Studietur del 2: Sjølingstad uldvarefabrik

I fortsettelse av studieturen tok vi også turen innom Sjølingstad Uldvarefabrik. Jeg var der også for nøyaktig to år siden, og har ikke vært i tvil om at dette levende museet fortjente enda ett besøk.

Sjølingstad11

Sjølingstad Uldvarefabrik er fremdeles i drift – eller det vil si – den ble etter noen års stopp på 1980-tallet åpnet igjen på 1990-tallet som museumsfabrikk. I dag er det ca 7 heltidsansatte som er ansvarlig for produksjonen.

Pr i dag lages det på Sjølingstad vevede tepper, stoff til beltestakker, vevde bånd, snorer etc til gardiner, garn og hobbyfilt. Alt ullgarn fremstilles der fra råull, mens bomull og andre kvaliteter kjøpes inn.

Sjølingstad2

Teppene som veves, lages i ca 30 meter lange biter. De blir viderebehandlet mange, mange ganger, og her er det tørkeprosessen som demonstreres.

Sjølingstad3

Etter at teppene er vevet, er stoffet veldig, veldig stivt. For å få mykgjordt stoffet blir det kjørt gjennom en prosess som heter walking – og det kommer fra det engelske “walk”. For fra gammelt av ble stoffet lagt i bøtter med vann og kjemikalier, og en stampet med bena!

Sjølingstad4

Fuglemønsteret har blitt ett kjennemerke for Sjølingstad. Dette mønsteret ble kjøpt fra Sverige på 1920 tallet og Jaquardveven bruker 1500 kort for å lage en mønsterrapport. Det blir veldig lekre tepper, store og varme, men ikke noe billigpledd: Et stort pledd koster 2000 kroner.

Sjølingstad5

Blomstermønsteret er laget av en ansatt på Sjølingstad en gang på 60-tallet. Til denne rapporten trengs “bare” 500 kort. Her ser en disse kortene godt, som styrer hvilke tråder i veven som skal “opp eller ned”.

Sjølingstad6

Sjølingstad er et lite stykke forbi Mandal (når en kommer østfra) men ta en stopp! Omvisningen varer 1 time og er veldig spennende. Både for de som er interessert i strikking, garn, ull og veving og for de som er mer interessert i gammel mekanikk og maskiner! Her er noe for hele familien!

Og her kjøpte jeg også litt garn. Jeg ville gjerne prøve noe jeg ikke har prøvd før – så jeg kjøpte garn med 50 % innblanding av Sjoddy – altså resirkulert ull. Ullen som er resirkulert i disse nøstene kommer fra Sjøllingstads egen produksjon.

Sjølingstad7

Det var fint, melert garn og jeg har planer om å lage en stripete jakke eller genser. 100 gram kostet 50 kroner, så prisen var det heller ikke noe å si på!

Sjølingstad8

Men som sagt – er du i området anbefaler jeg en tur innom!

Share