Stripete sommerkjole – jeg skulle hatt en stor stråhatt!

New Movie (2).Movie_Snapshot

Jeg har sydd enda en ny kjole, også denne med brystinnsnitt. Jeg har fått så mange spørsmål på hvordan jeg har laget dette kjolemønsteret så jeg skal sette sammen en video til dere, men akkurat når kan jeg ikke love. For – nå holder jeg jo på å sy meg rett og slett ny garderobe.

Dette stoffet er også fra Stoff og stil, men jeg har kjøpt det av en god venninne som ikke skulle ha det. (Det er populært å rydde syrom for tiden).

Sommerkjole

Jeg skulle så gjerne hatt (bohov for) en stor stråhatt 🙂 Men dessverre, dette hodeplagget passet best i dag. Her ser dere også hvor brystinnsnittet går, og du verden som det bidrar til bra passform på denne kjolen.

Sommerkjole2

Aller helst skulle jeg hatt bilde av denne når jeg er ombord på et stort skip og speider ut over haver. For jeg synes kjolen fikk litt maritimt preg over seg. Men – jeg får heller speide utover skog og fjell 🙂

Det er jammen gøy å sy klær igjen! Vinteren og våren har vært ganske travel, og nå er det helt fantastisk å få fylt på garderoben – og ikke minst – jeg koser meg sånn når jeg syr!

Posted in Søm | Leave a comment

Lilla kjole og regndans (eller soldans)

Jeg er i siget! Jeg har laget en lilla kjole!

20160725_102216

Forrige kjole gjorde jeg en liten dans med – men det må ha vært en regndans (jeg er tross alt bergenser). Så nå gjør jeg en dans i regnet – i håp om at det blir en soldans… Det er ikke så lett å se at det regner på bildene (jeg har på solbriller på gøy), så se dansesnutten med lyd nederst.

20160725_102215 (2)

Selve kjolen var for lenge siden et mønster som heter Onion 2035. Det er samme som jeg brukte til forrige kjole. Til forrige kjole hadde jeg laget korte (og videre) ermer, forlenget bærestykket, forlenget hele lengden, endret vidden og laget V-hals, så sånn sett er det ikke så mye igjen av det opprinnelige mønsteret. Og til denne kjolen har jeg øket bærestykkelengden med hele 7 cm, laget brystinnsnitt og har ikke lenger delt for og bak-stykket. Og V-hals altså! Det er fremdeles vanskelig å sy men jeg ser jo at det er noe som kler meg.

En liten regn… eh… soldans:

Og det betyr at min opprydding i stofflageret hjelper! For nå har jeg 2 fine kjoler og tilsvarende mindre stoff!

Dette stoffet er fra Stoff og stil, og er en nydelig, deilig og myk jersey.

Posted in Søm | Leave a comment

Ny sommerkjole med V-hals (og den store oppryddingen)

20160724_213932 (2)

Det er jo kjent at jeg har hatt en storstilt ryddeinnsats på syrommet mitt. I den anledning fant jeg mengder med viskosejersey som jeg har kjøpt, men ikke brukt. Både eldre og nyere – noe til og med i poser fra stoff og stil, uvasket.

Nå er alt vasket (jeg gjør dette for å slippe at plaggene krymper etter vask), og jeg har nytt prosjekt – hvor mange plagg får jeg ut av 25 meter stoff!

20160723_195104 (2)

Det er jo mange godbiter her, men fordi jeg har glemt hva jeg egentlig skulle med disse stoffene, kan jeg nå begynne på nytt. Og det er kjempegøy. Mange er fargekoordinerte – mye grått (litt kjedelig kanskje) men tenker jeg skal klare å kombinere litt sånn at det blir litt gøy likevel.

Først ut var en sommerkjole med V-hals. Jeg er veldig knipen på sommerklær – så det må jeg bare få sydd meg nå! V-halsen er ikke så enkel å sy pent, men jeg øver og prøver å finne en teknikk slik at jeg kan vise det på en film senere i høst.

20160724_213930 (2)

Tussi ville ikke egentlig på bilde…

Men jeg er veldig fornøyd med kjolen og neste kjole vil jeg endre mønsteret, lage forstykket og bakstykket helt, og tegne inn brystinnsnitt for passform.

