Et lite røys av Hausenvotter

Jeg har gått vinteren i møte – med et lite knippe Hausenvotter. Jeg har sydd til meg selv, julegaver og ikke minst julemesse! Disse er så gøy å sy og ikke minst – de blir så utrolig bra. En trenger selvsagt ikke ha noe på de, men jeg har valgt å brodere snøkrystaller på alle sammen.

Har du lyst på et par? Jeg selger disse for 250 kroner + porto (35), og gratis porto ved kjøp av flere.

votter grå Votter røde og hvite Votter sorte Votter blå

 

Bortsett fra julemesseforberedelser er holder jeg på å flytte inn på nytt rom her hjemme – systue blir det!! :-) Målet er å ha kommet i orden til jul – så gjett om jeg gleder meg til januar! Da har jeg også fått plass på et mønsterkonstruksjonskurs – grunnform kjole. Jeg har konstruert mye selv, har lest meg opp på dette, men jeg gleder meg veldig til å få det forklart med ord – og ikke minst – lære alle triksene!

Med ønske om en hyggelig første uke i desember!!

Posted in Amica Patterns, Søm, Til salgs | 3 Comments

Kurs på Holmen Gård: Spinning på håndtein og rokk

Denne helgen har vært helt super! Det er igjen kursaktiviteter på Holmen Gård i Gjerstad i Aust-Agder, og jeg ble engasjert for å holde spinnekurset mitt “Lær å spinne på håntein og rokk”. Det er et spinneteknisk nybegynnerkurs hvor deltakerne lærer å beherske sin egen rokk, og teknikken for å spinne på håndtein. Kurset har “garn-garanti” som jeg kaller det – i løpet av kurset lager alle sitt aller første garn!

spinn02

Denne flotte gjengen var deltakere i helgen – tusen takk for en fantastisk helg alle sammen! De imponerte meg alle med å raskt skjønne teknikken.

Kurset er først og fremst praktisk, men for å ikke stivne i rygg og skuldre bryter jeg opp med både fiberlære og fiberpreparering underveis.

spinn01

Slike helger gir energi – ikke minst når kursdeltakerne blir så fornøyde! Jeg vet at de alle nå er flinke nok til å klare dette på egenhånd, og jeg håper at de kanskje klarer å starte lokale spinnegrupper der de bor. Det er veldig hyggelig og sosialt å treffe andre og spinne sammen. I Larvik Husflidslag er vi en gruppe som treffes annenhver torsdag og spinner – er du interessert i å være med, ta gjerne kontakt!

Denne uken går raskt men litt sofastrikking blir det alltid tid til. Jeg har for tiden tre store prosjekter som er neeeesten ferdig – bare litt montering og kanter igjen på de alle. Har satt meg som mål nå å ikke begynne på noe nytt før alle disse tre er ferdige.

Ønsker alle en fin uke!

Posted in Fiber og ull, Kurs, Spinning | Leave a comment

På forespørsel: Kurs i dominostrikking

På forespørsel fra flere – inkludert mamma – legger jeg på ny ut kurset mitt i dominostrikking. Dette er en fengslende teknikk hvor en strikker rute for rute. Det går raskt, og i stedet for det vanlige svaret “vent litt, skal bare strikke ut pinnen”, så blir svaret når en holder på med dette “vent litt, skal bare strikke ut ruten” :-)

Det er også en kjempefin måte å strikke opp rester på. Og en kan lage all verdens forskjellige ting, kluter, pledd, putetrekk, skjerf, gensre og mye mer.

Så – her kommer kurset på ny – og jeg skal få laget en egen fane for dette slik at det er lett å finne tilbake til!

Snurr film:

Jeg har laget ett opplegg for “online” strikkekurs i en teknikk som heter Dominostrikk.  Dette er en teknikk hvor en strikker firkant for firkant. Det gir både fint mønster og gode muligheter for å få brukt restegarn.

Hvis du vil lære, og begynne med ett lite arbeid, kan jeg anbefale en oppvaskeklut.

Du trenger to pinner og garn, bomull hvis du skal bruke den som klut etterpå.

