Andelsbønder – det er vi!

I en del år har vi hatt kjøkkenhage her hjemme, med OK resultater, men selvsagt har det vært størst høsting når vi har hatt ferie. Jeg er heldig og har fått sylteagurker av kolleger, og har fått dekket inn litt av mitt behov for å tilberede mat om høsten. Ingenting er bedre enn å være litt rustet til høsten, med norske grønnsaker.

Så satt vi her før ferien og så på Grønn Glede, og der var et innslag om andelsjordbruk. Et konsept hvor en rett og slett er medeier i avlingen. Vil du se innslaget, klikker du her. Dette så helt fantastisk ut for oss, og akkurat denne gården i innslaget ville være aktuell for oss, da vi bare bor 25 minutter unna. Jeg tok umiddelbart kontakt, men selvsagt – alle andeler for 2014 var fylt opp.

Men – siste helgen i ferien vår fikk vi mail! De åpnet opp for 25 nye andeler, og vi fikk heldigvis 2 av disse! Så i dag har vi vært på informasjonsmøte, åkervandring og vi har høstet grønnsaker.

virgenes01

Vi var vel en 40 stykker på åkervandring, både ferske andelsbønder og “eldre” bønder. Mannen var mest populær av alle i grisebingen.

virgenes02

Det var snakk om at det muligens neste år blir satt opp andeler for kjøtt også. Det var veldig mange griseunger på gården.

virgenes03

Og mengder med høns – og dermed også masse egg!

virgenes04

Etter åkervandring var det kokkekurs (som vi ikke deltok på). I stedet tok vi oss en liten runde til og tok med litt av hvert fra åkrene. Tre forskjellige typer poteter, purre, salatløk, vanlig gul og rødløk, rødbeter, fennikel, blomkål, egg og ikke minst – nymalt mel! Både rug og spelt. Og gulrøtter i alle regnbuens farger! Så det var jo bare å sette i gang da vi kom hjem, vasking og sortering, og brødbaking.

virgenes05

Brødene ble veldig gode, mye veldig god smak (som ikke pleier å være der – men når har jeg bakt med så ferskt mel før?), og hevingen var OK men selvsagt ikke like bra som med vanlig hvete. Det er en av utfordringene med spelt. Et sted mener jeg å ha lest at det kan tilsettes litt sitronsyre (eller noen spiseskjeer appelsinjuice) for å få bedre heveeffekt, men det hadde jeg ikke i kjøleskapet akkurat nå.

Gården vi er med på heter Virgenes Gård, de har også en facebookside.

Konseptet er at en, med sitt innskudd, er medeier i avlingen og dermed også kan ta ut grønnsaker, poteter, mel og egg til eget forbruk. 1 andel er beregnet ut fra hva en voksen spiser pr år i snitt. En skal heller ikke ta ut mer enn en spiser, og bare til eget forbruk. I hver andel må en også arbeide 4 timer på gården i løpet av en sesong. Jobber en mer, får en avslag på neste års andel. Og har man på ingen måte mulighet til å jobbe disse 4 timene kan en kjøpe seg ut med 250 kroner pr time. Men noe av sjarmen er jo faktsik å gjøre noe også.

Posted in Uncategorized | 1 Comment

Siste kveld før jobbstart igjen

Vi har hatt en deilig, lang ferie i år. Faktisk så lang at nå er vi helt, helt klare for å starte jobb og hverdag igjen! Og det er en deilig følelse – å glede seg til hverdagen!

Litt har jeg jo fått sydd, både denne helgen og siste uke. For eksempel har jeg laget 5 pennaler etter mønsteret på Amica Patterns, Skolestart: 

Pennal01

Jeg trenger jo ikke alle disse, men de var så gøye å sy. Enten blir de med på husflidslagets messe 30. august, eller så bruker jeg de til å sortere strikkepinner og annet. Jeg har ikke helt bestemt meg enda.

Så har det jo blitt en hel liten familie av Potetbaker’n. Jeg har sendt fra nord til sør og øst og vest. Og jeg har sydd opp noen til. De blir med på messen 30. august, det er helt sikkert!

potetbakern 2014-05

Men så – det som er det skikkelig koselige nå er at jeg skal begynne på nytt strikketøy! Og nytt strikketøy har så stor spenning ved seg. Først av alt er mønsteret nydelig! Oriel Ballerina av Linda Marveng. En lekker omslagstopp med blondestrikkede ermer. Jeg har kjøpt originalgarnet fra England, Jagger Spun, 50 % silke og 50 % ull, i en nydelig (synes jeg, da), lys blå farge. Som vanlig går jeg ned et helt nummer på strikkepinnene (jeg strikker løst).