Egebtlig veldig gøy å rydde i egne stoff! (Særlig når jeg har tid til å sy!)

Posted in Søm | Leave a comment

Rosepute fra boken Putefest ferdig

20160716_160525 (2)

Jeg har gjort ferdig Roseputen fra boken Putefest av Nina Granlund Sæther. Hun er en strålende dame, og jeg har skrevet en del om henne da jeg ferdigstilte den første hekleputen min, Titanic.

Det har tatt litt tid å få denne ferdig, mest av alt for jeg har vasket selve den heklete delen først. Jeg har nemlig panikk for røde ting – de har en stygg tendens til å farge av. Så jeg bløtla og skylte helt til det ikke kom noe farge av garnet lenger. Og da tok det en evighet å tørke, og i mellomtiden var jeg i gang med andre ting 🙂

20160716_143038 (2)

Jeg har ikke funnet rund pute på butikkene her. Jeg var vel egentlig bare på Jysk, men der fant jeg firkantete puter. Så jeg har sydd en rund innerpute og fylt med alt som var i denne firkantete.

20160716_150110 (2)

Bakstykket har jeg laget som to litt store halvsirkler, slik at de er åpen og jeg kan, ved behov, ta ut innerputen.

Posted in Hekling, Søm | Leave a comment

Harding Cardigan – ny strikket jakke

20160716_115938 (2)

Jeg har strikket ferdig den deilige og stilige jakken Harding Cardigan, igjen et lekkert design av Linda Marveng.

Til tross for sommertemperatur i luften var det frisk da jeg fikk en overraskende bølge på meg!

20160716_115849 (2)

Jakken er strikket i et ullgarn fra Brooklyn Tweed som heter Shelter, i fargen Foothills. Jeg har brukt 12 hesper, og jeg fikk ikke tak i så mange i Norge, så da ble det nettbestilling direkte fra USA.

 

20160716_115943 (2)

Hele jakken er strikket på pinne 4,5 og det har vært deilig befriende å strikke noe som har gått litt raskt! Den kjempelekre kragen som går rundt hele jakken er strikket som eget stykke og sydd fast etterpå. Mønsteret på den er så stilig at jeg kunne tenke meg å strikke et skjerf av dette mønsteret ved en senere anledning.

20160716_200811

Mønsteret er publisert i det annerkjente “Interweave knits”, og Narvesen som jeg besøkte (både i Sandefjord og to i Bergen) hadde ikke dette (kanskje var de utsolgt), så jeg kjøpte mønsteret på nett. Om du vil gjøre det sammen kommer du til mønsteret ved å klikke her. 

20160716_200755 (2)

Det beste ved å være ferdig med et strikkeprosjekt er to ting – for det første har jeg ett nytt, supert plagg, og for det andre – da kan jeg starte på noe nytt!!

Posted in Strikking | 3 Comments

Ninas syrom: Origami garnpose – superenkel, nydelig pose til flerbruk!

Denne superenkle origamiposen er ingen ny oppfinnelse, men den fortjener å bli tatt frem igjen.

20160712_201355

Som nybegynner er det et kjempefint prosjekt å øve seg på – og den er veldig nyttig og fin å ha.

Jeg kaller nå denne for Origami garnpose – for det er hva jeg skal bruke den til!

Det skal sies – HELT trygg er den ikke om du har verdisaker oppi og legger den i kofferten. Fordi den bare er lukket i deler av toppen er det altså mulighet for at ting sniker seg ut – men det gjelder bare å finne det rette bruksområdet.

Jeg ble nettopp tipset om å bruke disse til å ha rundt garnnøster, og det er jo helt fantastisk! Normalt sett har jeg brukt slike plastnett som en har på utsiden av vinflasker, men de har begrenset holdbarhet, er i plast, og ser heller ikke så fine ut.

Med disse posene viser jeg hvordan du lager en holder til garnnøstets magebelte i bunn, hvordan du syr og hvordan du tilpasser størrelsen.

Med passe stramming på snoren blir det også fin oppbevaring av ting og stasj både på syrom, bad og andre steder der du trenger noe for småting.

