Skinnfell – hvordan lages det?

For litt over ett år siden var jeg på kurs i søm og trykk av skinnfell.

Av alt jeg har lært innen husflid de siste årene, må jeg si at dette er noe av det gøyeste jeg har vært med på. For dette MÅ gå sakte. En kan ikke bruke maskin og sy – det er bare håndsøm som gjelder. Og alle skinn er forskjellig, så selv om prosessen er lik blir ikke utformingen det.

I etterkant av kurset har vi hatt noe som heter Studiering. Det er altså ikke kurs, men åpen kveld hvor vi er en gruppe som treffes og syr sammen. Dette har vi samtidig med spinneringen, og jeg deltar på begge.

Jeg skal få lagt ut bilder av de fellene jeg allerede har sydd og trykket, men jeg tenkte å vise prosessen i dette med skinnfellsøm, bilde for bilde.

skinnfell 01

Aller først legges skinnene ut for å se at de passer sånn noenlunde sammen. Dette er lammeskinn av spelsau.

Og ja, jeg glemte kanskje å nevne at dette egentlig er en fryktelig dyr hobby – derfor syr jeg bare skinnfell annenhver uke når vi har studiering, slik at jeg ikke blir så fort ferdig. Disse fire skinnene kom på nesten 4800.- men det finnes selvsagt skinn i flere prisklasser. (Noen syr også av Ludde fra IKEA)

skinnfell 02

Deretter må de kuttes til firkanter. Det gjøres gjerne ved å legge store, helt rette plater i plexiglass oppå kjøttsiden, og tegne rundt med blyant eller kulepenn.

Deretter klipper jeg etter strekene. De som er tøffe bruker barberblad og skjærer, men med så dyre skinn tar jeg ikke sjansen på å glippe bladet og skjære feil.

Selv om skinnene nå er kuttet til firkanter er ikke kuttingen ferdig. Der hvor bena har vært er det veldig lite pels, og disse områdene må kuttes ut. Her skal det etterpå felles inn skinn med mye pels, og allerhelst i samme farge og retning (pelsen har retning) som området det felles inn i. Derfor samler jeg alle avkapp i hver sin pose og merker det med hvilket skinn jeg har kuttet det av.

Om ikke lenge skal jeg komme med oppfølgeren til dette med skinnfell 🙂

Med ønske om en riktig god helg til dere alle!

Share