Lag din egen notatbok på 1-2-3

Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for fine notatbøker, og jeg bruker de også.

For noen år siden begynte jeg å lage noen skinn-omslag for oppbevaring av notatbøker, og da tenkte jeg at jeg måtte jo klare å lage notatbøker også. Jeg har prøvet litt forskjellige metoder, i begynnelsen sydde jeg de i ryggen, og det har jeg laget fremgangsmåte på som du finner her. Jeg har prøvet med litt av hvert forskjellig på utsiden, ark fra plakater, kalender og litt stive ark, men det jeg synes fungerer best, og som blir “gøyest”, er tapeter.

Jeg har derfor tenkt å vise hvor enkelt det er å lage disse bøkene.

Jeg har vært kjempeheldig, og fått noen nydelige tapet-prøvebøker fra min lokale fargehandel i Larvik, Arnes Fargehandel. De har (dessverre…) et veldig godt utvalg av Panduro og all verdens andre hobbysaker så det er vanskelig å komme ut derfra uten fulle poser 🙂

Dette er boken jeg bruker, og jeg har valgt meg ut en tapetprøve som jeg har revet ut.

Jeg har lagt 2 A4 ark oppå for å se at størrelsen passer, og at motivet blir bra når boken blir brettet.

Det første jeg gjør er å dele arket i to. det gjør jeg ved å klippe litt buet mellom de to A4 arkene slik:

Det ser kanskje litt rart ut, men enten må jeg klippe helt nøyaktig rett, eller så kan jeg gjøre det slik. (Jeg klipper altså buet for å vite hvor jeg IKKE skal rette inn arkene etterpå)
For å gå videre nå trenger jeg nemlig to helt rette kanter, altså hjørnet oppe og nede til høyre. Det er der jeg nå legger arkene mine.
Du kan velge hvor mange ark du vil bruke. Jeg bruker ofte 10 ark. Det blir 20 ark ferdig brettet, eller 40 sider.

Under ser du at jeg har lagt arkene mine kant i kant med tapethjørnet, og da kan jeg ta de inn i stiftemaskinen og stifte på midten. Stiftemaskinen var faktisk litt vanskelig å få tak i og da jeg til slutt fikk tak i så kostet den litt, men jeg er tipset om at ebay er et sted å se etter slikt.

Og – selv om jeg viser det fra denne siden på bildet for at dere skal se hvor rett hjørne er, så pleier jeg å stifte fra utsiden slik at stiften er hel i ryggen på boken.

For å kutte bruker jeg linjal og rullekniv. Du kan bruke tapetkniv, bare pass på å ikke dra i stykker tapeten.

Begynn med å rette av kanten på langsiden. Dette gjør du før du bretter boken. Legg linjalen slik at du kutter bare i tapeten og ikke i boken.

Du kan selvsagt også bruke en saks.

Når kanten er renskåret bretter du boken slik at stiftene er i ryggen, men her må du også passe på at det er helt rett i toppen og bunnen.

Nå kan du bestemme hvor bred du ønsker boken din. Fordi jeg bruker disse i mine skinnbøker, vil jeg ha bredde fra ryggen og til kanten 11 cm. Jeg legger dermed linjalen min på slik at 11 cm treffer ryggen, så presser jeg hardt ned og ruller over med kniven flere ganger, helt til alle arkene er kuttet.

Og det er faktisk det hele! Da har du en notatbok fiks ferdig!

Og her er en hel liten haug ferdig 🙂

Share
This entry was posted in Scandori. Bookmark the permalink.