Klippemål: 2 stykker på hver 30 x 30 cm
Sømvalg: Rettsøm
Stinglengde: 
2,5
Ekstra:  Bånd eller snor til å stramme med, evnt bånd til å ha i bunnen for å feste magebeltet til garnnøste.

Posted in Lær å sy, Ninas syrom, Søm | 1 Comment

Foreningen for omplassering av symaskiner

Jeg er selvutnevnt leder i foreningen for omplassering av symaskiner.

Det høres jo litt teit ut, men egentlig er det veldig bra! Og nei, det finnes ikke noen slik forening – ikke enda i hvertfall!

Jeg får nemlig mye rart. Når noen flytter, rydder eller hva i all verden de gjør – så tenker de på meg når de finner hobbyting. Og det er helt fantastisk, men det er begrenset hva jeg både kan og vil bruke og ikke minst – hva jeg har plass til. Så når noen kommer med gamle symaskiner til meg tar jeg gjerne imot de – så lenge det da er greit at jeg gir maskinene videre.

Jeg gir maskinene en liten overhaling først. Det vil si at jeg tar standardsjekken min som jeg beskrev i Ninas syrom: Vedlikehold av symaskinen. I tillegg prøvesyr jeg litt og sjekker at alt er OK. Justerer litt trådspenning og prøver å finne frem instruksjonsbok på nett – hvis det ikke fulgte med. Sjekker også at nødvendige syføtter er der.

Bare en gang har det sagt POFF. Det var ikke hyggelig. Dette var en maskin som så helt grei ut, helt frem til jeg satte strøm på den. Da sa det rett og slett POFF, maskinen ble kjempevarm (eller var det pedalen?) og det luktet forferdelig. Den ble på ingen måte omplassert!! Det vil si – den ble omplassert til avfallsstasjonen.

Men de 4-5 andre maskinene jeg har omplassert har fått det mye bedre! Og det er veldig hyggelig å kunne gi bort slike maskiner som ellers ikke ville vært i bruk, til de som vanligvis ikke ville prioritert å kjøpe seg en symaskin.

Det å eie en symaskin betyr ikke at det skal være en hobby. Men det gjør at en kan legge opp bukser, skjørt, gardiner og ta små reperasjoner av ting og tang. Kanskje plutselig frister det å prøve seg på å sy en pute – for det er nemlig ikke mer vanskelig enn å legge opp en gardin.

Så min oppfordring er: Har du en symaskin – som virker – som du egentlig skal kvitte deg med – så se om du har en student eller ungdom i omgangskretsen som ville blitt glad for å få eie sin egen maskin!!

095

Dette er den seneste omplasseringen min 🙂 En helt enkel, men helt OK Singer symaskin. Den bor nå i Bergen 🙂

Og har du en symaskin men ikke vet helt hvordan du skal bruke den – så ta en titt på fanen øverst på bloggen min der det står “Ninas syrom”, der finner du nå ganske mye om hva du trenger for å lære å sy!

Posted in Gode tips, Lær å sy, Ninas syrom, Søm | 2 Comments

Ninas syrom: Regncape på 30 minutter

20160702_123430

Jeg har lenge gått med planer om å sy meg en regncape. Rett og slett for jeg trenger en. Og om jeg trenger en – da trenger kanskje du også?

Capen er sydd med rettsøm, stinglengde 3,5. Du trenger 2 meter regntøystoff (eller tynn voksduk) og 2 maljer og anorakksnor. Om du ønsker kan du også bruke spesialtape på sømmene for å få den helt vanntett, men jeg har ikke gjort dette denne gangen.

Mønsteret til hetten og halsåpningen laster du ned ved å klikke her. 

New Movie.Movie_Snapshot

Så enkelt er det:

 

Posted in Lær å sy, Ninas syrom, Søm | Leave a comment

Ny heklet pute – Titanic

Putefest1

Jeg har – for første gang (!) heklet en pute! Og ikke hvilken som helst pute – nemlig puten Titanic, designet av Nina Granlund Sæther. Jeg har vært heldig og fått oppleve Nina ved ikke mindre enn tre anledninger da hun har holdt foredrag i Larvik Husflidslag – og det er litt av en dame, altså! Første gang hadde hun med boken Putefest, andre gang boken Raske sting – enkle broderier (som også nå er utgitt i USA!) og nå sist hadde hun med den nydeligste votteboken, Votter. Med Nina får en ikke bare en bokpresentasjon, en får en reise i historien, og det er helt fantastisk! ( Så er du i en strikkeforening eller husflidsorganisasjon – prøv å sikre deg henne til et foredrag!)

