Eltefritt grytebrød – en systematisk tilnærming

Jeg har lenge sett på disse eltefrie brødene rundt på blogger og nettsider og vært veldig fristet. Jeg har prøvde meg litt forsiktig frem i begynnelsen og gjorde en god del erfaringer. Visste du at standard knotten til lokket til Le Creuset grytene ikke tåler 250 grader?? Vel, de sprekker. Du må ha knott i metall om du har slik gryte (149 kr på Kitchn). Jada. Min sprakk.

eltefritt grytebrød 02

Vel, jeg begynte med “standardoppskriftene” på “no-knead-bread” som er sånn ca 7 dl hvetemel og 3 dl vann. Men med sensitiv mage som bare er lykkelig på høyfibermat, måtte jeg ta en systematisk tilnærming til dette. (Nesten som å være på jobben 🙂 )

Dermed satt jeg i gang i påsken. Nybakt brød hver dag! Det var populert, kan jeg love, og jeg prøvet meg gjennom en god variasjon av melblandinger og frø og kjerner.

Til slutt var favoritten i boks!

Oppskriften ble da som følger:
Om kvelden blandes sammen:
6 dl hvetemel
4 sammalt hvete grov
3 dl sammalt hvete fin eller fibra
2 dl havregryn
1 dl sesamfrø
0,5-1 ts tørrgjør
1 ts salt
Til dette ca 5-7 dl lunkent vann, deigen skal være løs og blandes i en bolle med slikkepott. La heve til neste morgen – 10-18 timer. Avhengig av hvor god tid du har neste morgen bestemmer hvordan du går videre.

Det beste er om du har tid nok til å kna deigen litt på benken neste morgen. Vask bollen godt, strø et godt lag med mel i bunnen av bollen og ha den knadde deigen oppi igjen slik at ikke deigen sitter fast. La deigen heve ca en time igjen i bollen før brødet går over i varm kjele og deretter i ovnen.

Alternative mitt er at om jeg ikke har tid til en ekstra time om morgene til heving, så lager jeg deigen i bollen om kvelden, tar deigen ut av bollen og vasker den, og så legger jeg et bakepapir oppi bollen og deigen oppi der. Da kan jeg neste morgen løfte hele bakepapiret, med deigen, opp i gryten. Dermed slår jeg ikke ned hevingen.

Så – til stekingen.

Forvarm ovnen og gryten (med lokk) til 250 grader.

Ha deigen oppi – enten med bakepapir (løft over) eller den knadde som har en god del mel rundt seg (det gjør ingenting)

Legg på lokket igjen og stek i 30 minutter med lokk, deretter 15 minutter uten lokk (og uten bakepapir disse 15 minutter)

La avkjøle litt på rist.

eltefritt grytebrød

Du trenger ikke noen dyr, fancy gryte til dette. Har du en gammel støpejernsgryte med lokk er den helt super!

Lykke til!

Følg meg på facebook eller instagram @ninahovemyhre
Share
This entry was posted in Mat. Bookmark the permalink.