Vinterens lyslykter

Fra jeg var liten har jeg vært vant til at vi laget lyslykter i snøen utenfor hyttevinduene. Alle lysstumper ble tatt vare på gjennom hele året, og pyntet opp i snøen om vinteren. Sånn som terrenget er utenfor hytten vår nå, så har vi ikke noen fin skråning å lage slike små huler i snøen. Men – det er jo jammen kaldt om natten, og det har jeg utnyttet.

Til bursdagen for noen år siden fikk jeg en plast form til å fryse vann i, slik at det blir en lykt. Denne har jeg satt ut om natten med vann, for vi har det fremdeles ganske så kaldt om natten.

Det var faktisk litt vanskelig å får isen ut av formen, for den hadde ekspandert. Jeg måtte la den tine litt for å få det til.

Det ble veldig bra, og jeg setter disse i skyggeområde når vi reiser, så kan de brukes også de neste helgene vi er på hytten.

En trenger jo virkelig ikke noen spesiell form for å lage slike! To boller fungerer bra, og jeg vet om mange som har frosset vann i ballonger også! Da skal ikke hele ballongen fryse, men sånn at det er noe flytende vann inni også, som blir sluppet ut. Da har du en fin lyslykt der også. (Jeg kjøpte ballonger til dette formålet, men hvor de har blitt av aner jeg ikke 🙂 )

Share
Posted in Gode tips | Comments Off on Vinterens lyslykter

Rykksekk i oilskin, “Making packpack”

Den siste tiden har jeg skikkelig kost meg med å sy ryggsekk i Oilskin! Selve stoffet kjøpte jeg da vi var i England tidligere i høst. Jeg har vært flink og tatt ett og ett prosjekt nå – først jakken som var i kvaliteten “dry oilskin”, og nå ryggsekken som er i vanlig oilskin. Det merker jeg godt, for du verden, det er et fett stoff. Jeg trenger nok ikke håndkrem på ganske så lenge.

Mønsteret fant jeg i et magasin som heter “Making” og det er skikkelig morsomt! Søm, strikking og mange flere teknikker i veldig fine prosjekter! Nå går det også an å kjøpe mønsteret på ryggsekken separat, det kan gjøres her.

 

Jeg begynte med å sy forstykket og bakstykket av sekken. Maljene er fra Quilteloftet og håndtakene er fra Stoff og stil.

Deretter gjorde jeg ferdig foret. Det er stabilisert med vevet strykeinnlegg, så det er veldig stabilit. Både forstoffet og strykeinnlegget er fra Quilteloftet. Det er sydd inn en passepoilert lomme. Deretter er foret festet til ytterstoffet med en søm.

Etter at glidelåsen var sydd i “mellomstykket” skulle dette sys fast både til forsiden og baksiden av ryggsekken. Akkurat her var mønsteret veldig godt! Så selv om dette trinnet ser litt knotete ut ble det suksess med 4 rette sømmer på hver del!

Her er hele ryggsekken sydd sammen og det eneste som gjenstår er litt pynting.

Ja, for disse sårkantene er jo ikke spesielt fine å ha inni sekken! Så her sydde jeg bare på et kantbånd. Jeg har ikke skråskjært det, og hadde ikke problemer i hjørnene.

Her har jeg sydd på båndet på den ene siden og brettet over til den andre. Da dette var sydd feridg var det bare å vrenge sekken og ta den i bruk!

Utstyr og detaljer:

Stoff: Navy Oilskin fra Merchant & Mills
Seler og hanker: Bånd fra Stoff og stil
FOrstoff og nagler: Quilteloftet
Synål: 100
Sytråd: Tykk sytråd til stikningene, vanlig til resten
Knappenåler kunne ikke brukes da det ga hull i stoffet.
Seler: Hektene til selene og regulerings-spennene hadde jeg fra før.

Share
Posted in Søm | Comments Off on Rykksekk i oilskin, “Making packpack”

Bunadssokker i havskummønster – par nummer 2

Jeg er ferdig med enda ett par bunaddstrømper i samme mønster som det forrige – havskum fra Rauma. Hele heftet kan du se her.