Men tilbake til første bok, (ikke hennes første bok, men den første jeg skrev om over) Putefest. Jeg var jo ikke i tvil om at her skulle jeg lage både den ene og andre puten, og sammen med en venninne bestilte vi garn i “hytt og pine”, for da fikk vi jo gratis porto. Sukk. Når skal jeg lære? For det garnet har tatt opp så mye plass på syrommet de siste 4 årene… Men nå er altså puten ferdig, og den er jo rett og slett kanonstilig! Og passer supert i vår nye sofa! Og den er DIGER! Og DEILIG!

Hekling er jeg ikke så god på, men det viser seg at det gjør jo ingenting!! Bare se hvor skakt og skjevt det var før jeg sydde på bakstykket og laget puten inni! Men det kan ingen se på den ferdige puten. Så moralen er: Det går bra!
Putefest2

Selve innerputen har jeg sydd av bare to hvite rektangler, og fylt med innholdet fra to puter fra Jysk, jeg fant nemlig ikke noen pute som passet til mine snodige mål.

Dette var et veldig gøy prosjekt, og det gøyeste er at mannen synes puten er så tøff! Så nå har vi rett og slett en kanonstilig pute i sofaen. Det ser virkelig ut som en gammel avisside!

Putefest3

 

Posted in Hekling | 1 Comment

Kombucha – slik lager du det!

Jeg har fått litt dilla på Kombucha. Kombucha er en fermentert te, som visstnok skal inneholde enorme mengder med sunne bakterier og sopp-typer.

Dere som kjenner meg vet at jeg slår meg ikke til ro med slikt – dette må undersøkes, og jeg har brukt en del kvelder til litteratursøk på internett. Jeg finner rett og slett veldig sprikende resultater, og få vitenskapelige studier.

Kombucha

Derfor vil jeg si – at den beste grunnen for å lage Kombucha er fordi du liker det. Og jeg liker det veldig godt. Det er en litt syrlig drikk, og du kan smakssette med alt av frukt og bær. I tillegg vil du etter noen gangers laging, få et ganske bra kullsyreinnhold, og det kan fungere som bruserstatning (og da er det jo bra i seg selv).

Mange opplever å få fart på magene sine når de drikker dette, og det anbefales generelt å begynne litt forsiktig (max et glass om dagen). Dette var egentlig grunnen til at jeg ville prøve, men jeg kan ikke si at jeg har merket noen stor endring.

For å lage Kombucha selv, hjemme, trenger du å få noe som heter en SCOBY. Det er en koloni av bakterier og gjær (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast), i tillegg til litt kombucha (naturell) som noen allerede har laget. Hver gang du lager Kombucha danner det seg en ny SCOBY på toppen, så du dobler SCOBY-antallet ditt hver gang.

For å enklest mulig forklare denne prosessen har jeg laget 5 filmer om dette:

  1. Hvodan begynne – søt te, starter og SCOBY
  2. Når er Kombuchaen ferdig?
  3. Slik lager du et SCOBY hotell
  4. Rengjøring av flasker
  5. Etterfermentering, smakssetting – det som kalles 2F

For de av dere som får SCOBY og starter av meg er oppskriften altså:
1 liter sort te
1 dl sukker
(kjøles ned)
1 dl starter og 1 SCOBY tilsettes

Jeg lager nå Kombucha regelmessig og har ofte en SCOBY på lur, så om du er interessert i dette kan du ta kontakt med meg. Gjør det gjerne på facebookgruppen min her eller i kommentarfeltet under. Disse gir jeg selvsagt bort gratis om du henter hjemme hos meg og har med et glass for å ha det på.

Filmene er veldig korte, og du kan se de under her:

Posted in Mat, Opplæring | Leave a comment