Alltid perfekt gylf!

Etter en god del bukser og nå – shortser – siste året og tiden, har jeg endelig funnet løsningen på hvordan en alltid syr i en perfekt gylf. Svaret fant jeg i en lærebok, og jeg har laget billedserie for å vise. Dette er gylf med innlegg, som det heter, altså at det ligger ett stoffstykke bak glidelåsen så den ikke fester seg i klær eller hud på baksiden.

Merk at denne billedserien er for herrebukser. Syr du damebukse bytter du konsekvent “høyre” og “venstre” i beskrivelsen.

For å få det helt tydelig har jeg valgt to forskjellige stoffer og skrevet på hva som er vrange og rette.

Med denne metoden er det best å bruke glidelås som er 2 cm lenger enn du trenger, slik at glideren er på toppen, utenfor buksen. Da kommer den ikke i veien når du syr.

1. Legg buksen slik at du har rette mot rette. Finn midt foran og tråkle en søm fra skrittbuen til toppen. Denne sømmen skal til sist fjernes. Jeg har tråklet med rosa på maskin (maks stinglengde), men den ble ikke så tydelig som håpet. Du ser den nok? Fest LITT i toppen slik at den er helt stabil under arbeidet.

2. Kløyvpress sømmen, altså ha rettsiden ned og brett beleggene til hver sin side og stryk dem flate.

3. Legg forsykkene rette mot rette, og press ut belegget på høyre siden.

4. Nål fast glidelåsen slik at den ligger midt i midt-sømmen (som du tråklet). Pass på at glideren ligger litt over der hvor du skal feste linningen.

5. Sy glidelåsen fast på det høyre belegget. Sy først en som ytterst på glidelåsen, deretter en søm inntil kjedet av glidelåsen.

6. Brett det høyre belegget (rutetet) og glidelåsen rundt til den andre siden, slik at glidelåsen ligger helt flatt. Press.

7. Sy en stikning langs kanten, alstå på det rutete stoffet, og så jevnt inntil brettekanten som mulig.

8. Legg buksen med den andre siden ned (blå), slik at vrangen på høyre forstykke ligger opp. Brett ut belegget på venstre forstykke og nål glidelåsen fast.

9. Sy denne gangen først sømmen nærmest kjedet på glidelåsen, deretter langs kanten av glidelåsen.

10. Snu plagget slik at retten ligger opp og vrangen ligger ned. Marker med kritt (eller annet) for hvor gylfstikningen skal være. Nål fast belegget (valgfritt, men gir bedre stabilisering) og sy langs krittmarkeringen. I tillegg, sy en tett, liten sikksakk for å forsterke, nederst i gylfen (se hvor sprettekniven markerer)

11. Hurra!!! Glidelåsen er sydd i!! Og du skal sprette opp tråkletråden og åpne glidelåsen.

12. Nå skal belegget bak syes fast. Det er egentlig ikke nødvendig å kaste over dette først, jeg anbefaler at dette uansett klippes til når det er sydd fast, og kastes over (enten sikksakk eller overlock) sammen med belegget til glidelåsen.

Så, nål belegget fast til belegget på venstre siden av glidelåsen (sett forfra). Glidelåsen er nå åpen.

12. Snu buksen og sy fast belegget med en stikning i stiknings-sømmen til glidelåsen. (Du ser sømmen her nå er dobbel?)

13. Baksiden nå ser slik ut:

Klipp ned beleggene, kast over og finito!

Alltid perfekt resultat! Garantert!

Share