Du kan legge opp så mange masker du vil, men det må være ett oddetall antall masker (altså, ikke delelig med 2).

Hvis du vil gjøre som meg, gjør du som følger:

1. Legg opp 31 masker.
2. Strikk rett tilbake
3. Ta første maske av løst VRANG, alså med tråden foran når du løfter av masken
4. Strikk 13 masker
5. Nå skal du felle – og det gjør du som forklart på videoen jeg har laget her:

5. Neste pinne strikker du rett tilbake.
7. Fortsett slik til det er bare 1 maske på pinnen.

Nå skal du strikke en trekant på venstre side av firkanten din. Det har jeg forklart i denne videoen:

Deretter strikker du en løs firkant til, som den første du strikket. Så strikker du firkantene sammen. Se på denne videoen for hvordan du gjør det.

For å fortsette, og eventuelt skifte farge på rutene, gjør du slik som beskrevet i denne videoen:

Og til slutt, når du kommer til kanten, så strikker du høyre halve firkant som vist her:

Og noen flere inspirasjonsbilder?
Dette er ikke ferdig, men jeg skal sy det sammen til skjørt! Her har jeg bare 17 masker i hver rute.

 

På den siste puten er det strikket fire løse Dominoruter som er sydd sammen med madrass-sting.

Ellers vil jeg anbefale å søke opp Vivian Høxbro, finne bøker og bilder på nettet av hennes design. Jeg vil våge å påstå at det var hun som fikk denne teknikken opp i lyset, selv om sikkert mange hadde strikket sånn tidligere. Sjekk ditt bibliotek også, for en del av bøkene hennes er ikke mulig å få tak i lenger.

Og vil dere se hvor langt mamma kom på en liten kveld? Det skal bli kombinert sjal/pledd, litt langt og smalt. Mamma strikker også med 31 masker, men du kan ha så få eller mange masker du vil, så lenge det er et oddetall antall masker.

domino01

Posted in Opplæring, Strikking | 3 Comments

Starstruck – og strikkeoppdatering

I helgen var vi invitert på flott og hyggelig 60-års feiring i Oslo. Fordi jeg skulle treffe Linda Marveng ville jeg overraske med å stille i ett av hennes lekre design, nemlig Oriel Ballerina. Men selv hvor mye jeg har strikket her i høst (mellom oppussing, malerpensler og rydding) så rakk jeg ikke bli ferdig til fredag.

Jeg har jo prøvet å holde dette litt hemmelig, men nå kan jeg vise frem både alle deler og hvor langt jeg har kommet.

Oriel 03

Begge forstykker er ferdig.

Oriel 02

Bakstykket er helt ferdig.

Oriel 04

Og – jeg er nesten ferdig med arm nummer to. Eller – jeg har vel kommet ca kvart opp på den. Mønsteret på ermene er veldig lett å strikke, men det viste seg for meg at det tok litt lengre tid å strikke enn for- og bak-stykkene.

Selv om det var leit å ikke bli ferdig til fredag, får jeg mange hyggelige anledninger fremover til å bruke en pen topp, så den skal visstnok bli brukt!

I selskapet vi var ble jeg hyggelig overrasket – og faktisk litt “starstruck”. Ved siden av meg satt Denise Samson, som mange kjenner både som oversetter av håndarbeidsbøker og designer. Hun har oversatt minst 25 bøker, så har du en oversatt bok hjemme kan det vært verdt å ta en titt på hvem  oversetteren er. I tillegg finner du hennes hekle og strikkedesign i Familien regelmessig.

Så kom hyggelig Nina Granlund Sæther og hilste på! Hun var på besøk i Larvik Husflidslag i januar 2013 (du verden som tiden går), da med nyutgitt bok “Putefest”. Hun har nylig gitt ut ny bok om brodering og vi håper jo at hun vil komme til Larvik igjen til våren :-)

Og selvsagt, Linda Marveng selv!