Så – nå er det høst – start på nytt strikketøy og start på hverdagen igjen! Og – frysen er full av nybakte brød. Rett og slett luksus her i kveld!

Oriel 01

Posted in Amica Patterns, Strikking, Søm, Til salgs | 1 Comment

Skolestart – nytt – og nyttig mønster

Skolestart01
Jeg har sydd hele settet “Skolestart”. Dette er det nye mønsteret som vi har gitt ut på Amica Patterns, rett og slett et basis-mønster på pennal, trekk til spiralblokk (A4 og A5) og trekk til A5 møteprotokoll.

Både jeg og Elisabet får mange spørsmål om hvordan vi kommer på mønstrene våre, og ofte er det en kombinasjon av egne behov og ideer. Som dette mønsteret – hvor Elisabet begynte med å lage et pennal som jeg synes var kjempefint (og det er ingen sårkanter inni!). Men det jeg har ergret meg over er disse kjedelige møtebøkene jeg har på jobben. Jeg har i alle år brukt disse A5 møteprotokollene, og det blir litt rotete. Så i mønsteret til møteprotokollen er det også en lomme (etterlengtet!) på innsiden til å oppbevare visittkort i, og en snor til å bruke til bokmerke.

Til slutt syr vi opp settet i matchende stoffer for fotografering. Og – vi passer også på å sy opp disse tingene hver for oss – og er nøye med å følge mønsteret! Det er en god kontroll på at målene stemmer når de blir publisert.

Og – det vi oppdaget i dette mønsteret er at de forskjellige produsentene av A4 og A5- spiralblokker opererer med forskjellige mål! Da har vi også lagt ved en forklaring slik at du sjekker hvor stor boken din faktisk er og dermed finner du også de rette målene.

Men nå er det fredagskveld – og riktig god helg til alle!

 

Posted in Amica Patterns, Søm | Leave a comment

Brittas veske – årets sommerprosjekt

Britta01
Hver sommer har jeg et sommerprosjekt. Denne sommeren har det vært “Brittas veske”, et mønster av Bente Malm. Jeg så et bilde av denne for en stund siden, etter at Sandefjord Quiltelag hadde hatt møte hvor de viste frem forskjellige ting de hadde sydd. Ledere der, Solveig, holdt opp to slike vesker og jeg falt pladask. Så da vi var på påskeferie fikk jeg tak i mønsteret, men som så ofte med innkjøpte mønstre, må de ligge litt til “marinering” før jeg faktisk får brukt de.

Britta02

Jeg hadde lyst til å lage en halvtøff veske, så jeg fant frem det jeg hadde av dongeristoffer, og et blått som matchet. I tillegg tenkte jeg at slike fine, ferdige hanker ville gjøre seg godt, og løfte inntrykket litt, nå som det ble en dongeriveske.

Som vanlig – jeg har tilbrakt tirsdagene den siste måneden på Quilteloftet. Der er det sykafè hver tirsdag – og denne vesken har vært sommerporsjektet mitt. Det er også der jeg har kjøpt mønsteret.

Mønsteret var lett å følge selv om det var litt vanskelig å sy den ytterste klaffen, så der ble det litt min egen vri da jeg ikke fikk det til som det sto skrevet. Bortsett fra dette passet alle mål og det er så gøy når en skal sy sammen og alt går som smurt!

Til slutt fikk jeg en fin pynteknapp til å ha på ytterst!

Og – i stedet for å sy vesken sammen øverst i sidene, har jeg satt i trykknapper der. Dermed kan jeg åpne de om jeg plutselig skulle trenge litt større plass.

Nå er altså høstens veske helt klar! Det er en veldig god følelse å bli ferdig med et slikt prosjekt.

Britta03

Posted in Søm | 1 Comment

Pimp my knappepresse

For en god del år siden endte jeg opp med en “ny” knappepresse. Vel- jeg er sannelig ikke helt sikker. Den så ikke ut i måneskinn og så også egentlig ganske brukt ut. Det har sånn sett ikke noen effekt på trekking av knapper, men jeg er i planleggingsfasen av nytt syrom. Da hadde det vært veldig hyggelig med en presse som kan stå fremme hele tiden (jeg trenger jo stadig en knapp) og ikke minst at den ser litt “fresh” ut.

