Mønstervekter – lag selv eller kjøp billig!

Dere har kanskje sett “The Great British Sewing Bee” som har gått på TV i sommer? Der har flere av deltakerne brukt mønstervekter i stedet for knappenåler for å feste mønsteret til stoffet. De har også brukt rullekniv for å skjære ut mønsterdelene sine.

Å lage slike mønstervekter er veldig enkelt, du gjør det på 10 minutter og under viser jeg deg hvordan. Men – jeg vil bare advare mot skjæring med rullekniv. Du kan absolutt gjøre det, men pass for det første på at du har et underlag du faktisk kan skjære mot, og deretter – PASS FINGRENE! De knivene er så skarpe at du merker nesten ikke at du har skåret deg før det er fult av blod overalt. (Jepp – egen erfaring).

For å lage en slik mønstervekt trenger du:
Stoff: 11 x 20 cm. Dette er inkludert 1 cm sømmonn, så pass på at du bruker det når du syr.
Noe tungt å fylle den med. Jeg har brukt ris. Du kan også bruke sand.
Ellers – stinglengde 2,5 og ca 3 cm med håndsøm.

Klipp ut stoffet ditt:

Brett rette mot rette og sy 1 cm langs to kanter (kanten fra bretten og den som går rett ned). Jeg har prøvd å vise det her ved å tegne opp med merkekritt.

Sett en knappenål i bretten på siden som ikke er sydd:

Brett siden med knappenål ned mot siden nederst på bildet. Slik får du en pyramide. Fest knappenålen på nytt midt i sømmen den møter, slik at sidekantene blir like store.

Sy inn noen cm fra hver side, la det stå åpent ca 3-4 cm på midten for å vrenge og etterpå fylle mønstervekten.

Fyll mønstervekten, lag gjerne en trakt av papir for å få dette til. Og fyll så fult du klarer. Jo mer vekt jo bedre!

Sy til slutt sammen åpningen for hånd.

Under kan du ta en titt på hvordan du syr igjen en slik vrengeåpning for hånd, og helt nederst finner du en film om hvordan du bruker rullekniv og linjal. For å skjære ut stoffet til denne mønstervekten, brukte jeg rullekniv og linjal 🙂

Selv om disse blir veldig fine og flotte, liker jeg fremdeles aller best mutterne mine fra Biltema.

Disse er veldig tunge – tyngre enn hva jeg får en sånn pose med ris, og de er ikke så dyre heller. Du finner de her, M30 (største størrelsen) og de koster ca 55 kroner for 5 stk.  Bare husk å vaske de før bruk – eventuelt – sy et trekk til de!

Da jeg var på sykurs hos Tine Solheim brukte jeg hennes mønstervekter, og snakk om vekter! De var steintunge! Jeg har ikke funnet ut hvor det går an å få tak i slike, men til mitt bruk så går det helt fint med disse mutterne.

 

 

Følg meg på facebook eller instagram @ninahovemyhre
Share
This entry was posted in Gode tips, Lær å sy, Ninas syrom, Søm. Bookmark the permalink.