Så her var altså tre av de store grunnene til at mitt garnlager vokser og vokser. Jeg klarer ikke strikke i samme tempo som de designer. Har ikke designere ferie, tenker bare jeg??!! Det hadde nemlig hjulpet litt på plassen her hjemme i garnhyllene :-)

Starstruck

Fra venstre: Linda Marveng, Denise Samson, Nina Granlund Sæther og … meg :-)

Og, da vi først var i Oslo, rakk jeg jo å kjøpe enda litt garn….. så nå har jeg alt garnet til ny jakke (også den fra Linda Marveng), Icelandic Jacket, som sto i MbyM her i forrige utgave. Det er fremdeles i salg så her går det an å sikre seg en lekker oppskrift.

icelandic 01

Posted in Strikking | 3 Comments

Sy selv: Vedbærer

Hjemme har vi veden nede, ute i garasjen, og ovnen oppe i 2. etage. Og å hente ved er alltid like kjedelig. Vi har endt opp med å bruke en av disse blå bagene fra IKEA, men har ikke noe sted å gjøre av den når veden er på plass i vedkurven, så den ligger gjerne pakket sammen, bak vedkurven.

Dette så jeg meg lei på! Ikke minst – jeg skulle hatt en vedbærer som både tar passe mye ved og som ser litt snerten ut!

I tillegg – da jeg kom over dette fine ved-stoffet, så var jo saken klar! Her skulle det bli vedbærer!!

Jeg har derfor laget mønster på “Vedbærer“. Mønsteret inneholder to størrelser, som passer til både 60 cm vedkubber og 40 cm vedkubber.

Jeg har laget en som jeg skal ha selv, og to som jeg skal ha med på julemessen, en til store kubber og en til vanlige. Om du ønsker å kjøpe en slik en, sender du meg en melding eller legger igjen en kommentar (220 kroner inkl porto). Som nevnt har jeg bare 2 så det er første mann til møllen (og jeg har ikke mer stoff så jeg tar ikke opp bestilling på disse).

De to ekstra er solgt :-)

Ved01

Nå gleder jeg meg til helgen – vi skal både i selskap i Oslo og legge inn noen timer arbeid på Andelsgården “vår”, før det blir hjem til malerpensel og oppussing og hverdag igjen :-)

Med ønske om en riktig god helg!!

Posted in Amica Patterns, Til salgs | 2 Comments

Det var så lett – så det ble et klesklypeforkle til!

Jeg fikk litt dilla etter å ha laget forrige klesklypeforkle. Det var så enkelt å sy og jeg synes (selv ;-) ) at det ble skikkelig søtt og til og med litt retro. Så at jeg har sydd et til er kanskje ingen overraskelse. Ikke minst så ble jo det første solgt bare noen timer etter at jeg hadde vist det frem, det var ikke egentlig planen :-) Men desto større grunn til å lage ett til!

Kanskje dette er noe jeg kan ta med meg på julemessen, etter beregning av stoffmengde har jeg tenkt å ta 175 kroner for disse. (Skulle du ha lyst på så sender du en melding)

Mønsteret, som er kjempelett og med mange bilder, finnes hos Amica Patterns, og det er absolutt noe jeg kan anbefale en nybegynner!

Det lekre bomullstoffet i lommen er fra Quilteloftet på Brokelandsheia

Klesklypeforkle 02

 

Posted in Amica Patterns, Søm | 1 Comment

Klesklypeforkle! Et must!

Jeg har lenge hatt lyst til å lage et skikkelig klesklypeforkle. Det skulle være praktisk, men ikke bare praktisk, det måtte også være pent.

Etter måling og tegning, prøvesying og litt justeringer har resultatet blitt både pent og praktisk! Kjempegøy! Og så tenker jeg litt på både mormor og farmor, som stadigvekk hadde et slikt rundt livet når klesvasken skulle på snoren.

Mønsteret, som er kjempelett og med mange bilder, finnes hos Amica Patterns, og det er absolutt noe jeg kan anbefale en nybegynner!

Det lekre bomullstoffet i lommen er fra Quilteloftet på Brokelandsheia

Klesklypeforkle 20

Heldigvis er været for tiden perfekt til utetørk! …og dessverre også andre uteaktiviteter. Vi maler, rydder, ordner og står på! Men jeg har nå klart å snike meg en liiiiten tur på Stoff og Stil i dag, noe basis må en jo ha, og en liten tur innom IKEA ble det også.

