Badehåndkle med hette – gratismønster!

For å være helt ærlig – det er så varmt at jeg holder på å krepere! Jeg klager på ingen måte, men bare sier at jeg fint hadde klart 6 grader mindre, og spart overskuddet til neste år.

Med den fantastiske sommeren vi har hatt nå, er badehåndkle med hette nesten helt nødvendig for de aller fleste!

Jeg har sydd et slikt, det er veldig, veldig enkelt, og om noen ønsker gratis mønster på et slikt håndkle så finner du dette her.

Er du helt nybegynner eller har ALDRI sydd før? Eller like varm så meg slik at det bare sys enkle ting? Da er dette absolutt et fint sted å begynne. Jeg kan garantere at dette blir bra, og at du allerede etter første forsøk gjør dette bra nok til å gi det vekk i gave til små badenymfer.

Badehåndkle med hette 06

Å! Måtte sommeren vare lenge, lenge, lenge i år!

Badehåndkle med hette 07

Posted in Amica Patterns, Søm | Leave a comment

Betongstøping og vikingmarked

Det har vært en nydelig helg her i øst!
Vi har benyttet helgen til å besøke et enormt stort vikingmarked som ble arrangert i Borre (nærheten av Horten) i helgen. Det arrangeres annenhvert år og er ett av de største i Norden.
Borre01

Mange ting imponerte i helgen! Ikke en mobiltelefon å se (blant vikingene), flotte klær som var håndsydde, god kvalitet på håndtverket og flotte utstillinger.

Borre02

Av håndarbeid var det mye farging av garn, brikkevev, søm i skinn og lær, nålebinding, forskjellige trearbeider og smykker. Flotte arbeider og flotte utstillere! Jeg så noen brikkevevde bånd som var helt utrolige! Kjempegøy å se så dyktige folk.

Borre03
Noen solgte også vikingmat, jeg kjøpte ikke baconsuppe, men en sånn lekker gryte til å ha over bålet skulle jeg gjerne hatt meg (men den var ikke til salgs :-) )

hage01

I dag har det vært litt planting. Eller omplanting. Vi har en liten chilliplantasje i kjøkkenvinduene, og de nye plantene trenger større plass. Den største planten er en type som har veldig liten frukt (2-3 cm) men som er inn i granskauen sterk, de små plantene er en type som har vanlige chilli.

hage02

Så har jeg endelig fått tak i etterlengtete bærbusker. Ikke så veldig mange planter, en av hver av solbær, bjørnebær, rips og bringebær. Akkurat nok til litt sylting – eller bare å varme til isen neste sommer.

hage03
Og aller sist har jeg fått lagt ut mine støpte føtter. Dette bedet er litt bredt, og for å holde god blomstring på både roser og klematis må de vissne fjernes. Det er vanskelig uten å stå midt i bedet, så derfor tenkte jeg at to slike var en god ide. Støpeformene er kjøpt på panduro, og sementen var rester etter ett av mannens støpeprosjekter her for en stund siden. Jeg skjønner ikke veksten på lavendelen min i forkant. Den skulle bli tett og lav, i stedet går den for enorm så raskt som mulig. Jeg får klippe den litt til høsten :-)

Ønsker dere alle en kjempefin uke!!

Posted in Opplæring | 1 Comment

De lokale perlene

I går var jeg på en liten handlerunde, med innlagt stopp på en nyåpnet gårdsbutikk som heter Fat og Fe. De baserer seg på økologiske varer (hjemmelaget musli, blant annet), egg fra frittgående høner, vaktelegg, og masse lekre ting både til interiør og gaver.

fatogfe01

Det er døtrene til keramiker Inger Hilde Engelstad som driver denne butikken på gården, og heldigvis for det, for derfor finner en også Inger Hildes fantastiske keramikk der. Det vil si – ikke så mye etter jeg var der i går ;-) Hun lager disse fantastiske hjertekoppene og jeg har ikke funnet utsalg av hennes keramikk andre steder. Som (kanskje?) eneste lærer i skinnfellsøm og trykking av skinnfell i Vestfold (jeg har ikke funnet andre da jeg satt som studieleder i husflidslaget) så er det også en glede å se hennes flotte skinntrykk. Så både sitteunderlag og hele skinn finnes også i butikken.

