Foredrag om “Ninas syrom” i Larvik og Sandefjord

Dette er veldig hyggelig! Jeg er bedt, både av Larvik Husflidslag og Sandefjord Quiltelag, til å komme og holde foredrag om Ninas syrom.

I Larvik skjer dette allerede førstkommende tirsdag, ca klokken 20. Husflidslaget skal først arrangere sitt årsmøte (fra 19-20) men skulle du ha lyst til å høre på foredraget er det ikke noe problem om du kommer på årsmøtet først, hvis ikke begynner foredraget ca klokken 20. I Sandefjord Quiltelag er det i april, jeg kommer tilbake med mer om dette senere.

Jeg vil snakke om hvordan veien har vært frem til oppstart av serien min, Ninas syrom. Om hva som inspirerer meg, min bakgrunn, mine tanker om opplæring og om gleden ved å inspirere andre. Jeg vil også røpe litt av de temaene som vil komme nå utover våren.

kåpe04

Det er ingen hemmelighet at et høydepunkt for meg var å delta på sykurs hjemme hos Tine Solheim.

temposete12

Jeg syens også det er gøy å sy andre ting enn klær og “ting”. Å trekke om sete til mannens veteranmoped (Tempo Corvette 1962-modell) er noe av det gøyeste jeg har brynet meg på.

Men – mer om dette får du om du kommer på foredraget.
(Og kommer du så blir jeg veldig glad om du vil slå av en prat!!)

Posted in Ninas syrom, Opplæring | Leave a comment

Poncho i blått og poncho i brunt

poncho09

Jeg har sydd flere ponchoer! En i en kjempefin brunfarge til svigermor, og en blå til meg. Den første blå jeg sydde ble gitt vekk til en venninne, og jeg likte den så godt. Da var det bare en ting å gjøre – sikre seg litt mer blått ullstoff og sy en til. Og det var faktisk siste rest av det blå i butikken. Men da oppdaget jeg jo denne fantastiske brunfargen. Den kommer ikke helt til sin rett på bildet, men den er i hvertfall nydelig! Og dette er fargen som svigermor er så glad i, så da ble det en slik til henne, med hals og pulsvanter til. Disse fløyelsbåndene er litt bredere enn de jeg har brukt på den blå.

Og har du, som meg, sydd i ullfilt nå – så er det bare en ting å gjøre! Skru opp stingplaten, ta ut spolehuset og ta en skikkelig rens på maskinen din! Du anere ikke hvor mye som setter seg av støv av sånt stoff. Nå har jeg sydd 4 på kort tid og det var jo enormt mye nedi!

Her er bilde av det blå settet som jeg nå beholder (og har brukt på jobb denne uken!)

poncho08

Jeg skal ikke gi vekk noen ponchoer til jul (for familien min som følger med på bloggen så må det være litt hemmelig, så det blir en del blogging etter jul :-) ) men dette er et veldig enkelt og greit prosjekt om du aldri har sydd før! Så kan du jo velge om du vil ha på bånd eller ikke, eller ha på andre bånd, kanskje?

Fremgangsmåten forklarer jeg her:

I helgen skal jeg lage noen spiselige gaver tenkte jeg, nå er det bare siste sånn finpuss som gjenstår før jul :-)

Posted in Lær å sy, Ninas syrom, Søm | Leave a comment

Tacolefsevarmer – perfekt lite prosjekt til alle som liker taco

For en stund tilbake laget Elisabet mønsteret på Tacolefsevarmer. Vi lager jo for det meste mønstre på ting vi trenger selv, og for å være helt ærlig – ofte så er det fredagstaco hos oss. Men, jeg laget en god bunke med slike tacolefsevarmere som både ble gitt bort og solgt på julemesse, og selv manglet vi en.

Ikke nå! Nå har jeg nemlig en som vi skal ha her hjemme, som er sydd i bomullstoff men som fremdeles ser litt hyggelig (og kanskje også julete) ut.

Og så må jeg si at av og til er det bare veldig deilig å sy etter mønster, rett og slett slippe å være så “kreativ” men bare sy etter oppskriften.

