Tempo Corvette 1962-modell – slik syr du setetrekk

(Ferdigbildene helt nederst)

Mannen har kjøpt seg hobby! Med god hjelp fra en kamerat har han fått tak i en Tempo Corvette 1962-modell med Sax motor. Tilstanden til mopeden er stigende, på veldig kort tid har den både blitt kjørbar og lovlig, og han har vært med på mopedtur. For alle andre var dette et ganske morsomt syn, for det viste seg raskt at setet ikke var av beste kvalitet og en viss ømhet var tiltagende.

Jeg tror han har planer om å bygge opp et nytt sete i løpet av vinteren, men fordi vi er invitert på en lengre tur av den lokale Tempo-klubben allerede om tre uker, var det helt nødvendig å få modifisert det eksisterende setet. Derfor ba han også om jeg kunne sy et enkelt setetrekk, men jeg synes nå det var gøy å sy det skikkelig, med bisebånd også, eller piper eller piping som det av og til kalles (fra engelsk).

Etter det gamle trekket var tatt av så det slik ut – ikke mye støtte å se her, nei!

temposete10

I boden hadde vi noen isolasjonsmatter, slike med lim på den ene siden, så setet ble bygget opp med disse. Tre lag på toppen, ett lag under samt en sponplate og til slutt en runde rundt hele setet. (Om du ønsker å se bildene i større størrelse, så bare klikk på de).

temposete01

Jeg laget først et mønster, tegnet av omrisset til setet. Fordi dette er i skumgummi og er ganske mykt, ville vi ha et trangt setetrekk. Jeg brukte derfor akkurat størrelsen til setet som mønster, la ikke til noen ting i sommonn. Deretter klippet jeg det ut i sort skai. Delen til bisene klippet jeg ut på nøyaktig 2,5 cm, og snoren jeg har brukt inni er anorakksnor.

temposete02

Jeg begynte med å brette båndet rundt anorakksnoren. Jeg hadde ikke lyst til å bruke knappenåler for disse ville sette hull i skaien. Jeg har derfor brukt små klyper kjøpt i sybutikk, men sterke klesklyper eller sånne til papir funker nok også.

temposete03

Det var veldig kjekt å ha dette båndet brettet og klart da jeg begynte å sy.

Et par triks ved søm i skai:
1. IKKE, ikke, ikke bruk skinnål!!! Skinnåler har en side som er en kniv. Disse funker bra på skinn, men skai er et vevet stoff og hvis en begynner å skjære i det mister en all styrken i sømmen, for en rett og slett skjærer hull i stoffet.
2. Bruk en tykk, sterk nål. Jeg brukte størrelse 100.
3. Sy sakte, og ALDRI dra i stoffet!! Det er så forferdelig lett å dra mens nålen er nede, så blir nålen dratt ut av posisjon og den knekker. Ikke bare at den knekker, men det gjør den bare i posisjon nede, og nåleknekking i spolehuset kan gi skikkelig maskinproblemer. Det samme om du får hakk i stingplaten.
4. Ikke bruk bomullstråd. På sikt morkner den og det er kjedelig om det går i oppløsning. Bruk gjerne tykk denim-tråd, men jeg har brukt helt vanlig Guterman Mara tråd her.

OK – deretter begynte jeg å sy fast bisen med glidelåsfot. Jeg la den kant i kant med trekket og sydde rundt. Jeg sydde ikke over midt bak, der hvor de krysser hverandre, det sydde jeg først i siste sømmen.

temposete04

Og her bilde rett ovenfra da bisen var sydd fast:

temposete05

Deretter klippet jeg ut sidestykket som et helt rett rektangel. Fordi jeg ville tilpasse bredden på dette helt til slutt, klippet jeg det 30 cm bredt, målte omkretsen på setet og la til ca 20 cm bare for å være på den sikre siden.

Dette festet jeg også med disse klypene rundt hele. Jeg begynte og sluttet ca 4-5 cm fra midten bak der hvor bidene krysser.

Bilde underfra, det var denne veien jeg sydde det fast med glidelåsfoten:

temposete06

Og ovenfra:

temposete07

Da jeg  hadde sydd sidestykket fast (bare ikke de 8-10 cm midt bak), vrengte jeg trekket for å sjekke at alt ser greit ut. Det er fremdeles muligheter til å justere inn eventuelle feil her. Heldigvis så trekket fint ut.

temposete08

Vrengte tilbake trekket.

Sydde sidetrekket sammen slik: Mål hvert stykke inn til midten og tegn en strek nøyaktig rett ned (bruk linjal). I tillegg – tegn en strek nøyaktig 3 (eller 4) cm på utsiden av dette. Det spiller ikke så stor rolle hvor mange cm du velger, men det må være helt likt på begge sidene. Dermed kan en klippe etter den ytterste streken, legge disse kant i kant, og når en da syr etter den ene av strekene som er tegnet (midt bak-streken), så treffer en automatisk også midt bak-streken på den andre siden. Klipp av 1 cm utenfor sømmen og sy sikksakk nedover hele stykket.

Nå skal resten av sidestykket sys fat til trekket, og sy endelig sakte og forsiktig. Nå skal det nemlig sys over mengder med lag av både skai og anorakksnor. Jeg syr på en Janome Easy Jeans og den fikser biffen, men som med alle symaskiner er den ikke helt glad for store høydeforskjeller. Det er her det er viktig å ikke dra i stoffet. Sy heller et sting, flytt stoffet ved å løfte syfoten og trekke stoffet frem 2-3 mm, sett foten ned og sy et sting til. Fortsett evt slik til du er over det verste. Sy deretter sikksakk rundt hele setetoppen og vreng trekket.

temposete09

Mannen var strålende fornøyd i hvertfall, så det var bra! Han har tenkt å lime det fast på innsiden av setet, så det betyr at oppgaven min er over 🙂

Om du skal sy trekk selv og lurer på noe, så er det bare å legge igjen en kommentar.

Og her er de siste bildene – med setet på sykkel!

temposete12

 

temposete11

Følg meg på facebook eller instagram @ninahovemyhre
Share
This entry was posted in Opplæring, Søm. Bookmark the permalink.