Resten av helgen blir avsatt til såpekoking – jeg er nesten tom i butikken nå, og noen såper er heldigvis klare allerede om et par uker. Jeg forbereder julemarked-sesongen :-)

Ha en fin helg!!

Posted in Amica Patterns, Søm | Leave a comment

Oppskrift: Hjemmelaget, fersk pasta – som kan fryses!

Som nevnt i forrige innlegg har jeg laget pasta siden studietiden. Jeg har faktsik laget så mye pasta at jeg har slitt ut en pastamaskin. Den kjevler fremdeles fint pastaen, men den klarer ikke kutte lenger. Nå har jeg fått ekstrautstyr til min Kenwood – men for all del – du trenger ikke noe dyrt utstyr for å lage pasta!

Grunnoppskrift til 1 porsjon:

1 egg
1,5 dl mel (finmalt)

Bland egg og mel. Det er alt. Deigen skal være fast og fin og ikke klistre. Du kan lage pastaen med en gang – eller legg den i en pose i kjøleskapet til neste dag. Da blir den mye mer elastisk å jobbe med, men min erfaring er at smaken endrer seg ikke.

Dette er litt i overkant til 1, så ved større porsjoner kan en redusere litt. For eksempel – i dag laget jeg en porsjon med 10 egg og 1,5 liter mel. Denne ble til oss to 6 middager – eller til 12 personer.

Kjevle ut deigen tynt, med maskin eller kjevle.

pasta01

Kutt den opp – med maskin eller kniv.

Hiv den oppi kokende vann – og når den flyter er den ferdig.

Når jeg fryser min ferske pasta, tørker jeg pastaplatene først ca en halvtime. Jeg kutter opp platene i ca 30 cm lengder og lar de bare ligge på benken med godt med mel.

pasta02

Deretter kutter jeg den opp og legger den i bokser – uten å “pakke” den hardt.

pasta03

Når jeg senere tar den opp fra frysen, hiver jeg pastaen rett fra frysen og i kokende vann. Jeg HAR nemlig prøvd å tine den først – da blir det bare en diger deigklump! Så trikset er å kaste den helt frossen i det kokende vannet.

Når det gjelder mel har jeg brukt mange forskjellige typer. Sammalt hvete fin, Fibra, hvetemel og spelt går helt bra. På mange butikker selges også durumhvete til pasta – som er malt enda litt finere. Her er det litt smak og behag. De grovere malte melene går ikke like bra  da deigen ikke henger sammen.

Å lage pasta fra grunnen av tar ikke lengre tid enn å koke poteter. Lager du til en liten husholdning (1-2) så tar det faktsik bare halve tiden – med litt trenging er du ferdig på 10 minutter.

Lykke til ! Og gi meg gjerne et ord om du prøver!

Posted in Mat | 3 Comments

Hjemmelaget gnocchi

I studeietiden laget en venninne av meg gnocchi (nåkki eller njåkki i uttale) hele tiden. Jeg laget aldri gnocchi, men at jeg laget pasta 2-3 ganger i uken er jeg sikker på.

“Men det er jo så enkelt, Nina” pleide hun å si, “du tar bare noen poteter, et egg og litt mel”.

Nå, et par (!) år etter avsluttede studier fant jeg ut at tiden var moden for å lage gnocchi. Og etter litt googling så det ut som om å bruke bakte poteter var anbefalt – selv om jeg tror at det ikke er nødvendig. Vel, uansett bakte jeg poteter i Potetbaker’n min. Og for å gjøre det enkelt vred jeg opp hele bakern i vann før start.

gnocchi01
Etter skrelling ble dette 300 gram potet. Til det brukte jeg ett egg og ca 50 gram mel, men jeg kunne nok hatt noe mer mel i.

gnocchi02
Som sagt – først moses potetene og jeg blandet inn ett egg, jeg brukte bare en gaffel til dette. Deretter blandes mel inn til en passe deig, som kan trilles ut til fingertykke pølser.

gnocchi03

Del opp i ca 1,5 cm biter, og om du vil ha striper, så ruller du bitene over en gaffel.

gnocchi05

Ha alle oppi kokende vann, og når de flyter er de ferdige.