Disse var gave til svogeren, og kom med “lappe-garanti”. Jeg lapper, så lenge jeg får 3 uker på meg 🙂 Ting tar jo litt tid nå, så går det hull så skal jeg fikse, men siden det ikke er det gøyeste jeg gjør, så må jeg ha 3 uker på meg (bare for sikkerhets skyld).

Disse sokkene er også strikket i Sisu på pinne 2,5.

Det gikk med 100 gram garn pr sokk, altså 200 gram tilsammen.

Men, etter å ha strikket to par slike gode, lange sokker, så må jeg si at det hadde vært fristende å strikke noe tilsvarende til meg selv. Det hadde vært gode hyttesokker!

For at dere virkelig skal tro på at jeg har strikket to par viser jeg her bilde av begge parene 🙂

Share
Posted in Strikking | Comments Off on Bunadssokker i havskummønster – par nummer 2

Bunadssokker i havskummønster

Jeg har strikket nye bunadssokker til mannen. Mønsteret er havskum fra heftet til Rauma. Hele heftet kan du se her. Mannen har jo vestfolbunad, og stømpene til denne bunaden er rett og slett 2 rett, 2 vrang. Og selv om det er en flott bunad, så synes jeg jo de strømpene er litt stusselige. I hvertfall når jeg strikker så mye som jeg gjør. Jeg har nemlig strikket originalstrømpene til ham tidligere, men med så mye arbeid, så ser det jo ut som om konen ikke kunne bedre.

Svogeren har hatt slike havskumstrømper, og i følge Raumas hefte er de “generelle” bunadssokker og ikke knyttet direkte opp mot noen bunader. Da var valget lett. Disse er faktisk veldig enkle å strikke, men de ser jo ganske imponerende ut!

Sokkene er strikket i Sisu på pinne 2,5. De har tatt laaaang tid å strikke for jeg har bare fått tatt litt og litt i sofaen på kveldene. Jeg holder i tillegg på med et par til svogeren også som er snart klart til fotografering.

Det gikk med 100 gram garn pr sokk, altså 200 gram tilsammen.

 

Share
Posted in Strikking | Comments Off on Bunadssokker i havskummønster

“Lederhosen” til mannen

Mannen spiller i korps – det er oktober – og da kommer de vanlige “Oktoberfest”-oppdragene 🙂 Korps vi har spilt i tidligere har gjerne hatt ett sett med tyrolerklær, men det var ikke tilfelle denne gangen. Og fordi det helt sikkert blir flere slike spillinger, fant jeg ut at jeg like gjerne kunne sy skikkelig til ham.

Han hadde riktignok noen ønsker – og det var lommer og at shortsen rakk til under knærne. Og fordi han sitter bak en tuba og spiller så er det ikke helt kritisk at ikke dette er en tro kopi.

Jeg har lagt litt arbeid i bukseselene, så disse har blitt litt mer en “normal”. Jeg skulle egentlig lage sånt bånd til å ha tvers over foran, men jeg skjønner ikke helt hvordan jeg har klart det, men jeg hadde rett og slett for lite bånd til å gjøre det.

Jeg begynte med å sy på bånd på forstykkene av buksen. Dette for å “fake” den klaffen som de virkelige buksene har.

Deretter sydde jeg sammen begge buksebena og satte inn glidelås. Da bruker jeg min egen forklaring som dere finner på bloggen ved å trykke på “håndbøker”.

Deretter var det linning, knapp og knapphull, smygstoler, opplegg og bukseseler. Selene er festet med trykknapp, så får vi se om det holder eller om det må knapp og knapphull til.

Stoffet er myk, tynn og deilig babycord fra Stoff og Stil, båndene er også derfra.

Mønsteret laget jeg til mannen i 2011 (!), og jeg har brukt dette flere ganger. Første shortsen jeg laget kan dere se her. 