Nå skal ikke jeg gi vekk tacolefsevarmeren til noen i år til jul (for da kunne jeg ikke blogget), men den er så rask å sy at du fint rekker å sy noen julegaver om du har en ledig kveld til uken.

Tacolefsevarmer oktober

For å sy denne må du kunne rettsøm og sikksakk – og det er det. Er du usikker på hvordan du syr det, kan du lære rettsøm her og sikksakk her :-)

Posted in Amica Patterns, Søm | Leave a comment

Koselige lyslykter du lager selv

Jeg er sånn passe glad i å hekle, kanskje fordi jeg egentlig sliter med fastheten min når jeg skal hekle etter oppskrift. Men, noe jeg får til, det er å lage lyslykter av gamle syltetøyglass. For her hekler jeg etter prøve-metode. Det betyr at jeg har glasset ved siden av meg og prøver mange ganger underveis.

794

Begynn med å lage 6 luftmasker, og sett de i ring med en fastmaske. Hekle tre luftmasker (= 1 stav) og hekle 11 staver. (12 tilsammen, med de tre luftmaskene).
Neste omgang begynner du med tre luftmasker (= 1 stav) , 1 stav, to staver i neste, *1 stav i neste stav. 2 staver i den neste”. Gjenta fra * til * ut omgangen.
Neste omgang tar du tre luftmasker (=en stav) i første, en stav i andre og to staver i tredje. Fortsett ut omgangen med 1+1+2 staver. Sjekk med glasset ditt om dette er nok. Det skal dekke bunnen akkurat for dette blir penest når det er litt stramt.

797

Når bunnen er dekket skal du lage “gitteret”: 3 luftmasker (=1 stav i første stav), 2 luftmasker, hopp over to staver, *1 stav i neste, to luftmasker, hopp over to*. Fortsett slik ut omgangen.

790

Det blir penest hvis dette også blir litt stramt, så prøv på glasset flere ganger, trekk godt oppover og når du føler at det sitter OK så begynner du på fastmaskene – her må du teste litt hvor mange du trenger, men jeg har sett at for det meste kommer jeg bra ut med *1 i staven, 2 i luftmaskebuen, 1 i stavven, 1 i luftmaskebuen* Repeter fra * til * ut omgangen, da har du litt trangere åpning. Fortsett med fastmasker ca 1 cm, eller så langt at du dekker skrudelen på glasset. Test underveis om du klarer å trekke dette på glasset, det skal være stramt men du må jo få det på. Bla til neste bilde for fortsettelsen.

Fortsett med fastmasker ca 1 cm, eller så langt at du dekker skrudelen på glasset. Test underveis om du klarer å trekke dette på glasset, det skal være stramt men du må jo få det på. Bla til neste bilde for fortsettelsen.

VIKTIG: Lys skal aldri, aldri, aldri være tent uten tilsyn! Tror du at du ikke kommer til å være i nærheten så kan du jo kjøpe sånne batteridrevete telys, så unngår du all brannfare.

Posted in Gode tips, Opplæring | 1 Comment

Stripeteppe til tante

Jeg blir jo ikke lei av disse teppene eller pleddene. De er fantasisk deilige å ha på seg i sofaen, eller til og med ute på kjølige sommerkvelder, og de er veldig veldig gøye å sy.

Her var jeg heldig, for alle stoffene lå klare i hyllen. Og da merkes det også godt når jeg får sydd ferdig et pledd, da blir det litt ledig plass (som IKKE skal fylles opp igjen, nei!)

Stripeteppe12

Fargene er ganske riktige her, dette er sydd av bare forskjellige blå stoff. Bredden på stripene er ca 6,5 cm, eller 2 1/2 inch, og kalles “jelly roll”, for når en kjøper slike striper så blir ofte stoffstripene rullet sammen slik at det kan se ut som en rullekake, eller jelly roll på engelsk.

Akkurat dette teppe skal min supre tante få til bursdagen sin. Det vil si, når dette publiseres har hun selvsagt allerede fått det :-) Så jeg håper det faller i smak!

