Sy barnebunad del 3: Vest med slag, sølvknapper og klokkelenke

Jeg har tegnet og sydd vest til Olavs bunad. Vesten er sydd i gult brokadestoff fra Rainbow Tekstil, og hvit ribb fra Quilteloftet.

Klokkelenken har mannen laget, den er i sølv, og halvparten av leddene har han oksidert før de er satt sammen. Det kommer bilde av den lenger nede.

Prosessen har vært som følger:

Ha en plan, eller som her, en liten skisse på ca 5 x 5 cm:

Deretter brukte jeg et grunnmønster fra Meedom og Meedom. Jeg brukte grunnform nummer 1, i T-skjortelengde. Jeg gjorde ermehullet dypere og skulderen smalere. I tillegg laget jeg slag, og belegg til fronten, ermehullene og nakken.

Da dette var gjort – så var det å klippe ut stoffet.

Og, da alt stoffet var klippet ut kastet jeg over de delene som ikke skulle sys inn i noen sømmer. Altså, de delene som etterpå blir synlig inni vesten.

Jeg begynte å sy slagene, de var jeg mest spent på. De ble vrangsydd, og ble egentlig ganske bra.

Deretter sydde jeg lommene (eller klaffene), og sydde de deretter på vesten for hånd. Slik er de sydd på mannens bunad, så da tenkte jeg å gjøre det samme, slik at det ikke ble noen synlig maskinsømm.

Så fulgte beleggene i nakke og ermeåpninger, deretter skuldersømmene og til slutt sidesømmene. Alt av belegg har jeg sydd til for hånd på innsiden, og jeg avsluttet med å legge opp vesten 3 cm, og legge opp denne kanten også for hånd.

Her ser dere bilde av “klokkelenken” tydligere. Mannen har vært i sving med sølvarbeidet sitt, og som dere ser, har han oksidert en del av ringene og laget et fint mønster. Om dere ser nøye, så er det ledd av teknikken so heter “Kongekjede” som er festet sammen med litt større diameter sølvring.

“Klokkelenken” er sydd fast i lommen, og festes til en motstående knapp med en smykkelås.

Listen min har nå blitt  kortere:

  1. Skjorte
  2. Tørkle
  3. Hatt/hodeplagg
  4. Gul vest
  5. Rød jakke
  6. Sort knebukse
  7. Hvite sokker
  8. Sorte sko
  9. Røde og sorte sokkebånd

Fortsettelsen må bli jakken 🙂

Share
This entry was posted in Søm. Bookmark the permalink.