Duften av nystekte, økologiske vaffler møtte meg i døren da jeg kom inn og hele atmosfæren var fantastisk!

Dette er bare 5 minutter fra det kjente Gjennestad Hagesenter i Stokke, selv om jeg tror kanskje gården ligger i Sanderfjord. Gjennestad har gartnerskole og dyrker frem sine egne planter, og er du i området så ville jeg stoppet på begge disse stedene! Dette er sånn ca midt mellom Tønsberg og Sandefjord.

fatogfe02

4 kopper ble det – bare til meg :-) (Mannen drikker av krus). En til jobb, en hjemme (den laveste for den går i nespressomaskinen), en til hytten og en til å ha med rundt når jeg er på diverse aktiviteter.

Det er så viktig å benytte seg av slike tilbud for å bevare de! Kanskje har du en liten gårdsbutikk eller tilsvarende i nærheten. Tenk på at de trenger deg!

Jeg regner med jeg har sydd de siste kremmerhusene for en stund. Når jeg finner noe gøy å sy så klarer jeg ikke la være.  Disse supre kremmerhusene er bare så gøy å sy! Ja – så er det (heldigvis!!) lenge til jul, men når det er så gøy så bare må jeg sy et par sånne innimellom! Men nå tror jeg at jeg har nok.

Fremdeles samme engel som på de andre kremmerhusene. (Er hun ikke søt?)

Utsiden er laget av lin og bomull og innsiden er bomull, et ganske tykkvevd møbelstoff. Dette er også en bit jeg har spart og spart på. I stedet for å lage hempe har jeg også denne gang satt i en maljer.

julekremmerhus 08

 

julekremmerhus 09

Mønster: Julekremmerhus fra Amica Patterns

Maljer, rester av lin/bomull og bomull-stoff.

Posted in Amica Patterns, Broderi, Søm | 1 Comment

Flere kremmerhus

Så har jeg sydd enda flere kremmerhus. Jeg får ikke nok! Disse supre kremmerhusene er bare så gøy å sy! Ja – så er det (heldigvis!!) lenge til jul, men når det er så gøy så bare må jeg sy et par sånne innimellom! Tre denne gangen faktisk!

Jeg har brukt den samme røde engel som på de andre kremmerhusene. Den har bare bestemt seg for at den hører til der, og da kan jeg ikke annet enn si meg enig.

Utsiden er laget av lin og bomull og innsiden er bomull. I stedet for å lage hempe har jeg også denne gang satt i en maljer.

julekremmerhus 06

Bomullstoffet inni har er kjøpt i Kjøbenhavn for mange år siden. Jeg har spart og spart på det – men nå var tiden inne for å klippe i det. Jeg har nemlig ikke så mye av det og jeg har spinket og spart på det – men hva hjelper det for egentlig? Det er jo ikke i hyllene mine stoffene gjør seg best! Så når jeg i år prøver å kjøpe minimalt med stoff, og bruke av det jeg har, så bruker jeg nå av slike skatter med god samvittighet!

julekremmerhus 07

Mønster: Julekremmerhus fra Amica Patterns

Maljer, rester av lin/bomull og bomull-stoff.

 

Posted in Amica Patterns, Broderi, Søm | 1 Comment

Tøffelpar og enda mer håndsøm

sommertøfler 31

Jeg har sydd “herr – og – fru” tøfler. Mønsteret kommer jo i størrelser helt opp til 44 så det er jo ikke noe problem. Værre var det at mannen ikke ville ha blå tøffler med hvite stjerner. Jaja. Da får jeg bruke de selv til vinteren med ullsokker inni :-)

Så er jeg i gang med mitt broderimotiv nummer 2 til “BFFBOM” teppet. Tar tid men det er hyggelig arbeid og det går jo fremover.