Knappepresse01

Før oppussing så vraket slik ut. Noen deler var også ganske løse og det var litt knotete å holde på med den.

Etter at mannen hadde tatt en spraylakkrunde på den, fikset og trikset ser den nå slik ut:

Knappepresse02

Noe helt annet! Jeg har limt kork på basen, og synes dette ble veldig bra! Så nå er i hvertfall denne klar for å flytte inn :-)

Bortsett fra det er jeg nå tom for Potetbakere. Jeg har ingen planer om å sy flere i nærmeste fremtid, men om noen ønsker å bestille til julegaver (med levering rundt 1. desember) så skal jeg nok klare å få til dette. Men det er så veldig hyggelig, jeg får så mange meldinger om gode poteter rundtomkring. Og det er faktsik veldig gøy å sy noe som slår an hos alle, ikke bare de veldig håndarbeids-interesserte!

For dere som skal på jobb i morgen – ha en god uke!

Posted in Amica Patterns | 1 Comment

Oppskrift på iskaffe

For en del år siden var vi i Roma, og noe av det vi tok med oss hjem (foruten gode minner) var hvordan de laget iskaffe, eller cafe freddo. Med temperaturene denne sommeren, har dette blitt laget flere ganger i uken her.

Det hele er veldig enkelt!

6 isbiter i et stort glass
1 dobbel espresso eller 1 kopp sterk kaffe ( ca 1,5 dl). Om en ønsker sukker/suketter, ha dette i varm kaffe for da løser det seg godt.
Hell kaffen over isbitene.
Mål opp ca like mye melk som kaffe og hell på toppen.

Vi har nespressomaskin med kapsler, det gjør det veldig, veldig raskt å lage dette. To trykk og det er så godt som ferdig.

Om en ønsker kan en ha oppi forskjellige smaker, siruper, sjokolade eller vaniljeis, men jeg liker min iskaffe helt bar, kun litt sukker eller en sukett.

iskaffe

Jeg har også sydd opp hele bestillingslisten på Potetbaker’n. Ikke bare bestillingslisten, men jeg er også ajour med ventelisten. Og jeg har sydd noen ekstra. Så jeg tar igjen bestilling (til lageret er tomt) på Potetbaker’n, 175 + 19 i porto for en, og gratis porto ved kjøp av flere. Sist sa jeg gratis porto ved kjøp av to, men hjelper jo ikke det når dere bestiller både 3 og 4 for å gi vekk i gaver. Og det gøye er – de første utsendte har kommet frem over hele landet – og jeg får rapporter om deiiiiilige poteter over alt! Tusen takk!

Bruksanvisning følger selvsagt med – og du får de deiligste bakte poteter i mikrobølgeovn på 6-10 minutter (avhengig av effekten på ovnen din)

Send meg en melding som kommentar her, eller på facebookgruppen min :-)

potetbakern 2014-2 potetbakern 2014-3

Posted in Amica Patterns, Mat, Til salgs | Leave a comment

Jeg åpner for bestillinger frem til i morgen klokken 11!

Ja, dette er ikke vanlig kost. De som kjenner meg vet nemlig at jeg ikke lager ting på bestilling. Jeg blir vanligvis ganske gretten av det… Det er akkurat som om all kreativitet blir sugd ut av kroppen i det noen sier “kan du lage… til meg?”. Jeg må lage etter innfallsmetoden (eller annfall – mener mannen).

Uansett – den supre Potetbaker’n var en suksess og faktsik ble jeg rett og slett utsolgt! Hele stabelen forsvant på to dager! Derfor har jeg tatt en avgjørdelse, jeg skal åpne for bestilling av disse. Ikke lenge – ønsker du en av disse (eller flere) må du ha bestilt innen i morgen (mandag 4. august) klokken 11. Etter dette tar jeg ikke opp bestillinger lengre.

Så send en melding på facebooksiden min eller legg en kommentar her på bloggen :-)

Bortevekk:
potetbakern 2014
Prisen er selvsagt den samme, 175 for en + porto (19), og gratis porto ved kjøp av flere.

Potetbakern 01

 

Posted in Amica Patterns, Søm, Til salgs | 3 Comments

Potetbaker’n – så praktisk!!

Jeg har laget noe utrolig praktisk! Nemlig en ekte Potetbaker’n!

Denne er til å bake poteter i mikrobølgeovn, den kan brukes igjen og igjen og igjen… og kan vaskes i maskin!

