Å lage pølser

Pølser har vi aldri laget før. Så hva er da bedre enn å bruke en fin påskeferie til å lære seg nye ting?
Etter noen timers surfing på nettet for å se hvordan andre har gjort det, kom vi frem til noe sånn circa.
Nærmeste butikken til hytten vår som har litt godt utvalg, er Spar på Brokelandsheia. Dit ringte jeg på lørdag for å bestille tarmer, men som den hyggelige slakteren Tore forklarte, så er dette lagervare! Så bestilling var ikke nødvendig. Og hvis vi tok turen nedom skulle han skjære til noen fine kjøttstykker til oss som vi kunne bruke.

Nå legger jeg direkte ut bilde av pølsene ferdig, slik at de som ikke er interessert i oppskriften og fremgangsmåten kanskje lar seg friste litt likevel.

Lenger nede finner du alle våre fire oppskrifter – Chillipølser, Chillipølser med ost, Krydderpølser og Krydderpølse med ost.

I går tok vi altså turen til Brokelandsheia og fikk 10 kg kjøtt og tarmer. Tarmene var vasket og skylt. Kjøttet var sidekjøtt av svin, så ribbe og koteletter ville nok ha gjort samme susen. Det viktigste er nok å ha et greit fettinnhold (ca 20 % ) for å få fin konsistens på pølsene. Ved å lese på vanlige grillpølser ser en at der er det 48 % kjøtt, vi satser på 100 %! Og ikke en eneste hest!

Tarmene fikk vi pakket slik, og disse la vi i en bolle med vann med en gang vi kom hjem.

Kjøttet måtte deles opp til “spiselige” biter for kjøttkvernen. Deretter gikk alt kjøttet gjennom kjøttkvernen 2 ganger før vi tilsatte krydder.
Når det gjelder temperatur så bør arbeidstemperatur på kjøttet være mellom 8 og 16 grader for at ikke noe skal skille seg. I følge vår “egen” slakter Tore så oppnår en dette ved å kverne kjøleskapstemperert kjøtt (4 grader). Så vi tok kjøttet rett fra kjøleskapet og jobbet med det, uten noe problemer.

Vi regner med at renslighet ved slik matlaging er av absolutt nødvendighet. Alt utstyr var vasket godt og vel (hvem vet hvor mange år siden kjøttkvernen har blitt brukt?). Og – vi hadde kjøpt to lave plastbokser på Europris som også ble vasket skikkelig. Oppi der samlet vi alt det malte kjøttet.

Dette er 10 kg kjøtt totalt.  Vi hadde planlagt 2 forskjellige pølsetyper, Chillipølser og Krydderpølser (og med og uten ost). Så våre 10 kg ble fordelt i de to kassene og våre to krydderblandinger ble blandet inn i hver sin kasse.

Til 5 kg Chillipølser:
200 gram bacon (som også var kjørt 2 ganger gjennom kvernen)
6,5 ss salt
3,5 ss sukker
3,5 ss chillipulver (“norsk” styrke, altså sånn vanlig fra butikken)
2 ts malt pepper
8 ss paprikapulver
3 fedd hvitløk presset gjennom hvitløkspressen
3 hele chilli (uten frø) hakket ganske godt

Til 5 kg krydderpølser:
I morteren:
2 ss hel pepper
1 ts karve
1 ss spisscumin

1 ss sukker
4 ss salt
1 ss oregano
1 ts koreander

Knus det i morteren så godt som mulig.

Deretter ble kjøttet i hver av kassene igjen delt i to, og halvparten ble tilsatt ca 100 gram vellagret Norvegia hver.

All tilsetting av krydder og ost ble blandet godt inn med hendene. Ikke kjøkkenmaskin, for vi var redd for å få “sprettpølser” på samme måte som vi har erfart med kjøttkakefarse kjørt i kjøkkenmaskin. Det er noe som skjer – vi vet ikke helt hva, akkurat som en får sprettballer i stedet for kjøttkaker.

Og nå begynner jo det gøyeste! Stapping av pølser!! Pølsehornet er montert på kjøttkvernen og tarm tredd på. Tarmen passet vi på å holde godt fuktig hele tiden ved å pensle med vann. Så var det en som fylte på i kvernen og en som kontrollerte pølsene. Ingen pølser ble tvunnet på dette stadiet, alt gikk rett oppi kassen igjen – alle 4 typer fortløpende. De ble skilt med husholdningshyssing.

 Den forsiktige begynnelsen!

En kasse full!
Det hadde gått å gjøre dette alene, men det hadde tatt mye lengre tid.

For å oppsummere punktvis:
– 10 kg pølser tok 3 timer å lage og vi var 2
– Faktisk ville vi ikke endret på noe av krydderet! Vel – vi kommer til å teste med hottere chillipølser, men de vi laget nå var av styrke alle liker.
– Osten bidro lite! Så enten kutte den ut eller gå for en type som er mye mer markant i smaken
– Vi har frosset pølsene rå og steker de ganske lenge på middels varme. Da er de saftige og gode. En kan selvsagt trekke pølsene før en fryser de (det ville jeg gjort hvis vi ikke brukte helt ferskt kjøtt).

Total vurdering: Kjempegøy, kjempegodt og absolutt noe vi gjør igjen! Jeg vil gjerne blande inn lammekjøtt, viltkjøtt og teste fåretarm (som gir wienerpølser). Har du ikke prøvet er det bare å hive seg utpå!

Share