Spring forest – nytt vottemønster

Jeg har igjen ferdigstilt et vottemønster jeg har jobbet med – nemlig Spring Forest. Ved å bruke tre forskjellige grønnfarger på bakgrunnen, og hvitt som mønsterfarge, minner dette meg om fargene i skogen om våren.

Vottene strikkes med babyull på pinne 2,5 for å få en strikkefasthet på 32 masker og 26 omganger = 10 x 10 cm.

Mønsteret kan kjøpes på norsk på Amica Patterns, og på både norsk og engelsk på Ravelry. 

Mønsteret kommer i damestørrelse, men ved å variere pinnestørrelse eller type garn er det lett å lage vottene større eller mindre.

Jeg synes det er så gøy å strikke pene votter! Jeg ser mange strikker veldig pene sokker – men slitasjen er jo så stor på sokker! Derfor er votter helt perfekt når en først skal strikke litt og bruke tid på det. Votter blir langt fra så slitt som sokker 🙂

Share
Posted in Amica Patterns, Strikking | Comments Off on Spring forest – nytt vottemønster

Linda Marveng – strikkedesigner

For 5 år siden gjorde jeg et veldig hyggelig bekjentskap med strikkedesigner Linda Marveng. Jeg var da studieleder i Larvik Husflidslag og ansvarlig for alle kurs og en del foredrag, og Linda hadde akkurat gitt ut sin føste strikkebok, To rett, en vrang. Etter dette har jeg fulgt med Linda på facebook og Ravelry, og hun har utgitt utallige fantastiske strikkedesign både i Norge og utlandet. Hun er ikke lenger en norsk strikkedesigner bosatt i London, hun er nå en internasjonal strikkedesigner bosatt i Norge.

Hun har også et samarbeid med Hillesvåg Ullvarefabrikk, hvor en kan få kjøpt mønster og garn som pakke. Jeg har strikket to av disse designene kjøpt i slike garnpakker, og faktisk – hele lunchbordet hev seg med på å strikke ponchoen Andor. Det gjorde også de fleste i klubben min, så da vi var på Londontur i høst benyttet vi anledningen til å få tatt et ponchobilde foran Marble Arch. (Ja – det er en kul på magen under ponchoen 🙂 )

Idunn – en annen garnpakke fra Hillesvåg

I tillegg til flotte design, behersker Linda det fantastiske med passform! Og det kan jeg ikke bli mer fornøyd med. Så, alt jeg har strikket av hennes design, kan jeg følge oppskriften og ta på meg plagget etterpå. Så – de siste årene har jeg faktisk bare (med unntak av en Fanakofte) bare strikket hennes design.

Her er bildene av min Andor alene, og flere bilder her.

En annen favoritt er Morbærsilkejakken. Den har jeg brukt mye, den er så lekker! De kule bildene fikk jeg ta hos venninne Lines flotte alpakkaer:

Silkejakke2

Jeg fikk sjansen til å være med på å teststrikke et mønster på Ravelrygruppen til Linda, nemlig Summer Leaves Sweater og bildene her ble tatt på historiske Kaupang i Larvik. En nydelig genser som har vært mye brukt!

Summer Leaves10

Oversized Patronbelte genser er også et mønster fra Lindas bok, flere bilder her. 

Og så må vi ikke glemme Arkadevesten heller:

Nei, hvor skal jeg slutte? Hele 22 av hennes design har jeg strikket, og jeg vet at det kommer til å bli flere! Om du er på Ravelry kan du se alle prosjektene mine her.

Share
Posted in Strikking | Comments Off on Linda Marveng – strikkedesigner

Ny Fanajakke til Olav

Den forrige Fanajakken jeg strikket til Olav ble raskt for liten, men du verden så praktisk. Vi bruker den til yttertøy når vi er på tur. Da skal det sies at han ligger godt i vognen i hjemmesydd skinnpose (som jeg skal vise dere hvordan jeg har sydd litt senere), og når han er i bilsetet så blir det varmt nok, eventuelt får han et strikket teppe på utsiden. Jeg er litt restriktiv mot å ha for mye klær inni bilsetet, da kan vi heller legge noe utenpå etter at selene er spent fast.

Tro det eller ei, denne jakken er strikket i størrelse 9 måneder. Og SÅ stor er virkelig ikke gutten, altså. Så jeg lurer jo litt på størrelsene, særlig de små, i dette heftet fra Sandnes garn. For den som var 3 måneder passet bare i 6 uker. Nå er Olav akkurat 9 uker på dette bildet.

Her ser dere også stjernemønsteret på innsiden av jakken, det er fordi jeg hele tiden holder mønsterfargene på samme sted på fingeren når jeg strikker. Jeg holder den mørkeste til venstre og den lyse til høyre.

Båndene jeg har sydd over klippekantene er skikkelig gamle, kanskje 40 år. VI hadde visstnok noen i familien som jobbet på en fabrikk hvor slike ble laget, så i alt jeg har overtatt fra min mor har jeg funnet mange forskjellige skatter.

Jeg synes det var ekstra gøy med knappene – de har samme stjernemønster som jakken.