Stripeteppe13

Det er kanskje litt lettere å se fargene på dette bildet

Stripeteppe14

Og tante har fått pleddet, og hun ble veldig glad. Onkel fikk brente mandler og ble glad han også :-)

Posted in Søm | Leave a comment

Fire fantastiske bøker skal gis bort i desember!!

Jeg ble så glad i dag – hentelapp på posten litt sånn uventet! Og det kan dere bli glade for også! Jeg har nemlig fått fire fantastiske bøker fra Gyldendal forlag som jeg skal gi bort i desember, og allerede nå til helgen setter jeg i gang med å gi bort den første! Da kan det være lurt å like facebooksiden min her, for det er der jeg normalt sett gir bort slik :-)

Her er de flotte bøkene: (Klikk på bildet for å få det større!)

Gyldendal

Jeg kom litt i julegavestemning, jeg, selv om det er Gyldendal som er “julenissen” her!

Posted in Ninas syrom | 3 Comments

Ninas syrom: Glidelåspung (toalettmappe) med firkantet bunn

Glidelåspung03

Denne glidelåsmappen er vel mer i kategorien toalettmappe, håndarbeidsmappe eller sminkepung. Den blir ganske fin fordi den er vattert og kan stå av seg selv. Disse blir kjempefine og kan brukes til veldig mye og ikke minst – skulle du finne på å sy noen slike og gi bort så kan jeg garantere at de blir populære! Så om du har lurt på hvordan du skal sy en toalettmappe – følg med!

Disse syr jeg bare med vatt for å få de litt stive og fine. Og av og til quilter jeg de slik som jeg viser i episoden, og av og til ikke. Dette er helt opp til deg, men vær klar over at alle sømmer du syr gjennom vatt og ytterstoff er med på å stive av stoffet/mappen slik at den blir enda mer solid.

Klippemålnene mine er som følger:
Ytterstoff: 2 stk à 28 x 28cm
Fôrstoff: 2 stk à 28 x 28cm
Bordvatt:2 stk à 28 x 28cm
Hjørnene: 7 cm på tvers (3,5 cm på hver side av sidesømmen)
Glidelås: 30 cm

Glidelåspung04

Lær å sy!  Gratis nettkurs!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

Posted in Lær å sy, Ninas syrom, Søm, Uncategorized | Leave a comment

Ninas syrom: Vattert glidelåspung

Vattert glidelåspung

Hurra! Enda en episode om glidelåspunger er klar. Denne gangen en vattert mappe, og du verden så forskjell det blir med og uten vatt. For ordens skyld, jeg syr slike både meg og uten vatt, det kommer helt an på at jeg skal bruke den til. Ja – og selvsagt hvor tykke stoffene er i utgangspunktet!

Klippemålnene mine er som følger:
Ytterstoff: 2 stk à 26 x 22cm
Fôrstoff: 2 stk à 26 x 22cm
Bordvatt:2 stk à 26 x 22cm
Glidelås: 40 cm

Som dere har skjønt nå, så klipper jeg litt på “måfå” og målene mine har derfor bare blitt til for det passet med stoffbiten jeg hadde. Så derfor tenker jeg at ikke ha fokus på mine mål, men finn gjerne på dine helt egne :-) For det jeg aller helst vil er å lære bort teknikken, og så overfører du til det prosjektet som du holder på med eller har i tankene.

Og fremgangsmåten, den finner du i videoen under.

Lær å sy!  Gratis nettkurs!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

 

Posted in Lær å sy, Ninas syrom, Søm | 2 Comments

Ninas syrom: Glidelåspung

Glidelåspung01

Da er jeg klar med en ny episode, og denne gangen er det glidelåspung som er tema. Eller glidelåsmappe eller bare pung. Her er det så mange navn som brukes om hverandre, og det kommer litt an på størrelsen du velger å sy i.

Klippemålnene mine er som følger:
Ytterstoff: 2 stk à 23 x 15cm
Fôrstoff: 2 stk à 23 x 15cm
Glidelås: 20 cm

Og fremgangsmåten, den finner du i videoen under.