BFFBOM 02

Posted in Amica Patterns, Broderi, Søm | Leave a comment

Nye sommertøfler og litt håndsøm

De tøflene fra forrige blogginnlegg var bare utrolig gøy å sy! Og heldigvis utrolig fine å gi vekk, sånn at jeg kan sy flere! Så nå har jeg sydd sommertøfler til å ha på hytten.

sommertøfler 30

Og – så har vi fått nye filleryer. En dame i husflidslaget vever de vakreste ryene, ikke minst er de veldig tynne så selv om ryene er flere meter så går de an å vaske i vanlig vaskemaskin. Vanskelig å få inntrykk av ryen under tøflene, men den er skikkelig fin og i duse, fine farger. Greit på hytten hvor vi har lyse tregulv, og særlig om sommeren går vi inn og ut med skitne føtter :-)

Et annet (stort!) prosjekt jeg har satt i gang er håndsøm av et enormt teppe som heter “Best Friends Forever” BOM (Block of the month) som egentlig er et teppe hvor en får tilsendt en arbeidsdel i måneden. Hver arbeidsdel består av 4 broderiprosjekter. Jeg har fått kjøpe alle samtidig, Quilteloftet selger dette, og til absolutt best pris!

Første broderi er ferdig – og ikke strøket – for det er 3 igjen på samme stoffbit. Koselig arbeid men jeg er veldig utrent i håndsøm!

Ønsker dere alle en fin uke!

BFFBOM 01

Posted in Amica Patterns, Broderi, Søm | Leave a comment

De deiligste sommertøfler!

Sommertøfler12

Jeg har lenge hatt en ide om å lage meg noen lekre sommertøfler, og nå har jeg endelig fått gjort dette grundig!

Helt klart – dette er ikke tøfler til å gå flere mil eller hente avisen i postkassen langt nedi gaten – men for meg er dette tøfler til å ta morgenens første kaffe på trappen mens jeg funderer over både det ene og det andre.

Det lettsydde mønsteret med kjempemange bilder finner du hos Amica Patterns, og mønsteret er faktisk i hele tre størrelse, 36-38, 39-41 og 42-44. Altså både til mor og far! En kan til og med sy disse tøflene for salg når en har kjøpt mønsteret! Hvis du har sydd etter mønsteret Elegante tøfler og synes at størrelsen passet så er dette altså sommertøfler i akkurat de samme størrelene.

Sommertøfler11

Du kan også gjøre som jeg gjode – ga de vekk til en venninne jeg er glad i! Dermed kan jeg sy meg et par til!! (Eller tre… disse var bare så gøy å sy!!)

Posted in Amica Patterns, Søm | 1 Comment

Nyttig håndsøm i varmen

Jeg har aldri vært noe særlig interessert i håndsøm. Jeg synes det har vært helt unødvendig å sitte og sy for hånd når det finnes flotte maskiner som gjør samme jobben på mindre enn 5 % av tiden.

Men – nå har jeg begynt å endre mening litt. Jeg synes faktisk at det er ganske koselig å sitte litt sånn med håndsøm, og særlig nå som det er så varmt. Da er ikke et varmt strikketøy i ull så veldig aktuelt å ha i fanget.

Det å sy for hånd betyr ikke at det skal være “upraktisk”, jeg er ganske opptatt av å lage ting jeg kan bruke til noe og ikke bare “stæsj” ;-)

Så – jeg har sydd backgammonspill! Ikke bare sydd, jeg har laget mønster også.

Det er et veldig gøy spill å spille, jeg fikk sydd litt håndsøm og ikke minst, trukket en haug med artige knapper som spillebrikker!!

Backgammon04Spillet kan brettes sammen og har knytebånd i den ene siden slik at det er lett å frakte det med seg. Og siden alt er sydd i stoff kan det også vaskes i maskinen om det skulle bli veldig skittent.