Share
Posted in Søm | Comments Off on “Lederhosen” til mannen

Ny oilskinjakke, J006 fra Kommatia Patterns

Jeg har sydd meg en jakke, nemlig J006 fra Kommatia Patterns. Mønsteret er et pdf mønster, som betyr at du skriver det ut selv, og limer sammen alle bitene. Fordelen med det er jo at du får mønsteret med en gang du har kjøpt det.

Stoffet er Dry Oilskin i fargen “Grey” kjøpt hos engelske Merchant and Mills. Dette er første gang jeg har sydd i oilskin, og det var litt stivt å jobbe med. I tillegg ble det hull etter nålen, så her måtte jeg sy rett første gang. Jeg kunne heller ikke bruke knappenåler til å feste med.

Jakken er romslig og god, og jeg har god plass til en romslig strikkejakke under. Det er deilig, for jakken er vindtett og ganske vanntett, så denne kan jeg bruke godt utover høsten.

I billedserien under ser dere hvordan jeg har gjort dette – klikk på bildene for å få de større.

Jeg har sydd med jeansnål og tykk sytråd.

Bildene er tatt i Bøkeskogen i Larvik.

Og jeg må si at oilskin ga mersmak. Jeg kunne godt tenke meg å sy en enda varmere variant, med for i tillegg. Men jeg skal nok avvente noe slikt. Vel – jeg har jo kjøpt mere oilskin – som jeg skal sy både veske og ryggsekk av, men før det har jeg noen andre prosjekter jeg har tenkt å involvere dere i 🙂

Share
Posted in Søm | Comments Off on Ny oilskinjakke, J006 fra Kommatia Patterns

Skinntøfler, par nummer 2!

Tøffelpar nummer 2 er ferdig, og gjett om disse passer perfekt på Olavs føtter! Ikke bare det – nå står han stabilt på gulvet uten at jeg er redd for at han skal skli på bomullssokker!

I overlæret bruker jeg den glatte siden ut, mens jeg på sålen har den ru siden ut for å få denne “antiskli” effekten.

Og – tøflene sitter helt perfekt!

Her er bilde av de første (og akkurat litt for små) tøflene til venstre, og de nye og helt perfekte i størrelsen til høyre. For å gjøre de litt forskjellige, sydde jeg litt annen dekor på parene.

Mønsteret er det samme som i forrige innlegg, nemlig Ohelenes tøffelmønster. Også som nevnt sist så har hun laget en forklaring i bloggen sin hvordan du kan gjøre om disse tøflene til tøy-tøfler, det finner du på lenken her.

Jeg har fått spørsmål om hvor jeg har kjøpt hudene – de er kjøpt hos C. Hemsen i Oslo. Skinnlåven har også slikt (jeg var i kontakt med de men fikk raskere kontakt med Hemsen).

Share
Posted in Søm | Comments Off on Skinntøfler, par nummer 2!

Skinntøfler sydd etter mønster fra Ohelene

For mange år siden ble jeg kjent med en knakende flink dame på et hobbyforum som het Hobbyboden. Det må nok være en 16års tid, om jeg virkelig skal regne etter. På den tiden hadde jeg en blogg som het zigzagandpurl, hvor jeg blogget på engelsk (som var populært da). Vel – denne damen, Oddrun Helene, også kalt tøffeldronningen – sydde de lekreste skinntøfler på bestilling, og jeg har alltid tenkt at om jeg får bruk for – så må jeg bestille tøfler fra henne.

Nå har det seg slik at hun ikke lenger syr tøfler for salg – men heldigvis for alle oss andre – hun har lagt ut tøffelmønsteret sitt for salg! For rasende lite – 80 kroner! Og det er faktisk da størrelser fra nummer 18 – 46! Og jeg gjentar – for bare 80 kroner! Sjekk mønstersiden for å se noen av de fantastiske tøflene hun har laget.

Hun har også laget en forklaring i bloggen sin hvordan du kan gjøre om disse tøflene til tøy-tøfler, det finner du på lenken her.

Jeg har ikke sydd i møbelskinn før, men bare fulgte anvisningene nøyaktig i mønsteret – og alt gikk som en drøm! Tøflene ble kjempefine!

