Andelsbønder – det er vi!

I en del år har vi hatt kjøkkenhage her hjemme, med OK resultater, men selvsagt har det vært størst høsting når vi har hatt ferie. Jeg er heldig og har fått sylteagurker av kolleger, og har fått dekket inn litt av mitt behov for å tilberede mat om høsten. Ingenting er bedre enn å være litt rustet til høsten, med norske grønnsaker.

Så satt vi her før ferien og så på Grønn Glede, og der var et innslag om andelsjordbruk. Et konsept hvor en rett og slett er medeier i avlingen. Vil du se innslaget, klikker du her. Dette så helt fantastisk ut for oss, og akkurat denne gården i innslaget ville være aktuell for oss, da vi bare bor 25 minutter unna. Jeg tok umiddelbart kontakt, men selvsagt – alle andeler for 2014 var fylt opp.

Men – siste helgen i ferien vår fikk vi mail! De åpnet opp for 25 nye andeler, og vi fikk heldigvis 2 av disse! Så i dag har vi vært på informasjonsmøte, åkervandring og vi har høstet grønnsaker.

virgenes01

Vi var vel en 40 stykker på åkervandring, både ferske andelsbønder og “eldre” bønder. Mannen var mest populær av alle i grisebingen.

virgenes02

Det var snakk om at det muligens neste år blir satt opp andeler for kjøtt også. Det var veldig mange griseunger på gården.

virgenes03

Og mengder med høns – og dermed også masse egg!

virgenes04

Etter åkervandring var det kokkekurs (som vi ikke deltok på). I stedet tok vi oss en liten runde til og tok med litt av hvert fra åkrene. Tre forskjellige typer poteter, purre, salatløk, vanlig gul og rødløk, rødbeter, fennikel, blomkål, egg og ikke minst – nymalt mel! Både rug og spelt. Og gulrøtter i alle regnbuens farger! Så det var jo bare å sette i gang da vi kom hjem, vasking og sortering, og brødbaking.

virgenes05

Brødene ble veldig gode, mye veldig god smak (som ikke pleier å være der – men når har jeg bakt med så ferskt mel før?), og hevingen var OK men selvsagt ikke like bra som med vanlig hvete. Det er en av utfordringene med spelt. Et sted mener jeg å ha lest at det kan tilsettes litt sitronsyre (eller noen spiseskjeer appelsinjuice) for å få bedre heveeffekt, men det hadde jeg ikke i kjøleskapet akkurat nå.

Gården vi er med på heter Virgenes Gård, de har også en facebookside.

Konseptet er at en, med sitt innskudd, er medeier i avlingen og dermed også kan ta ut grønnsaker, poteter, mel og egg til eget forbruk. 1 andel er beregnet ut fra hva en voksen spiser pr år i snitt. En skal heller ikke ta ut mer enn en spiser, og bare til eget forbruk. I hver andel må en også arbeide 4 timer på gården i løpet av en sesong. Jobber en mer, får en avslag på neste års andel. Og har man på ingen måte mulighet til å jobbe disse 4 timene kan en kjøpe seg ut med 250 kroner pr time. Men noe av sjarmen er jo faktsik å gjøre noe også.

Share