Potetene blir bare helt nydelige, og det er jo så lettvint! Snakk om lur oppfinnelse! Og så enkel å sy, det var bare å følge mønsteret til punkt og prikke, så var den ferdig på en “svupp”. Her blir det sydd opp en god del til julemarkedet, og om du ønsker å kjøpe en slik av meg så send meg en melding via facebooksiden min eller legg igjen en kommentar under :-) 175 kroner pluss 19 kroner i porto. Ønsker du fler enn en så er porto inkludert.

Potetbakern 01

Da dette mønsteret ble laget, laget jeg også en hel haug med potetbakere. Jeg har drevet produkttesting på venner og familie gjennom hele sommeren, og ingen har trodd meg da jeg fortalte at de ble servert poteter bakt på 10 minutter i mikrobølgeovn! (vår er gammel og bruker litt lenger tid enn en ny ovn). Så denne stabelen er allerede kraftig redusert! Så gøy å lage noe som virkelig har en nyttig funksjon!

potetbakern 2014

Ikke minst hjemme hos oss, hvor jeg spiser poteter men ikke mannen. Om poteten er bakt eller kokt spiller jo ingen rolle :-) Send meg en mail eller legg en kommentar om du ønsker en slik en.

Posted in Amica Patterns, Mat, Søm | Leave a comment

Tempo Corvette 1962-modell – slik syr du setetrekk

(Ferdigbildene helt nederst)

Mannen har kjøpt seg hobby! Med god hjelp fra en kamerat har han fått tak i en Tempo Corvette 1962-modell med Sax motor. Tilstanden til mopeden er stigende, på veldig kort tid har den både blitt kjørbar og lovlig, og han har vært med på mopedtur. For alle andre var dette et ganske morsomt syn, for det viste seg raskt at setet ikke var av beste kvalitet og en viss ømhet var tiltagende.

Jeg tror han har planer om å bygge opp et nytt sete i løpet av vinteren, men fordi vi er invitert på en lengre tur av den lokale Tempo-klubben allerede om tre uker, var det helt nødvendig å få modifisert det eksisterende setet. Derfor ba han også om jeg kunne sy et enkelt setetrekk, men jeg synes nå det var gøy å sy det skikkelig, med bisebånd også, eller piper eller piping som det av og til kalles (fra engelsk).

Etter det gamle trekket var tatt av så det slik ut – ikke mye støtte å se her, nei!

temposete10

I boden hadde vi noen isolasjonsmatter, slike med lim på den ene siden, så setet ble bygget opp med disse. Tre lag på toppen, ett lag under samt en sponplate og til slutt en runde rundt hele setet. (Om du ønsker å se bildene i større størrelse, så bare klikk på de).

temposete01

Jeg laget først et mønster, tegnet av omrisset til setet. Fordi dette er i skumgummi og er ganske mykt, ville vi ha et trangt setetrekk. Jeg brukte derfor akkurat størrelsen til setet som mønster, la ikke til noen ting i sommonn. Deretter klippet jeg det ut i sort skai. Delen til bisene klippet jeg ut på nøyaktig 2,5 cm, og snoren jeg har brukt inni er anorakksnor.

temposete02

Jeg begynte med å brette båndet rundt anorakksnoren. Jeg hadde ikke lyst til å bruke knappenåler for disse ville sette hull i skaien. Jeg har derfor brukt små klyper kjøpt i sybutikk, men sterke klesklyper eller sånne til papir funker nok også.

temposete03

Det var veldig kjekt å ha dette båndet brettet og klart da jeg begynte å sy.

Et par triks ved søm i skai:
1. IKKE, ikke, ikke bruk skinnål!!! Skinnåler har en side som er en kniv. Disse funker bra på skinn, men skai er et vevet stoff og hvis en begynner å skjære i det mister en all styrken i sømmen, for en rett og slett skjærer hull i stoffet.
2. Bruk en tykk, sterk nål. Jeg brukte størrelse 100.
3. Sy sakte, og ALDRI dra i stoffet!! Det er så forferdelig lett å dra mens nålen er nede, så blir nålen dratt ut av posisjon og den knekker. Ikke bare at den knekker, men det gjør den bare i posisjon nede, og nåleknekking i spolehuset kan gi skikkelig maskinproblemer. Det samme om du får hakk i stingplaten.
4. Ikke bruk bomullstråd. På sikt morkner den og det er kjedelig om det går i oppløsning. Bruk gjerne tykk denim-tråd, men jeg har brukt helt vanlig Guterman Mara tråd her.