Vel – om det er noe jeg må utsette noe på så var det mitt eget hastverk. Olav sov, så jeg sydde minste størrelsen. Det var fordi forrige gang vi målte bena hans så var det riktig. Og da jeg skulle ta de på da han våknet, synes jeg de var litt vel trange. Frem med målebånd og ganske riktig! Han hadde vokst i bena. Så jeg må sy en størrelse større. Men fordelen med det er jo at nå blir tøffelprisen halvert. (Om noen vil kjøpe disse tøflene så kan jeg selge de for 300 inkl porto – da må mottakeren ha størrelse på foten på maks 11,5 cm. Send meg evnt en mail på nina.hove.myhre alfakrøll gmail.com).

For – møbellær selges i hele og halve huder, og jeg var heldig som fikk tak i to halve huder. Men likevel, det koster, og det er MYE! Men – nå har jeg da også lær nok til tøfler til flere generasjoner 🙂

Her hjemme har jeg to symaskiner – en litt fancy digital en (brother innovis nv 1800q) som er helt fantastisk og syr utrolig vakkert når jeg trenger pensøm, og så har jeg Janome Easy Jeans som også er helt fantastisk, og var den eneste maskinen jeg hadde i MANGE år, og den er en arbeidshest! Den er helt mekanisk og gjør virkelig jobben her, gjennom 5 lag skinn på det tykkeste! Den har 2 hastigheter på pedalen – høy fart (som jeg pleier å bruke) eller lav fart som også gir litt mer slagkraft med nålen. Her kan jeg skru meg frem sting for sting ved behov, og det er helt topp.

Share
Posted in Søm | Comments Off on Skinntøfler sydd etter mønster fra Ohelene

Sirkelpung – enkelt og greit!

Jeg har lenge villet lage en slik “Sirkelpung”. Aller mest fordi åpningen blir så stor når glidelåsen er åpen. Først prøvde jeg å tegne hele mønsteret på papir, men det ble litt vanskelig med vinklene i bunnen, så i stedet så bare sydde jeg 🙂 Og det fungerte jo bra. Selve mønsteret er da altså en stor sirkel som jeg har brettet i to. Har du en middagstallerken blir det en grei størrelse.

Sauestoffet har jeg hatt liggende en stund og har bare ventet på det riktige prosjektet for å bruke det, og det passet godt her! Jeg har quiltet bakstykke, vatt og forstykket sammen før jeg sydde i glidelåsen. Det har jeg gjort bare ved å bruke vanlig rettsøm og sydde i buer over stoffet på kryss og tvers.

Denne har alt blitt tatt i bruk – “verktøyssettet” til rokken er oppi her. Hva det består av? Saks, hyssing, stearinlys (til å smøre tredeler) og symaskinolje til å smøre spolene med. Igjen har jeg altså kvittet meg med en plastpose og heller fått en fin liten mappe.

Sirkelpung

Share
Posted in Søm | Comments Off on Sirkelpung – enkelt og greit!

Ny treningsbukse (nummer 2)

Olav har fått sykkelvogn (som også kan gjøres om til pulk om vinteren) og vi har syklet litt turer. Det synes vi er gøy begge to.

Dere husker kanskje forrige treningsbukse jeg sydde? Vel, jeg har sydd en til, og den er kjempebehagelig!

Denne er sydd fra det samme mønsteret fra Hallå patterns, nemlig “Lounge Pants” . Fordelen er jo også at da jeg først hadde justert møsnteret (det må alltid gjøres) så går det jo mye raskere å sy plagg nummer 2.

Dette stoffet er også fra Stoffdronning – her kan dere se det. Det som er vanskelig med å kjøpe stoff på nett er at det er litt vanskelig å få helt inntrykket over hvordan det blir. Dette ble litt mer fargesprakende enn jeg hadde tenkt, men greit nok – vi synes på fortauet!

Jeg har kjøpt enda et stoff derfra, så det blir nok enda en treningsbukse på meg.

Share
Posted in Søm | Comments Off on Ny treningsbukse (nummer 2)