Bland i pesto – jeg gjorde det enkelt og kjøpte på glass.

gnocchi06

Læringen her var at 300 gram poteter var litt mye til to personer, vi hadde kyllingfillet og salat til. 200 gram hadde nok være bedre, men da tror jeg det blir litt mye med ett egg, så neste gang skal jeg prøve meg på 400 gram poteter, og fryse ned halvparten. Gnocchi skal være fin å fryse før den er kokt, men da må den fryses på et brett så det ikke blir en stor bolle :-)

Posted in Amica Patterns, Mat | Leave a comment

Andelsbønder – det er vi!

I en del år har vi hatt kjøkkenhage her hjemme, med OK resultater, men selvsagt har det vært størst høsting når vi har hatt ferie. Jeg er heldig og har fått sylteagurker av kolleger, og har fått dekket inn litt av mitt behov for å tilberede mat om høsten. Ingenting er bedre enn å være litt rustet til høsten, med norske grønnsaker.

Så satt vi her før ferien og så på Grønn Glede, og der var et innslag om andelsjordbruk. Et konsept hvor en rett og slett er medeier i avlingen. Vil du se innslaget, klikker du her. Dette så helt fantastisk ut for oss, og akkurat denne gården i innslaget ville være aktuell for oss, da vi bare bor 25 minutter unna. Jeg tok umiddelbart kontakt, men selvsagt – alle andeler for 2014 var fylt opp.

Men – siste helgen i ferien vår fikk vi mail! De åpnet opp for 25 nye andeler, og vi fikk heldigvis 2 av disse! Så i dag har vi vært på informasjonsmøte, åkervandring og vi har høstet grønnsaker.

virgenes01

Vi var vel en 40 stykker på åkervandring, både ferske andelsbønder og “eldre” bønder. Mannen var mest populær av alle i grisebingen.

virgenes02

Det var snakk om at det muligens neste år blir satt opp andeler for kjøtt også. Det var veldig mange griseunger på gården.

virgenes03

Og mengder med høns – og dermed også masse egg!

virgenes04

Etter åkervandring var det kokkekurs (som vi ikke deltok på). I stedet tok vi oss en liten runde til og tok med litt av hvert fra åkrene. Tre forskjellige typer poteter, purre, salatløk, vanlig gul og rødløk, rødbeter, fennikel, blomkål, egg og ikke minst – nymalt mel! Både rug og spelt. Og gulrøtter i alle regnbuens farger! Så det var jo bare å sette i gang da vi kom hjem, vasking og sortering, og brødbaking.

virgenes05

Brødene ble veldig gode, mye veldig god smak (som ikke pleier å være der – men når har jeg bakt med så ferskt mel før?), og hevingen var OK men selvsagt ikke like bra som med vanlig hvete. Det er en av utfordringene med spelt. Et sted mener jeg å ha lest at det kan tilsettes litt sitronsyre (eller noen spiseskjeer appelsinjuice) for å få bedre heveeffekt, men det hadde jeg ikke i kjøleskapet akkurat nå.

Gården vi er med på heter Virgenes Gård, de har også en facebookside.

Konseptet er at en, med sitt innskudd, er medeier i avlingen og dermed også kan ta ut grønnsaker, poteter, mel og egg til eget forbruk. 1 andel er beregnet ut fra hva en voksen spiser pr år i snitt. En skal heller ikke ta ut mer enn en spiser, og bare til eget forbruk. I hver andel må en også arbeide 4 timer på gården i løpet av en sesong. Jobber en mer, får en avslag på neste års andel. Og har man på ingen måte mulighet til å jobbe disse 4 timene kan en kjøpe seg ut med 250 kroner pr time. Men noe av sjarmen er jo faktsik å gjøre noe også.

Posted in Uncategorized | 1 Comment