Halskanten har jeg strikket ganske løs. Den skulle egentlig vært strikket på en pinnestørrelse mindre, men jeg vil på ingen måte ha noen stram halskant, så jeg beholdt samme pinnetykkelse. Og det var bra merket jeg, da vi tok på jakken. Det er jo ingenting som er verre enn å ha noe stramt i halsen.

Jakken er strikket i Lanett Babyull i fargene blå (6033) og hvit (1001) på pinne nummer 2,5.

 

Share
Posted in Strikking | Comments Off on Ny Fanajakke til Olav

Nytt vottemønster – Orange Blossom Love

Helt siden i fjor har jeg strikket mengder med votter og prøvet meg frem med forskjellige mønstre. Noen ble kjempebra og noen har jeg rukket opp igjen 🙂

Men – disse er jeg kjempefornøyde med. Jeg har kalt de Orange Blossom Love, fordi jeg synes duften av appelsinblomst er helt fantastisk, og fordi om du holder vottene mot deg, så dannes et hjerte som omkranser blomstene.

Vottene strikkes med babyull på pinne 2,5 for å få en strikkefasthet på 32 masker og 26 omganger = 10 x 10 cm.

Mønsteret kan kjøpes på norsk på Amica Patterns, og på både norsk og engelsk på Ravelry. 

Share
Posted in Amica Patterns, Strikking | Comments Off on Nytt vottemønster – Orange Blossom Love

Heklet blekksprut til baby – egentlig prematur-prosjekt

For en tid tilbake kom jeg over en video på facebook som viste hvordan forskere i Danmark hadde funnet ut at prematurfødte barn hadde god effekt av å ha en heklet blekksprut i sengen når de er født. De holder nemlig rundt tentaklene, som et substitutt for navlestrengen. Og – dermed får andre ledninger og sonder være i fred.

Men – om premature liker dette, så tenker jeg at da må jo kanskje spedbarn generelt like dette? Så jeg har heklet en slik som Olav har fått. Men – jeg kan ikke si at den helt fanget interessen hans – i hvertfall ikke enda.

I Danmark er det en stor bevegelse for å hekle slike og levere til prematur-avdelinger på sykehus. De startet innsamlingen i 2013 og har fra da frem til nå, november 2017, fått samlet inn 24000 blekkspruter! Det er jo helt fantastisk!

Jeg er ikke sikker på om det finnes noe tilsvarende i Norge. En ting er i hvertfall sikkert – jeg sliter sånn med å hekle at jeg skal ikke lage flere.

Armene til blekkspruten har jeg heklet på to forskjellige måter. Dere ser kanskje at det er to armer med mye snurr, og seks armer med lite snurr. Det er bevisst. Jeg leste et sted at for de aller minste så kan de armene med mye snurr være litt store å holde i, så derfor laget jeg noen av hver. Trikset her er – om du vil gjøre det samme – antall løkker du hekler gjennom. En vanlig heklemaske har jo 3 løkker, og som regel hekler vi gjennom2 av de. Om du gjør dette her, så får du armene med lite snurr, og hekler du gjennom 1 løkke så får du mye snurr. Jeg har heklet 4 masker i hver på de med lite snurr, og 3 masker i hver på de med mye.

Det er også viktig at armene ikke blir lengre enn 22 cm.

Selv Martha Stewart har laget en artikkel om dette, det er morsomt å se alle de fine blekksprutene som lages.

Blekksprutgruppen – eller Spruttegruppen – har en egen nettside i Danmark, der finner du også oppskriften.

Det er også mulig å finne mønster via Ravelry, og noen prosjekter ligger der (men ikke langt fra så mange som 24000!) Her er min blekksprut på Ravelry.

Share
Posted in Hekling | Comments Off on Heklet blekksprut til baby – egentlig prematur-prosjekt

To baggydresser i str 56

Her har jeg sydd to baggydresser i størrelse 50. Det er jo så gøy, det går så lite stoff med til disse små plaggene. Heldigvis passet disse to dressene i noen uker!

Mønsteret er som jeg har vist før,  Baggydress fra Hallondsmulan.

Share
Posted in Søm | Comments Off on To baggydresser i str 56

Prikkete sett i størrelse 50

Her har jeg sydd enda et sett i størrelse 50 som vi aldri fikk brukt. Alle stoffene her er jersey, og som dere ser har jeg kantet den hvite bodyen, med det prikkete jerseystoffet. Jeg syntes det ble akkurat passe, og sånn at det ikke ble bare en helt hvit body. Det selger de billigere på butikken 🙂

Denne buksen har fått lommer, det blir jo litt tøfft!

Og her ser dere også detalj av knappestolpen på bodyen:

Dette settet er sydd etter de samme mønstrene som jeg har vist tidligere fra Hallonsmulan:

Body med fuskomlott
Baggypants (kommer både i baggy og slim i samme mønster)

Share
Posted in Søm | Comments Off on Prikkete sett i størrelse 50

Baggydress størrelse 50 – pysj

Her har jeg sydd etter et annet mønster fra Hallonsmulan, nemlig Baggydress. Akkurat denne dressen tenkte jeg ville være fin til pysj, derfor har jeg sydd den i helt hvit jersey. Her har jeg også kantet med samme stoff som dressen er sydd av.

