Oppskrift: Hjemmelaget, fersk pasta – som kan fryses!

Som nevnt i forrige innlegg har jeg laget pasta siden studietiden. Jeg har faktsik laget så mye pasta at jeg har slitt ut en pastamaskin. Den kjevler fremdeles fint pastaen, men den klarer ikke kutte lenger. Nå har jeg fått ekstrautstyr til min Kenwood – men for all del – du trenger ikke noe dyrt utstyr for å lage pasta!

Grunnoppskrift til 1 porsjon:

1 egg
1,5 dl mel (finmalt)

Bland egg og mel. Det er alt. Deigen skal være fast og fin og ikke klistre. Du kan lage pastaen med en gang – eller legg den i en pose i kjøleskapet til neste dag. Da blir den mye mer elastisk å jobbe med, men min erfaring er at smaken endrer seg ikke.

Dette er litt i overkant til 1, så ved større porsjoner kan en redusere litt. For eksempel – i dag laget jeg en porsjon med 10 egg og 1,5 liter mel. Denne ble til oss to 6 middager – eller til 12 personer.

Kjevle ut deigen tynt, med maskin eller kjevle.

pasta01

Kutt den opp – med maskin eller kniv.

Hiv den oppi kokende vann – og når den flyter er den ferdig.

Når jeg fryser min ferske pasta, tørker jeg pastaplatene først ca en halvtime. Jeg kutter opp platene i ca 30 cm lengder og lar de bare ligge på benken med godt med mel.

pasta02

Deretter kutter jeg den opp og legger den i bokser – uten å “pakke” den hardt.

pasta03

Når jeg senere tar den opp fra frysen, hiver jeg pastaen rett fra frysen og i kokende vann. Jeg HAR nemlig prøvd å tine den først – da blir det bare en diger deigklump! Så trikset er å kaste den helt frossen i det kokende vannet.

Når det gjelder mel har jeg brukt mange forskjellige typer. Sammalt hvete fin, Fibra, hvetemel og spelt går helt bra. På mange butikker selges også durumhvete til pasta – som er malt enda litt finere. Her er det litt smak og behag. De grovere malte melene går ikke like bra  da deigen ikke henger sammen.

Å lage pasta fra grunnen av tar ikke lengre tid enn å koke poteter. Lager du til en liten husholdning (1-2) så tar det faktsik bare halve tiden – med litt trenging er du ferdig på 10 minutter.

Lykke til ! Og gi meg gjerne et ord om du prøver!

Share