OK – deretter begynte jeg å sy fast bisen med glidelåsfot. Jeg la den kant i kant med trekket og sydde rundt. Jeg sydde ikke over midt bak, der hvor de krysser hverandre, det sydde jeg først i siste sømmen.

temposete04

Og her bilde rett ovenfra da bisen var sydd fast:

temposete05

Deretter klippet jeg ut sidestykket som et helt rett rektangel. Fordi jeg ville tilpasse bredden på dette helt til slutt, klippet jeg det 30 cm bredt, målte omkretsen på setet og la til ca 20 cm bare for å være på den sikre siden.

Dette festet jeg også med disse klypene rundt hele. Jeg begynte og sluttet ca 4-5 cm fra midten bak der hvor bidene krysser.

Bilde underfra, det var denne veien jeg sydde det fast med glidelåsfoten:

temposete06

Og ovenfra:

temposete07

Da jeg  hadde sydd sidestykket fast (bare ikke de 8-10 cm midt bak), vrengte jeg trekket for å sjekke at alt ser greit ut. Det er fremdeles muligheter til å justere inn eventuelle feil her. Heldigvis så trekket fint ut.

temposete08

Vrengte tilbake trekket.

Sydde sidetrekket sammen slik: Mål hvert stykke inn til midten og tegn en strek nøyaktig rett ned (bruk linjal). I tillegg – tegn en strek nøyaktig 3 (eller 4) cm på utsiden av dette. Det spiller ikke så stor rolle hvor mange cm du velger, men det må være helt likt på begge sidene. Dermed kan en klippe etter den ytterste streken, legge disse kant i kant, og når en da syr etter den ene av strekene som er tegnet (midt bak-streken), så treffer en automatisk også midt bak-streken på den andre siden. Klipp av 1 cm utenfor sømmen og sy sikksakk nedover hele stykket.

Nå skal resten av sidestykket sys fat til trekket, og sy endelig sakte og forsiktig. Nå skal det nemlig sys over mengder med lag av både skai og anorakksnor. Jeg syr på en Janome Easy Jeans og den fikser biffen, men som med alle symaskiner er den ikke helt glad for store høydeforskjeller. Det er her det er viktig å ikke dra i stoffet. Sy heller et sting, flytt stoffet ved å løfte syfoten og trekke stoffet frem 2-3 mm, sett foten ned og sy et sting til. Fortsett evt slik til du er over det verste. Sy deretter sikksakk rundt hele setetoppen og vreng trekket.

temposete09

Mannen var strålende fornøyd i hvertfall, så det var bra! Han har tenkt å lime det fast på innsiden av setet, så det betyr at oppgaven min er over :-)

Om du skal sy trekk selv og lurer på noe, så er det bare å legge igjen en kommentar.

Og her er de siste bildene – med setet på sykkel!

temposete12

 

temposete11

Posted in Opplæring, Søm | 1 Comment

Stjernedryss – helt ferdig teppe!

Stolt som en hane! Nå er teppet mitt, Stjernedryss, ferdig! Det er basert på mønsteret Hjerter Dam, men har færre, og større, motivinnslag. Og noen av stjernene mine har “drysset” seg ut av rammen sin :-)

Stjernedryss 01

Alle stripene er kuttet i remser for deretter å bli sydd sammen i system. Stjernene er sydd på med knapphullsting og hele teppet er sydd fast på fleece – dette skal bli et bruksteppe.

Stjernedryss 02

Nå skal det sies at jeg bare syr bruksting -mener jeg selv. Det er greit at det ligger mange timer i et slikt pledd, men om det ikke kan brukes så er det jo ikke vits.

Både stoffer og fleece er av god kvalitet og teppet kan vaskes i maskin og til og med tørkes i tørketrommel. Da er det enda lettere å forsvare god bruk!

OK – et siste, stolt bilde :-) :-)

Stjernedryss 03
Alle stoffer er kjøpt på Quilteloftet på Brokelandsheia. Det var også der jeg lærte å sy “JellyRoll” tepper i fjor sommer, og i vinter var jeg der på kurs i frihåndsquilting. Frihåndsquilting har jeg virkelig fått smaken for. Nei, jeg er ikke flink, men det er utrolig gøy å sitte og “tegne” med symaskinen på stoff. Så jeg øver og øver :-)

Det aller beste med et prosjekt som er ferdig?? Jeg kan begynne på noe nytt!!

Med ønske om en kjempefin uke til dere alle!

Posted in Amica Patterns, Søm | Leave a comment