Lag det selv fredag: Lavendelposer med tekstiltrykk

Lavendelpose01

 

Denne posten er oppdatert med min video om hvordan du lager en enkel lavendelpose i serien min Ninas syrom:

 

 

Velkommen til andre uke av Lag det selv fredag før jul! Takk for all hyggelig respons på konseptet mitt! Det motiverer jo selvsagt masse til å fortsette!

Lavendelposer er veldig fine smågaver til jul – og kjempefin aktivitet for å ha med både små og store barn. Det er ikke mye som trengs for å spre litt god lukt under juletreet.

For å lage lavendelposer trenger du:

  • Stoff – gjerne lin – 24 x 11 cm
  • Tekstilmaling (hobbybutikk)
  • Tekstilstempel (hobby eller lekebutikk)
  • Lavendel (ca 10 gram pr pose – apotek eller helsekost hvis du ikke har hatt i egen hage)
  • Symaskin (eller håndsøm), to knappenåler
  • Plastpose til oppbevaring (Binders, Staples etc.)
  • Plastunderlag!
  • Papp-tallerken

Du kan også bruke andre ting enn linstoff og tekstiltrykk. Jeg er bare litt over gjennomsittet begeistret for lin. Jeg synes også det hadde blitt veldig koselige poser ved å bruke for eksempel et rutete kjøkkenhåndkle, eller ensfarget bomullslerret.

Du må ikke ha plastpose til å pakke lavndelposen inn i, men for å bevare lukten helt frem til mottakeren så hjelper det. Og på sikt – skulle lukten forsvinne – så kan du dryppe på et par dråper lavendelolje. Både olje og lavendel fåes kjøpt på apotek eller helsekost.

Det som ER helt nødvendig, er plastunderlag! Når en driver med tekstiltrykk er det garantert sikkert at noe av malingen går gjennom stoffet og ned i underlaget. Jeg har en diger “duk” jeg har fått av mannen – byggeplast, rett og slett, som jeg pleier å ha på bordet når jeg holder på med slikt. Denne gangen skulle jeg bare lage to poser for å ta bilder, da la jeg under en brødpose.

Begynn med å klippe stoffet ditt, 24 x 11 cm, og frynse det opp i begge kortendene 1 til 1,5 cm.

Lavendelpose02Brett stoffstykket dobbelt og sett to knappenåler i bretten for å markere hvor bunnen blir.

Lavendelpose03

Brett stoffet ut igjen (viktig, for stempler du fargen på dobbelt stoff vil det trenge gjennom og til baksiden).

Ha tekstilmalingen på en papptallerken, for eksempel. Prøv en gang eller to med stempelet på noen stoffrester eller ett ark for å se hvordan stempelet blir og hvor mye maling og trykk du trenger. Antakelig trenger du mye mindre maling enn du tror.

De fleste tekstilmalinger skal fikseres med strykejern etter malingen har tørket, for å gjøre den holdbar i vask. Nå skal nok ikke disse posene vaskes noen gang, så jeg har ikke fiksert malingen min noen gang når jeg har laget slike poser.

Lavendelpose04

Brett stoffet dobbelt slik at motivet ditt ligger inni posen. Legg de frynsete kantene mot hverandre og sy begge sidesømmene med rettsøm litt inne på stoffet, sy litt frem og tilbake i starten og slutten av begge sømmene.

Lavendelpose05

Vreng posen og ha i lavendel. Jeg pleier å bruke en måleskje fra en Vanish-boks jeg en gang i tiden hadde. Det pleier å bli akkurat passe mye.

Lavendelpose06Rist lavendelen ned i bunnen av posen, og sy posen igjen i toppen, ca 2-3 cm nedenfor frynsene. Hvis du velger en tråd som er ganske lik stoffet ditt blir denne sømmen nesten usynlig.

Lavendelpose07

Pakk tilslutt posene i plast for å bevare lukten til de skal brukes.

 

Share