 

Ja, og denne ble jk heller aldri brukt siden vår Olav var så lang.

Share
Posted in Søm | Comments Off on Baggydress størrelse 50 – pysj

Babysett sydd i størrelse 50 – med link til mønster

Jeg har sydd et sett til en liiiiiten baby. Faktisk til  det jeg trodde skulle være vår baby! Men han kom jo ut i størrelse 57 cm lang – så størrelse 50 i klær – uansett hvor fine de er – var jo bare å glemme!

Mange har lurt litt på hvorfor det har vært litt stille her på bloggen fra påsketider og frem til nå, sannheten er at formen min ikke har vært helt på topp. Men nå er både jubel og glede sluppet løs – og Olav, jeg og mannen har kommet hjem fra sykehuset, alle tre i fin form! Olav har allerede blitt en måned og er en stor og sterk gutt 🙂

Det blir derfor innimellom litt småklær – og annet smått – som jeg vil vise frem til dere.

Først ut et sett jeg har sydd med bukse, body og lue (eller hue – for oss fra Bergen).

Selve størrelseslappene har jeg vist dere før 🙂 Men det var kanskje ikke så mange som reagerte den gangen. De kan i hvert fall sees her.

Jeg har noen fine grunnbøker for barneklær (og disse bøkene skal jeg vise frem litt senere), men der begynner mønstrene på ca størrelse 62, og jeg ville jo så gjerne sy til helt nyfødt. Etter litt søking på nett kom jeg over en flink, svensk dame som lager supre barnemønstre. Hun heter Hanna Rönmark og har mønstermerket “Hallonsmulan”. Hun selger absolutt alle mønstrene sine via Etsy-siden Hallonsmulandesign, og noen butikker (også i Norge) selger utvalgte mønstre ferdig i mønsterark. På nettsiden hennes finner du hvilke butikker dette gjelder, og også litt fremgangsmåter, stoff-forbruk, glidelåslengder etc.

Jeg er imponert over hvor profesjonelle nedlastingsmønstrene er. Der kan du nemlig huke av hvilke størrelser du ønsker å skrive ut – så du kan altså skrive ut en og en størrelse. Det betyr i realiteten at det er bare å klippe ut og lime sammen – du trenger ikke tegne av en og en størrelse (med mindre du vil).

Mønstrene koster litt, da – sånn ca fra 150 til 250, men jeg vet hvor stor jobb det er å lage et mønster så å få det ferdig servert slik, da synes jeg det er verdt det. Og – inkludert i prisen er at du kan selge produkter som du lager av disse mønstrene.

Plaggene jeg har laget her er fra tre forskjellige mønstre:

Body med fuskomlott
Baggypants (kommer både i baggy og slim i samme mønster)
Fyra mössmönster

Jeg var litt kjapp da jeg skulle sette på størrelseslappene her, og første jeg satt på ble på den feile siden. Det sjarmerende med sånne små klær er jo at det var jo ikke noe problem å bare klippe en til! Det går jo nesten ikke stoff i det hele tatt!

Share
Posted in Søm | Comments Off on Babysett sydd i størrelse 50 – med link til mønster

Det hele kongerike – det vakreste babyteppe (gratis mønster)

Olav er 1 dag på dette bildet 🙂

For noen år siden strikket jeg teppet som heter “Det hele kongeriket” og ga vekk i barselgave. Det er et nydelig teppe og jeg har alltid tenkt at dette burde jeg ha strikket igjen. Det har jeg gjort nå, og jeg er like fornøyd som sist.

Jeg har strikket på pinne 3, med dobbel tråd av mitt eget garn “Sildre” (ufarget), som er merinoull. Jeg har for tiden ikke noe lagt ut for salg av dette, skulle du ha veldig lyst på så må du sende meg en melding på facebook.

Mønsteret er et gratismønster, riktignok på dansk, men du finner det her.
En liten dansk-norsk ordliste kan jeg legge ved her slik at du klarer å strikke det etter oppskriften som står skrevet:
Slå op – legg opp
Slå om – kast
Luk af – fell av

Da teppet var ferdig vasket jeg det, og mens det fremdeles var vått spente jeg det opp på en lekematte.

Det vil si – lekematten var ikke stor nok, her måtte også en (nokså ubrukt 🙂 ) treningsmatte tas i bruk.

Jeg har satt en knappenål i hver spiss, slik at spissene holder formen når teppet er tørt.

Det er et teppe som tar litt tid å strikke, men du verden, jeg synes det er nydelig. Og ikke minst – det er likt på begge sider! Det liker jeg – da blir det ingen bakside!

Jeg har sydd teppet sammen i hjørnene som det står i mønsteret, men jeg har sydd mye tettere sting.

Share
Posted in Strikking | Comments Off on Det hele kongerike – det vakreste babyteppe (gratis mønster)