Her er en annen mappe jeg har sydd, litt sånn på “måfå”, bare klippet stoff uten å måle egentlig :-)

Glidelåspung02

 

Lær å sy!  Gratis nettkurs!
Har du lyst til å lære å sy, både på vanlig symaskin, overlock, coverlock eller broderimaskin? Da bør du følge med serien min Ninas syrom. Her vil du få egne episoder med teknikker – slik at du slipper å se deg gjennom lange prosjekter for å lære en liten ting, og du vil få prosjekter – som da blir kortere, fordi selve teknikkene presenteres i egne videoer. Så følg med!

Posted in Lær å sy, Ninas syrom, Søm | 1 Comment

Ny veske/nett/bag – her er mine mål!

nett01

Jeg har kjøpt to pakker med firkanter av japanske quiltestoffer på Quilteloftet på Brokelandsheia. Jeg tenkte at det sikkert var for lite med en pakke, men til denne vesken eller nettet har jeg brukt under en pakke, og jeg har enda en pakke igjen.

Motivasjonen var egentlig bare å sy sammen bitene for å se hva det kunne bli for noe, men da jeg hadde fått noen sammen synes jeg det så ut til å kunne bli bra størrelse på en veske jeg vil bruke til korpsøving. Den skal romme to muter, notestativ og noter, samt en liten veske med ventilolje, pennal og litt ymse.

Jeg har ny symaskin. Jepp. Der sa jeg det – og dette skal jeg komme tilbake til senere. Kort fortalt har jeg fått god hjelp og jeg har prøvesydd. Jeg har kjøpt en Brother InnovIs NV1800Q og jeg er forelsket. Kjøpt i butikk (Quilteloftet) for jeg både får opplæring (kanskje blir der kurs om vi er flere som kjøper) og jeg har et sted å kontakte om jeg lurer på noe. Jeg er ikke sponset annet enn av mannen så dette er ikke i konflikt med noe som helst av annonnsering etc, bare sånn for å få sagt det.

Hvorfor sier jeg det nå… For jeg har sydd tre lag med bordvatt inn i denne vesken, så den er tykk, god og isolert og står av seg selv på gulvet. Nevnte jeg tykk? Og maskinen syr rett gjennom.

Jeg var litt bekymret for bunnen på vesken for ofte blir nettene mine satt på bakken – men det finnes noe morsomt i stoffbutikker! Nemlig dette sorte stoffet som er en blanding av vevet stoff og noe laminerte greier. Ikke voksduk, som vil kunne perforeres i sømmen etter en stund, men dette sorte, tykke plast-stoffet.

nett04

Jeg ville at det skulle gå litt opp på sidene og så skulle jeg ha en bred bunn.

Og så var det glidelås. Jeg ville ha glidelås og den skulle være innfelt, ikke bare sitte i toppen av vesken. Jeg har hatt en ide på det lenge, og nå fikk jeg testet den ut!

nett02

Og nærbilde:

nett03

Om du vil sy lik så kommer alle målene her til yttervesken. For og glidelås-delene ble klippet litt på måfå, men jeg gjør det gjerne på nytt. Jeg lurer på om dere er interessert i en video for denne teknikken?

Så da ble det slik :

Ytterveske mål av rutete del: 52 cm x 34 cm (2 stk)
4 lag bordvatt (to til hver side) 52 cm x 34 cm (2 stk)
Her hadde jo jeg tre men to vil holde mer enn nok!

Sort bunn: 52 cm x 24 cm
Jeg sydde hjørner som i episoden “Firkantet bunn” (se under) og målet jeg hadde tvers over var 16 cm. Så bunnen min er altså 16 cm bred.

Hankene er laget som i episoden om skråbånd og kantebånd, jeg klippet de ca 12 cm brede og i tillegg la jeg inn (etter å ha strøket de) 6 cm brede remser av bordvatt for litt tykkere hanker. Jeg ville også ha hanker jeg kunne holde i hånden, ikke over skulderen, så lengden på hankene er 112 cm, og de er sydd fast med en avstand på 17 cm.

Som sagt! Gi et hint om dere vil ha dette som prosjekt i video, dette kan overføres til alle størrelser :-)

 

Posted in Lær å sy, Ninas syrom, Søm | 1 Comment