linda Marveng. Den gangen strikket jeg i ull og den er kjempedeilig. Jeg blogget den to ganger, både bilder fra syrommet og bilder fra snøfresing. En venninne strikket den i Perle fra Hifa, og det er nå over to år siden. Hun har brukt jakken sin igjen og igjen, og vasket og vasket. Den er rett og slett LIKE FIN! Så da jeg skulle ha sommerstrikketøy i år var det ikke tvil – jeg ville strikke denne morsomme jakken i Perle. Mønsteret er nemlig så lett å huske.

Regal2

Regal3

Som dere kanskje husker fra tidligere i sommer så er garnet godkjent av kvalitetskontrollen her hjemme:

Tussi

Og dere – det er hyggelig å kjøpe norsk når det i tillegg er så bra kvalitet! Og husk – er du medlem i et husflidslag så får du 10 % rabatt når du bestiller direkter fra Hillesvåg!

Posted in Strikking | 2 Comments