Backgammon06

Det var faktsik så gøy at jeg også har begynt å sy på et teppe som skal ha store deler håndsydd, ja nå står ikke verden til påske! (Bilder kommer senere :-) )

Med ønske om en kjempefin dag!

Posted in Amica Patterns, Broderi, Søm | Leave a comment

Slik lager du selvvanningspotter selv!

For to år siden skrev jeg om at vi laget selvvanningspotter. Jeg ser at det er aktivitet på utefronten for tiden, for dette innlegget fra den gang er noe av det jeg har mest treff på for tiden!

blomst

(Vannet rundt bunnen av potten er etter en regnskyll, den lekker ikke)

Derfor tenkte jeg like godt å legge dette inn på nytt, med litt ekstra informasjon!

Disse pottene har nemlig fungert veldig bra, og nå er det altså på tredje året!
Den store, runde tømmer vi hver høst mens  den firkantede med urter i står ute under tak, og inntil en vegg, vinteren igjennom.

De er laget av murbøtter, to oppi hverandre.
Slisser lages i den ene bøtten. I den firkantede har vi tre slisser, i den runde har vi fire. Her skal filt-duken ned for å få kontakt med vannet som ligger i bøtten under.

Slik ser det ut når jeg har tredd filtduken. Filtduk får en kjøpt på hagesenter.

Så la jeg ekstra filtduk i bunnen på den innerste bøtten. Dette for å få god oppsugingsevne. De er ganske store, den største er 90 liter. Mellom den innerste og ytterste bøtten ligger det små biter av bjelker. Husk at hvis du skal ha grønnsaker/urter eller andre spiselige ting, så kan disse IKKE vært impregnerte!

Fylte med jord og plantet – her georginer som jeg håper blir like fantastiske som i fjor.

Og her gressløk som jeg har overvintret i kjøkkenhagen, pluss at jeg har sådd kruspersille og reddiker.

For å lage materialene til yttersiden la vi de flate på bakken og skrudde de fast på to bånd. Enkelt og greit!

Posted in Gode tips | 4 Comments

Brilleetui og matchende pengepung til sommeren

brille01

Å sy brilleetuier og pengepunger med klemmelåser er veldig gøy!

Sammen med venninne Elisabet har jeg nettsiden www.amicapatterns.com. Der lager og selger vi sy og strikkemønstre – hvor du kan selge produktene du syr og strikker – så mye du vil og med god samvittighet! Amica er latinsk for venninner, og det er det vi er. Vi så oss nemlig klekkelig lei på alle disse mønstrene hvor du kun kan lage ting til eget “forbruk”.

I vinter har vi kost oss med å lage nye mønstre, og nå har vi en hel serie med nye mønstre klare. De publiserer vi annenhver uke fremover, og de er faktisk ganske sesongrelaterte så her er det bare å følge med! Gjerne på facebooksiden vår eller så kan du legge til www.amicapatterns.com til blogglisten din, den har rss-feed og vil, som blogger, legge seg øverst i listen din når det kommer nye innlegg der. Se gjerne bloglisten min til høyre hvordan det ser ut.

Denne uken er det brilleetui og pengepunger med klemmelåser som er mønsteret! Det blir en del prøving og feiling, testing, latter og ikke minst tekopper som drikkes når vi holder på med dette. Ikke alle ideer blir like bra og ikke alle mønstre ble som vi tenkte. Så selv tilsynelatende enkle mønstre tar lang tid å få til å bli helt perfekte! I tillegg må vi sy flere modeller hver gang for å få tatt bilder gjennom hele prosessen for å kunne bruke de i mønsteret.

pung 01

Klemmelåser får en fatt i hos sybutikker og quiltebutikker, låsene vi har brukt her er 9,5 cm. Og de lekre stoffene er kjøpt hos Quilteloftet på Brokelandsheia.

Med ønske om en riktig god uke!

Posted in Amica Patterns, Søm | 1 Comment