Heklet blekksprut til baby – egentlig prematur-prosjekt

For en tid tilbake kom jeg over en video på facebook som viste hvordan forskere i Danmark hadde funnet ut at prematurfødte barn hadde god effekt av å ha en heklet blekksprut i sengen når de er født. De holder nemlig rundt tentaklene, som et substitutt for navlestrengen. Og – dermed får andre ledninger og sonder være i fred.

Men – om premature liker dette, så tenker jeg at da må jo kanskje spedbarn generelt like dette? Så jeg har heklet en slik som Olav har fått. Men – jeg kan ikke si at den helt fanget interessen hans – i hvertfall ikke enda.

I Danmark er det en stor bevegelse for å hekle slike og levere til prematur-avdelinger på sykehus. De startet innsamlingen i 2013 og har fra da frem til nå, november 2017, fått samlet inn 24000 blekkspruter! Det er jo helt fantastisk!

Jeg er ikke sikker på om det finnes noe tilsvarende i Norge. En ting er i hvertfall sikkert – jeg sliter sånn med å hekle at jeg skal ikke lage flere.

Armene til blekkspruten har jeg heklet på to forskjellige måter. Dere ser kanskje at det er to armer med mye snurr, og seks armer med lite snurr. Det er bevisst. Jeg leste et sted at for de aller minste så kan de armene med mye snurr være litt store å holde i, så derfor laget jeg noen av hver. Trikset her er – om du vil gjøre det samme – antall løkker du hekler gjennom. En vanlig heklemaske har jo 3 løkker, og som regel hekler vi gjennom2 av de. Om du gjør dette her, så får du armene med lite snurr, og hekler du gjennom 1 løkke så får du mye snurr. Jeg har heklet 4 masker i hver på de med lite snurr, og 3 masker i hver på de med mye.

Det er også viktig at armene ikke blir lengre enn 22 cm.

Selv Martha Stewart har laget en artikkel om dette, det er morsomt å se alle de fine blekksprutene som lages.

Blekksprutgruppen – eller Spruttegruppen – har en egen nettside i Danmark, der finner du også oppskriften.

Det er også mulig å finne mønster via Ravelry, og noen prosjekter ligger der (men ikke langt fra så mange som 24000!) Her er min blekksprut på Ravelry.

Share
This entry was posted in Hekling. Bookmark the permalink.